• Dobrovoľníci

      • 27. 3. 2024
      • ĎAKUJEME

        Miloslavovi Timkovi, Pavlovi Fiľakovskému, Tomášovi DubeckémuLukášovi Fiľakovskému za to, že nám vymaľovali knižnicu. Teraz je bielučká ako snehová perina na poli 😊. Pánovi Onofrejovi so synom za poradenstvo a stálu pomoc s elektrinou.

        Ďakujeme aj Martinovi FiľakovskémuŠtefanovi Rusnákovi za to, že nám prišli na pomoc a vyriešili problém s prasknutou rúrou. Aj keď sme si všetci mysleli, že samotná príroda už chce čím skôr vidieť naše jazierko, nebolo tomu tak. Zlatý poklad sme museli opätovne zahrabať.

        Sme vám nesmierne vďační za vašu POMOCOCHOTU, pretože nám uľahčujete našu prácu a posilňujete duch spolupatričnosti a pozitívnu klímu v škole.

        Chceli by sme sa poďakovať za vašu obetavosť, oddanosť a neoceniteľný prínos k dosiahnutiu nášho spoločného cieľa – aby naše/vaše deti boli šťastné a spokojné.

        A v neposlednom rade poďakovanie patrí p. školníkovi E. Fiľakovskémup. riaditeľovi Š. Rimákovi.

      • SVETOVÝ DEŇ VODY

      • 26. 3. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album SVETOVÝ DEŇ VODY.

        V rámci projektu JEŽKOVO JAZIERKO z grantu Nápad pre 3 generácie 2023.

        Dňa 22.marca 2024 sme si v škole pripomínali SVETOVÝ DEŇ VODY.

        ÔSMACI  si pre spolužiakov pripravili prezentáciu o vode, jej vlastnostiachvýzname nielen  v prírode, ale aj pre život človeka. Vyzvali nás, aby sme aspoň v tento deň mysleli na to, že voda nie je pre všetkých ľudí na Zemi samozrejmosťou, a preto by sme sa k nej mali správať zodpovedne.

        Nechýbali ani zábavné aktivity. Žiaci I. stupňa riešili rôzne zaujímavé úlohy o vode – skladanie slov , ,,mokré príklady“ z matematiky, skladanie puzzle – kvapka vody, hádanie zvukov vody.

        Deň vody sa niesol aj v súťaživom duchu. Žiaci II. stupňa  sa potrápili pri riešení KVÍZU O VODE, a že sme naozaj zruční dokazujú aj naše plávajúce rybky z papiera, ktoré si žiaci vyrobili,  a možno sa niektoré z druhov objavia aj v našom budúcom jazierku – JEŽKOVO JAZIERKO.

        Aj týmto dňom sme sa opäť presvedčili, že voda nevyhnutne patrí k našej každodennej existencii, a preto si našu ochranu vyžaduje nielen 22.marca, ale každý jeden deň.

        Mgr. G. Benedicty

      • Medzinárodné halové MSR F1N

      • 26. 3. 2024
      • Medzinárodnej súťaže MSR v Dubnici nad Váhom sa zúčastnilo viac ako 100 súťažiacich.

        V kategórii mladších žiakov skončil na 1. mieste Stanislav Gallík.

        GRATULUJEME

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodné halové MSR F1N.

        Zodpovedný:  R. Seman, vedúci modelárskeho krúžku

      • Beseda s Erikom Adamom

      • 25. 3. 2024
      • Na piatkovej besede /22.3.2024/ sme žiakom 7. a 8. ročníka predstavili inšpiratívny životný príbeh nášho bývalého žiaka Erika Adama, ktorý pochádza z Klenova. Erikov príbeh je o tom, ako "doslova" unikol smrti. Bol máj 2019, keď Erika postihla cievna mozgová príhoda. Bol takmer 3 týždne v kóme, 9 mesiacov bol pripútaný k posteli a 3 mesiace sa učil chodiť. Svoje prvé kroky po tejto tragickej udalosti urobil až po 15 mesiacoch. Učil sa jest aj rozprávať. Táto nešťastná udalosť sa stala len dva mesiace pred jeho plánovanou svadbou a tri mesiace po tom, ako mu tragicky zahynul otec. Navyše počas týchto mesiacov sa mu  pridružili aj zápal čriev, pľúc, pankreasu a bol operovaný kvôli obličkovým kameňom. 

        Našim žiakom porozprával o tom, ako prežíval tieto ťažké chvíle, ako sa mu podarilo uzdraviť sa a viesť plnohodnotný život a to aj napriek tomu, že mu lekári dávali len malé šance na uzdravenie. Erik je živým príkladom toho, že nič v živote nie je samozrejmé a aké je dôležité dbať na zdravý životný štýl a vážiť si každý jeden deň, lebo nikdy nevieme, kedy bude posledný. 

        Erik každý týždeň podstupuje veľmi náročné rehabilitácie, ktoré si však musí platiť sám. Ak chcete prispieť na dobrú vec, tak je tu pre vás možnosť prispieť práve na Erikove rehabilitácie. Navyše máte možnosť Erikovi venovať aj 2% z dane.

        Zodpovedný, príspevok: Filip Kollár

        Foto: Mgr. N. Rimáková

        --------------------

        ĎAKUJEME aj Filipovi Kollárovi za zorganizovanie tejto besedy. 

        Tešíme sa na ďalšie takéto podujatia. 

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda s Erikom Adamom.

      • Čítanie v MŠ

      • 25. 3. 2024
      • Aj deti z Materskej školy Sedlice sa zapojili do  akcie "Ježkovo jazierko". Bol to nezabudnuteľný deň plný zábavy, dobrodružstva a vzdelávania. Svoju kreativitu deti prejavili už pri tvorbe návrhu samotného krásneho jazierka. Ale to nebola jediná aktivita. Pri jazierku si deti spolu so svojimi učiteľkami zahrali divadielko, ktoré venovali svojim milovaným zvieratkám. A tak sa ježkovia, rybičky, žabky či kačičky dostali do príbehov o ich dobrodružstvách a kamarátstvach.

        Nezabudli  však ani na vzdelávanie. Je veľmi dôležité učiť sa o ochrane životného prostredia a o zvieratkách už od útleho veku.

        Veľké poďakovanie patrí všetkým prítomným, ktorí sa k deťom pridali, podporili ich a čítali si s nimi krásne rozprávky plné poučných myšlienok. Spoločne sa tak vytvorila úžasná atmosféra a strávil sa príjemný  čas, ktorý ostane v pamäti ešte veľmi dlho.

        Tešíme sa na ďalšie podujatia, kde sa môžeme opäť stretnúť a spoločne si užiť nezabudnuteľné chvíle.

        Táto aktivita sa uskutočnila v rámci projektu JEŽKOVO JAZIERKO z grantu Nápad pre 3 generácie 2023.

        Zodpovedný: učiteľky MŠ

        Príspevok: Mgr. N. Rimáková

      • Čítajme si 2024

      • 25. 3. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čítajme si 2024.

        Mgr. N. Rimáková, Mgr. Z. Rapavá

        Keďže si veľmi dobre uvedomujeme hodnotu kníh, potrebu slova a dôležitosť všeobecného rozvoja osobnosti dieťaťa, tak sme sa aj tohto roku zapojili spolu s LINKOU DETSKEJ ISTOTY do 15. ročníka celoslovenského čitateľského maratónu "ČÍTAJME SI 2024". Počas štvrtkovej 1. vyučovacej hodiny /21.3.2024/ celá naša škola čítala a čítala, kde sa len dalo. Každá trieda si potom urobila bilanciu čítania a na plagát si zapísala, koľkí žiaci a koľko strán prečítali. A skóre školy? Do čitateľského maratónu sa zapojilo 119 žiakov a bolo prečítaných 4 594 strán. Tešíme sa z toho, že deti čítali a budeme ich v tom ďalej podporovať.

        Nezabudli sme sa tiež porozprávať o organizácii LINKA DETSKEJ ISTOTY, ktorá ponúka poradenstvo alebo ak má niekto potrebu porozprávať sa na akúkoľvek tému, alebo ak sa niekto ocitne v náročnej situácii a potrebujete pomoc, môže sa na nich obrátiť.

        Príspevok: Mgr. Z. Rapavá

        Foto: učitelia

        --------------------------------------------------

        Žiaci 6.A triedy v rámci tejto akcie na hodine VYV spolu s p. uč. Hurajovou dotvorili obaly prečítaných kníh

      • OBN 6.A

      • 25. 3. 2024
      • Osobnosti našej obce

        Šiestaci sa počas hodín OBN venovali aj OSOBNOSTIAM svojej obce. Každý si mohol vybrať osobnosť, ktorá mala významný prínos pre ich obec. Prostredníctvom ich rozprávania sme sa tak mohli stretnúť so zaujímavými príbehmi a príkladmi odvahy, vzdelania či pôsobenia, ktoré formovali a formujú tvár našich obcí, spoznať osobnosti, ktoré mali odvahu konať a vytvárali pozitívnu zmenu vo svojom okolí.

        Keď spoznávame príbehy svojich susedov a spoluobčanov, rozširujeme naše hranice poznania a spolupatričnosti. Zároveň nám to pripomína, že každý z nás môže mať významný vplyv na svoje okolie a že spoločnými silami môžeme dosiahnuť veľké veci.

        Táto aktivita bola súčasťou projektu "Spojení v jednote".

        Mgr. N. Rimáková

      • 1.A: VYV 1.A

      • 22. 3. 2024
      • Pre bystré oči! Vidíte na obrázku veľkonočné vajíčko?

        Maľovanú hádanku pripravili prváci.

        (Veverková)

        Do fotogalérie bol pridaný nový album 1.A: VYV 1.A.

      • POZOR - nový ŠKODLIVÝ "energeťák" na trhu

      • 22. 3. 2024
      • Energetické nápoje - trend medzi mladými a pritom mnohí ľudia nepoznajú alebo ignorujú ich negatívne účinky

        Alergológovia a imunológovia Slovenska sa najnovšie vyjadrili k nápoj s názvom Prime: ,,Okolo energetického drinku s názvom Prime sa v poslednom období rozvírila diskusia. Najmä tínedžeri a deti túžia Prime vyskúšať. Jedným z dôvodov môže byť túžba podporiť influencerov, ktorí priniesli tento nápoj na trh. Iným dôvodom môže byť obyčajná túžba vyskúšať tento nápoj, alebo je za tým jednoducho to, že je to moderný trend.

        Rodičia svojim deťom častokrát dovolia vypiť takýto nápoj bez toho, aby vedeli o jeho účinkoch. 

        Na poplach bijeme aj my z nášho pohľadu alergológie a imunológie.  Niektoré druhy Prime majú v pollitrovej fľaši až 200 miligramov kofeínu. Rovnaké množstvo by ste prijali, ak by ste vypili približne 4 šálky espressa alebo šesť plechoviek kolového nápoja. Dovolili by ste to svojim deťom? Ak nie, prečo im potom dovolíte piť energetický nápoj?

        Z pohľadu zloženia môžeme vyčítať aj neprimerane vysoký obsah cukru a draslíka, ktorý detské obličky nemusia zniesť. 

        Je dôležité, aby rodičia, učitelia, tínedžeri a široká verejnosť vedeli o potenciálnych rizikách, ktoré sa spájajú s týmto nápojom."

        Nový energetický nápoj škodí deťom. Je v ňom veľké množstvo kofeínu aj draslíka | TVNOVINY.sk

        Mgr. Š. Cígerová

      • PVC 3.A, Bicykel

      • 22. 3. 2024
      • Asi väčšina ľudí sú cyklistami. Je potrebné poznať a nosiť bezpečnostné prvky aj vedieť pomenovať časti bicykla. Na hodine pracovného vyučovania sme si to zopakovali.

        Foto: Mgr. B. Olejárová

        Do fotogalérie bol pridaný nový album 3.A: PVC 3.A, Bicykel.

      • Moderný výchovný koncert

      • 20. 3. 2024
      • Milí rodičia a žiaci, 

        dňa 3.4.2024 (streda) sa o 10:30 uskutoční hudobno - dramatické divadelné predstavenie LABYRINTprogram o životných nástrahách (závislosti, dezinformácie, internetová bezpečnosť, šikana, rasizmus)

        Hudobno-vzdelávací, socio-patologický program LABYRINT je zameraný na viaceré negatívne stránky života a nástrahy, s ktorými sa žiaci stretávajú. Poukazuje na rôzne formy násilného správania a intolerancie, ako rasizmus, šikanovanie a kyberšikana; pozitíva a negatíva internetu a chatovania, internetová bezpečnosť a zoznamka, dezinformácie, sociálne siete, ako aj závislosti na automatoch, počítačoch a mobilných telefónoch, fajčení a žuvacom tabaku, alkohole a iných omamných látkach.

        Súčasťou programu je aj hudobná zložka, v ktorej hrajú dvaja hudobníci piesne naživo. Pomocou primeraných otázok sú deti vťahované do deja programu a za správne odpovede odmeňované.

         Vstupné je 3,50€ /žiakProsím o uhradenie sumy triednemu učiteľovi do konca tohto týždňa, t.j do 22.3.2024 (piatok).  Cestovné náklady žiaci neplatia, keďže tentokrát príde divadlo k nám do Sedlíc 😉 .

        Mgr. Š. Cígerová

      • Preventívne aktivity vedúce k zdravšiemu životnému štýlu

      • 19. 3. 2024
      • V rámci vyučovania sme mali v piatok (15.3.2024) zaujímavú udalosť, kedy pracovníčky CPPaP spolu so žiakmi druhého a tretieho ročníka diskutovali o klíme v triede a vzťahoch medzi sebou. Ujasnili si pojem šikanovanie a naučili sa rozpoznávať, kedy ide o šikanu a kedy nie.

        Štvrtáci sa zameriavali na zdravé stravovanie. Zistili škodlivé účinky energetických nápojov a ďalších návykových látok, ako sú cigarety a tabak. Tieto témy sú dôležité pre osvetu žiakov o zdraví a životnom štýle.

        Siedmy ročník sa venoval téme komunikácie v triede, pričom sa zameral na verbálnu aj neverbálnu komunikáciu človeka. Tieto zručnosti sú dôležité pre budovanie pozitívnych vzťahov a úspešnú komunikáciu nielen vo škole, ale aj mimo nej.

        Pobyt v prírode, správne dýchanie aj to sú spôsoby "Ako zvládnuť stres". Táto téma je veľmi dôležitá pre žiakov v tomto veku, aby sa naučili efektívne zvládať náročné situácie. Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka si vypočuli typy a rady na jeho zvládnutie.

        Celkovo to boli veľmi prospešné a poučné aktivity, ktoré pomáhajú študentom lepšie porozumieť dôležitosti zdravého životného štýlu a správneho stravovania. Tieto témy nielen informujú, ale aj motivujú žiakov k zodpovednejšiemu a zdravšiemu životnému štýlu, čo je kľúčové pre ich celkový fyzický aj duševný rozvoj.

        Mgr. Š. Cígerová

      • Na koho sa obrátiť v prípade porušenia ľudských práv?

      • 14. 3. 2024
      • Keď zistíme, že sú nejakým spôsobom porušované ľudské práva, je možné sa domáhať spavodlivosti. Akou formou a komu poslať podnet na prešetrenie situácie si v rámci projektu SPOJENÍ V JEDNOTE vyskúšali žiaci 6.A - na hodinách slovenského jazyka sa pokúšali sformulovať sťažnosť a adresovali ju nezávislým a nestranným súdom SR alebo ďalším inštitúciám, napr.: Ústavný súd SR; Európsky súd pre ľudské práva; Výbor OSN pre ľudské práva; Úrad komisára pre deti; Kancelária verejného ochrancu práv a i.. 

        Zodpovedný, foto: Mgr. Z.Rapavá

      • WAY OF DREAMS WITH BOOKS!

      • 14. 3. 2024
      • Stalo sa Vám už, že ste sa pri čítaní knihy ponorili tak do deja, že ste zabudli na prítomnosť?

        A čo tak skúsiť čítanie v angličtine?

        S radosťou Vám oznamujeme, že sme na našej nástenke na druhom stupni spustili projekt pre Mesiac kníh - WAY OF DREAMS WITH BOOKS! Každý týždeň si tu budete môcť prečítať novú časť rozprávky v anglickom jazyku spolu s jej prekladom, čím si budete môcť vylepšiť svoje jazykové schopnosti.

        Čítanie rozprávok je nielen zábavné, ale aj veľmi prospešné. Pomôže vám rozvíjať slovnú zásobu, zlepšiť porozumenie textu a možno aj objaviť, že anglicky viete lepšie, ako ste si mysleli.

        Veríme, že tento projekt vás inšpiruje k objavovaniu nových príbehov a zlepšovaniu sa v anglickom jazyku. Prajeme vám veľa zábavy a úspechov pri čítaní!

        Mgr. Š. Cígerová

      • MY HERO - Môj Hrdina

      • 14. 3. 2024
      • Na hodine anglického jazyka sme sa zamysleli nad témou hrdinov a ich vzťahu k ľudským právam. Hrdinovia sú ľudia, ktorí svojimi činmi ovplyvnili históriu a vnímanie ľudských práv.

        Medzi kladné príklady patria osobnosti ako Rosa Parks, ktorá odvážne odmietla ustúpiť v autobuse a bojovala za práva ľudí bez ohľadu na ich rasu. Nelson Mandela je ďalším príkladom, ako bojovať za rovnosť a spravodlivosť. Aj slovenský hrdina Jánošík sa stal symbolom odporu voči nespravodlivosti a prenasledovaniu.

        Na druhej strane, je dôležité si uvedomiť aj negatívne príklady. Osoby ako Stalin, ktorý nebránil práva ľudí, ale naopak, porušoval ich slobodu a bezpečnosť.

        Nezabúdajme, že každý z nás môže byť hrdinom vo svojom každodennom živote tým, že budeme rešpektovať a brániť práva a dôstojnosť každého človeka. Vďaka našim činom vieme aj my prispieť k ochrane ľudských práv a pomáhať vytvárať lepšiu a spravodlivejšiu spoločnosť.

        Táto aktivita sa uskutočnila v rámci projektu SPOJENÍ V JEDNOTE.

        Mgr. Š. Cígerová

      • Zázračný svet kníh

      • 14. 3. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zázračný svet kníh.

        Akcia ZÁZRAČNÝ SVET KNÍH sa uskutočnila 8.3.2024 na ihrisku VČIELKA.

        Členovia neformálnej skupiny KRAJŠÍ SVET pripravili pre deti aktivity, ktoré obsahovali hádanky a emotikonové tajničky s názvami knižných diel. Tieto aktivity boli rozdelené podľa vekových kategórií.

        Jarka a Tibor Kotuličovci pripravili plagát a prednášku ako vzniká kniha.

        Barbora Fiľakovská sprevádzala jednotlivé ročníky stanovišťami a vysvetľovala ich význam.

        Adriana Joščáková a Elka Murínová zabezpečovali občerstvenie v podobe čaju a rôznych chutných koláčikov a rovnako sa venovali našim škôlkarom.

        Miroslav Šoltés mal na starosti technické zabezpečenie a ozvučenie. 

        Prednášku o tom ako sa spája čítanie kníh so správnym písaním, ktoré smeruje k vysnívanej práci si pre deti pripravil novinár Ivan Krišák.

        Sme radi, že sa zúčastnili všetci učitelia aj žiaci všetkých tried a rovnako, že ste sa zapojili do súťaže o najkrajšiu báseň či poviedku.

        Zodpovedný, príspevok: Mgr. Lenka Šoltésová

        Foto: učitelia ZŠ

        ------------------------------

        Aj my ĎAKUJEME za výborne zorganizovanú a poučnú akciu plnú prekvapení a sladkých pozorností.

        Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

        Mgr. Š. Rimák

      • Oblastný pohár mládeže v stolnom tenise družstiev

      • 14. 3. 2024
      • Obrovský úspech našich stolných tenistov

        Žiaci stolnotenisového krúžku Timotej Palko, Dávid Kollár, Šimon Biščák a Samuel Jakubík opäť potvrdili svoje kvality. V Oblastnom pohári mládeže v stolnom tenise družstiev žiakov základných škôl získali 1. miesto.

        Gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

        -------------------

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Oblastný pohár mládeže v stolnom tenise družstiev .

        Zodpovedný, príspevok: Mgr. J. Kaščák

        Foto: Mgr. Š. Rimák

      • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

      • 14. 3. 2024
      • Pekný úspech v Okresnom kole Dejepisnej olympiády v Prešove dosiahol žiak 6.ročníka Ondrej Senderák, ktorý bol úspešným riešiteľom a celkovo vo svojej kategórii získal 6. miesto.

        Gratulujeme

        Zodpovedný: Mgr. J. Kaščák

      • 3.A: MDŽ

      • 13. 3. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album 3.A: MDŽ.

        Žiaci 3.A na hodine výtvarnej výchovy pripravili pre svoje mamky k MDŽ milé prekvapenie.

        Foto, príspevok: Mgr. B. Olejárová

      • MDŽ z ŠKD

      • 13. 3. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album MDŽ z ŠKD.

        Bc. Adzimová Martina

        Deň žien je medzinárodne uznávaný sviatok, na ktorý sme nezabudli ani v ŠKD.

        Žiaci si pre svoje ,,mamičky - žienky" pripravili milé prekvapenie.

      • BIO + VYV 6

      • 10. 3. 2024
      • Žiaci 6. ročníka sa v rámci projektu Ježkovo jazierko z grantu Nápad pre 3 generácie 2023 počas hodín 

        biológievýtvarnej výchovy venovali týmto témam:

        Prečo je dôležité udržiavať čistotu v okolí jazierka?

        Pravidelná údržba okolia jazierka pomáha ochrániť vodnú plochu pred lístím, konármi a iným prírodným materiálom. Predchádza sa tak hnilobným procesom a chorobám. Zlepšuje sa tak nielen kvalita vody, ale aj podmienky na život rýb.

        Čo nepatrí do jazierka a jeho okolia?

        Okrem organického odpadu sú to PET flaše,  plastové tašky a vrecká, plechovky od nápojov, kovové uzávery z jogurtov, sklenené fľaše, noviny, časopisy, letáky, ...atď. Je dôležité tento odpad nielen vyzbierať, ale aj správne roztriediť.

        Žiaci pracovali s digitálnym fotoaparátom, s mobilom, s tabletom. Na detaile stromu v okolí školy sa naučili pracovať s kompozíciou, so svetlom a so zaostrovaním. Následne hľadali objekty, ktoré do prírody, do okolia školy, a teda ani do okolia nášho budúceho jazierka nepatria. Uvedomovali si, ako „zátišia“ vytvorené odpadom, z umeleckého hľadiska pekné, kontrastujúce farebne i materiálovo s prírodou, do tejto prírody naozaj nepatria a môžu spôsobiť veľkú škodu. Samozrejme odpad správne roztriedili do určených nádob.

        Najkrajšie fotografie boli ocenené.

        Zodp.: Mgr. G. BenedictyMgr. M. Hurajová

      • MDŽ

      • 8. 3. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album MDŽ.

        zodpovedný: Mgr. Š. Rimák

        Dnes ráno (8.3.) v škole čakalo všetky ženy príjemné prekvapenie. Náš pán riaditeľ Š. Rimák spolu s pánom učiteľom Kaščákom a pánom školníkom  E. Fiľakovským si uctili Medzinárodný deň žien (MDŽ) krásnymi kvietkami.

        Aj takéto milé gesto nám pripomenulo, aká dôležitá je podpora uznanie medzi nami.

      • Šaliansky Maťko, okresné kolo

      • 7. 3. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Šaliansky Maťko, okresné kolo.

        6.3.2024 sa v Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove uskutočnil 29. ročník okresnej súťaže v prednese slovenskej povesti pod názvom Šaliansky Maťko J.C. Hronského.

        Ďakujeme našim reprezentantom Miroslavovi Šoltésovi a Mariane Kelovskej za výborný výkon. 

        Zodp.: Mgr. B. Olejárová, Mgr. Z. Rapavá

        Príspevok, foto: Mgr. V. Centková

      • VYV II. stupeň

      • 6. 3. 2024
      • Ani žiaci II. stupňa sa nedali zahanbiť a počas niekoľkých hodín VYV vytvorili viacero návrhov, ako svoju predstavu o našom budúcom JAZIERKU.

        Zodpovedný: Mgr. K. Hricová

      • Nad Tatrou sa blýska

      • 5. 3. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Nad Tatrou sa blýska.

        Zodpovedný, foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

        Dnes (5. marca 2024) sme si pripomenuli významnú udalosť - 180. výročie vzniku slov slovenskej hymny. Pod vedením pani učiteľky Rimákovej sa žiaci oboznámili s touto historickou udalosťou prostredníctvom prezentácie, kde  sa dozvedeli o histórii vzniku našej hymny a o tom, prečo je pre nás dôležité, aby sme si tento symbol nášho štátu vážili a oslavovali, keďže nám pripomína nielen našu národnú identitu a historické korene, ale tiež symbolizuje súdržnosť, hrdosť a oddanosť k našej vlasti.

        Súčasťou prezentácie boli aj piesne "Kopala studienku" a všetky štyri strofy našej hymny, čím sme si pripomenuli dôležitosť zachovania našej kultúry a tradícií. Každé jedno slovo v hymne má svoj hlboký význam a hodnotu, a preto je veľmi dôležité, aby sme ich poznali a rozumeli im.

      • GEG 7.A

      • 5. 3. 2024
      • V rámci projektu Spojení s jednote sme na hodinách geografie v 7.A zisťovali, v ktorých európskych štátoch, a akým činom/zločinom/priestupkom boli porušené ľudské práva. Využili sme mapu Európy a k jednotlivým krajinám so symbolom ich vlajky sme vytvorili komiksové bubliny, v ktorých je zapísaná udalosť, prostredníctvom ktorej sa nezákonným spôsobom porušili ľudské práva. Týmto sme chceli poukázať - nielen našim spolužiakom z ostatných tried - na to, aké je dôležité byť "spojení v jednote" a neopakovať chyby z minulosti, ktoré majú dodnes katastrofálne následky. 

        Rešpektovať sa navzájom, pomáhať si a žiť bezpečný a spokojný život je to, čo potrebuje každý z nás.  

        Mgr. Z. Rapavá

      • Výstava

      • 5. 3. 2024
      • Výstava návrhov prác budúceho jazierka z grantu Nápad pre 3 generácie 2023 vznikla z tvorivosti žiakov I. stupňa na hodinách VYV.

        Žiaci mali možnosť vyjadriť svoje nápady a predstavy. Navrhovali okruh cestičiek pre prechádzky, lavičky na oddych a dokonca aj malú plochu na pikniky. Každý návrh bol dôkazom tvorivosti a nápaditosti.

        Dúfame, že to bude miesto, kde sa budme stretávať s priateľmi, relaxovať po náročnom dni v škole a spoznávať krásy prírody. Toto jazierko nie je len naše dielo, je to aj dar pre nás všetkých, ktorý tu pre nás bude ešte mnoho rokov.

        Predkladateľ projektu: Mgr. N. Rimáková

      • POTULKY: Šatňa v škole

      • 5. 3. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album POTULKY: Šatňa v škole.

        Začíname novú etapu maľovania. Žiaci si vybrali motív a teraz sa ho snažia realizovať. 

        Stále platí, že ak má niekto chuť pridať sa k nám a odreagovať sa maľovaním po stenách, ("nie po dverách"), je vítaný

        Mgr. N. Rimáková

      • Rekonštrukcia školskej KNIŽNICE

      • 4. 3. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rekonštrukcia školskej KNIŽNICE.

        i 📚🔨 🤝  Žiaci v akcii: Spoločná rekonštrukcia našej školskej knižnice 🔧📚💡

        Naši žiaci si vyhrnuli rukávy a zapojili sa do rekonštrukcie našej školskej knižnice. Ich nadšenie, silu a energiu sme cítili počas celej praktickej realizácie, čím sa tiež pri takýchto činnostiach učia novým zručnostiam, tímovej práci, tvorivosti, plánovaniu či manažmentu práce. Rekonštrukcia knižnice spája žiakov, učiteľov, rodičov a priateľov školy, pretože všetci pracujú spoločne, aby vytvorili priestor, ktorý bude patriť nám všetkým. Táto spolupráca posilňuje väzby medzi nami a vytvára pevné základy pre naše vzťahy a spoločenstvo.

        Tešíme sa na jedinečné nápady a kreatívne vízie nielen našich žiakov, ale i celej komunity, aby sme spoločne vytvorili rozmanité diela, zorganizovali kreatívne dielne a unikátne dekorácie, ktoré oživia náš priestor.  

        Foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

      • OBN 6.A - Moja obec

      • 4. 3. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album 6.A: OBN 6.A - Moja obec.

        Mgr. N. Rimáková

        Žiaci 6.A triedy počas hodín OBN spoznávali svoje obce v novom svetle. Každá skupina si mohla vybrať jednu ulicu, ktorá najviac charakterizuje ich obec a vytvoriť jej repliku pomocou rôznych recyklovateľných materiálov. Po dokončení modelov nasledovala prezentácia. Žiaci svojim spolužiakom predstavili  svoje diela. 

        Táto aktivita umožnila žiakom lepšie spoznať nielen ich okolie, no  posilnila aj ich tvorivosť a uvedomenie si významu spolupráce a úsilia vytvárať niečo zmysluplné a originálne

      • Hviezdoslavov Kubín

      • 4. 3. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín.

        Pred jarnými prázdninami sa uskutočnilo školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín.

        Pekné chvíle nám pripravili žiaci, ktorí nás svojim prednesom  do deja pekných príbehov.

        Ďakujeme im aj za to, že venovali svoj čas, aby nás potešili.

        Ich výkony sme vyhodnotili a ocenili.

        Mgr. B. Olejárová

      • INF 5.A

      • 22. 2. 2024
      • Formátovanie textu a práca s tvarmizákladné zručnosti v oblasti informatiky a dizajnu, ktoré môžu ovplyvniť výsledné spracovanie. V dnešnej dobe je vizuálna prezentácia informácií, aby bola ľahko čitateľná a esteticky príjemná, ešte dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Tieto nástroje sa môžu spojiť v širokej škále aplikácií a to aj v kontexte vytvárania štruktúr, ktoré sa využívajú pri tvorbe rodostromov, pojmových máp a i.

        Pri téme tvorby štruktúry sme využili ľudské práva, kde sme zobrazili jednotlivé práva a ich vzájomné vzťahy. Formátovanie textu nám pomohlo zdôrazniť kľúčové pojmy a dôležité informácie, zatiaľ čo práca s tvarmi nám umožnila vizuálne zobraziť tieto informácie pomocou rôznych symbolov, farieb a spojovacích liniek. Takýmto spracovaním témy si žiaci uľahčujú porozumenie komplexných konceptov, no tiež podporujú kreatívne myslenie a zapájajú vizuálnu zložku do procesu učenia.

        Táto aktivita bola realizovaná v rámci projektu SPOJENÍ V JEDNOTE

        Mgr. N. Rimáková

      • Prvouka, 1.A

      • 22. 2. 2024
      • Téma Svetlo a tieň v prváckej prvouke poskytlo možnosť využiť jeho praktickosť v TIEŇOVOM divadle, ktoré si deti vyrobili.

        (Veverková)

        Do fotogalérie bol pridaný nový album 1.A: Prvouka, 1.A.

      • Príbeh Anny Frankovej a porušovanie ľudských práv (spojenie minulosti s prítomnosťou)

      • 21. 2. 2024
      • Na niekoľkých hodinách SJL a DEJ sme sa spolu s deviatakmi venovali téme porušovania ľudských práv prostredníctvom filmu a knihy o Anne Frankovej. Na literatúre sme čítali úryvky z knihy a diskutovali sme o tom, aké pocity a skúsenosti mohli prežívať postavy a ľudia v dobe, keď sa príbeh odohrával. Zamerali sme sa aj na to, ako sa tieto udalosti viažu k porušovaniu ľudských práv. Žiaci hľadali spojitosti medzi dejom a konkrétnymi článkami Deklarácie ľudských práv, ktoré boli porušované.

        Počas hodín sme neboli len pasívnymi sledovateľmi filmu, ale snažili sme si všímať, ako sa situácia v príbehu odrážala v rámci ľudských práv. Na tabuľu sme spoločne zaznačili konkrétne články Deklarácie ľudských práv, ktoré boli v prípade Anne Frankovej a jej rodiny porušované. Počas hodín slohu sme sa zahrali na novinárov a s postavami sme napísali fiktívny rozhovor.

        Táto interaktívna metóda bola realizovaná v rámci projektu SPOJENÍ V JEDNOTE a  umožnila žiakom lepšie pochopiť súvislosti medzi literárnym dielom a reálnymi dejinami, ako aj prehlbovať ich porozumenie problematiky ľudských práv prostredníctvom konkrétnych príkladov.

        Foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

        Zodpovedný: Mgr. N. Rimáková, Mgr. J. Kaščák

      • Nové hry v ŠKD

      • 19. 2. 2024
      • V našom školskom klube detí pribudli aj vďaka rodičom a priateľom školy nové hračky. Prvé peniažky z vianočných trhov boli použité na dobrú vec, ktorá má žiakom poskytnúť nielen zábavu, ale aj ich komplexný rozvoj.
        Sú to predovšetkým hry na rozvoj kreativity, jemnej motoriky, pamäti, logického myslenia a priestorovej predstavivosti.
        Aby manuálne zručnosti nezostali pozadu, skladaním puzzle si deti budú môcť precvičiť svoju trpezlivosť, presnosť, ako aj rozvoj koordinácie oko-ruka.
        Pevne veríme, že sa z nových hier budú deti tešiť.

        Bc. Adzimová, Martina

      • ODPUSTENIE

      • 19. 2. 2024
      • Odpusteniespoločné znaky s ľudskými právami. Odpustenie je základnou hodnotou mnohých náboženských tradícií, ale zároveň je zmysluplné aj v kontexte ľudských práv. Každý z nás má právo na spravodlivé a dôstojné zaobchádzanie. Odpustenie môže prispieť k obnoveniu tejto dôstojnosti, pretože nám otvára cestu k zmiereniu a uzdraveniu vo vzťahoch s ostatnými aj s nami samými.

        V rámci projektu SPOJENÍ V JEDNOTE sa tretiaci spolu s duchovným otcom a pani katechétkou počas hodiny náboženstva venovali téme ODPUSTENIE. Hovorili o svojich skúsenostiach s odpúšťaním a ako to ovplyvňuje ich životy. Nakreslili obrázok, kde a komu odpustili. Takéto aktivity pomáhajú lepšie si uvedomiť, čo odpustenie znamená pre nás osobne a ako môže ovplyvniť naše vzťahy s inými ľuďmi.

        Aj žiaci II. stupňa mali príležitosť oboznámiť sa s touto dôležitou témou. Na chodbe sme vytvorili pracovnú tabuľu so zameraním na túto problematiku. Žiaci mali možnosť prečítať si informácie o odpustení a sami sa zamyslieť nad tým, ako a komu odpúšťajú. V triedach na magnetické fólie napísali svoje odpovede na otázku: "Ako odpúšťam iným? Viem odpustiť  aj sám sebe?"

        Je veľmi dôležité, aby sme lepšie pochopili význam a moc odpustenia v našich životoch, aby sme si uvedomili, že odpustenie nie je len povrchný akt, ale že nám môže pomôcť k uzdraveniu a umožňuje žiť s väčšou láskou, porozumením voči sebe a druhým. Odpustenie napomáha prehlbovať schopnosti empatie a schopnosť chápať či rešpektovať potreby a práva iných ľudí a tým nás vedie k väčšej solidarite, porozumeniu a mieru vo svete.

        Mgr. N. Rimáková

      • Sviatok Sv. Valentína v ŠKD

      • 16. 2. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Sviatok Sv. Valentína v ŠKD.

        Zodp., foto, príspevok: Bc. Adzimová, Martina 

        Sviatok Sv. Valentína si ľudia z rôznych kútov sveta pripomínajú ako sviatok lásky a zamilovaných. V našom školskom klube detí sme ho však poňali tak, že obdarovať môžme hocikoho, koho máme radi. Preto si deti vyrobili pre svojich blízkych valentínske záložky a sviečky v tvare srdiečka.

        Atmosféra bola príjemná a našim šikovným deťom sa táto spoločná aktivita páčila.

      • MAT 7 Jednotky objemu

      • 15. 2. 2024
      • Siedmaci sa jednoduchým pokusom presvedčili, že 1 liter = 1 decimeter kubický, teda objem kocky s hranou 1 dm.

        Zodp. a foto: Mgr. M. Hurajová

      • Fotosteny

      • 15. 2. 2024
      • Žiaci výtvarného krúžku a deviataci namaľovali fotosteny s Mickey a Minnie, ktoré spestrili žiakom školský karneval a určite si nájdu svoje miesto aj v rámci ďalších školských aktivít.

         

        Zodp. a foto: Mgr. M. Hurajová

      • ODZNAKOVAČ

      • 15. 2. 2024
      • Náš šikovný pán školník, odborník so zlatými rukami, nám poskladal stroj na výrobu odznakov, na ktorom ich  budeme vyrábať s našimi vlastnými návrhmi.

        Teraz je už testovaný a pripravený vyrobiť odznaky presne podľa našich predstáv.

        Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie ZSE.

        predkladateľ projektu, foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

      • POĎAKOVANIE

      • 14. 2. 2024
      • Veľké uznanie a vďaka patrí mamičke Mgr. Lenke Šoltésovejrodičom a priateľom okolo neformálnej skupiny Krajší svet za ich iniciatívu a pomoc našej škole. S ich aktívnym zapojením sme úspešne zvládli prácu okolo vyradených kníh zo školskej knižnice. Osobitné poďakovanie patrí pánovi Jozefovi Joščákovi za ich odvozMgr. Lenke Šoltésovej, že sa podujala pre predaj vyradených kníh. Aj vďaka jej úsiliu sme získali finančné prostriedky, ktoré nám pomôžu pri rekonštrukcii našej školskej knižnice.

        Aktívna účasť rodičov a priateľov školy nám umožňuje nielen vytvoriť príjemné prostredie pre našich žiakov, ale tiež podporiť ich vzdelávanie a rozvoj.

        Neformálna skupina Krajší svet v spolupráci so kultúrnou komisiou našej obce pripravuje pre žiakov veľkolepú udalosť "Zázračný svet kníh", na ktorú sa už veľmi tešíme.

        príspevok, foto: Mgr. N. Rimáková

      • 1.A: VYV

      • 14. 2. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album 1.A: VYV.

        Práce deti prvého ročníka na tému Vesmír očami detí.

        (Veverková)

      • 1.A: SJ

      • 14. 2. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album 1.A: SJ .

        Ako sme sa hrali na kuchárov a tvorili jedálny lístok v 1.A

        (Veverková)

      • Školenie

      • 14. 2. 2024
      • Naši učitelia sa zapojilivyškolili v programe Smart Books. Spoločne so žiakmi II. stupňa majú príležitosť využiť inteligentné učebnice a posunúť výučbu na novú úroveň. Tieto učebnice nie sú len pasívnym zdrojom informácií, ale interaktívnymi nástrojmi, ktoré zlepšujú proces učenia a zapájajú študentov do aktívnej účasti vo vyučovacom procese. S inteligentnými učebnicami majú učitelia možnosť prispôsobiť obsah a tempo výučby podľa potrieb jednotlivých študentov, čo vedie k lepšiemu porozumeniu a zapamätaniu si učiva.

      • 9.A: Sladká odmena

      • 13. 2. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album 9.A: Sladká odmena.

        Dnes sme boli príjemne prekvapení, keď do triedy vošiel pán riaditeľ počas hodiny matematikyNajprv sme si mysleli, že lietame v problémoch. Pán riaditeľ nám však poďakoval za prípravu karnevalu a iných aktivít. Dostali sme sladkú tortu, ktorú upiekla Vaneskina mamka. Bola výborná, no pred jej zjedením sme museli vypočítať jej objem a povrch, lebo toto učivo práve preberáme na matematike

        Srdečne ĎAKUJEME pani Timkovej a pánovi riaditeľovi.

        príspevok: dievčatá, 9.A

        foto: V. Dzvoňárová, 9.A

      • Exkurzia Krajské múzeum v PO a knižnica Slniečko, 7.A

      • 9. 2. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Krajské múzeum v PO a knižnica Slniečko, 7.A.

        8.2.2024 sme navštívili Rákociho palác v Prešove, kde sme si ho prezreli, objavili ako fungovali hodiny v tej ktorej dobe a pozreli výbavu vojakov. Preskúmali sme život v meste a na dedine, ako fungovali trhy, ako vyzerali staroveké mince, slovenské koruny a nakoniec sme sa presunuli do pivnice s výstavou OPÁLOV.

        Ďalšia zastávka bola knižnica Slniečko, kde sme sa najprv pekne usadili v pohodlných kreslách, porozprávali sme sa o histórii knižnice a poprezerali si knihy - ich zaradenie podľa veku a názvov. Pani knihovníčka nám predstavila knihy od Gabriely Futovej a Romana Brata. Vybrala pre nás knihu s názvom "Môj anjel sa vie biť" a prečítala nám z nej niekoľko úryvkov. Pýtala sa nás otázky a my sme na ne odpovedali. Následne dočítala ukážku, rozprávali sme sa o literatúre a bol čas odísť.

        príspevok: K. Vintoniv, 7.A

        zodpovedný: Mgr. N. Rimáková

        foto: Mgr. N. Rimáková, dievčatá (7.A)

      • projekt Spojení v jednote

      • 9. 2. 2024
      • Osoby bez občianstva

        Každý má právo na občianstvo. Napriek tomu je na svete stále asi 10 miliónov ľudí bez občianstva a asi 600 000 z nich žije v Európe. Osoby bez štátneho občianstva sú aj na Slovensku. Liga za ľudské práva sa snaží týmto ľuďom pomôcť tak, aby získali štátne občianstvo a mohli dôstojne žiť v našej spoločnosti. Prostredníctvom ich stránky sme si so žiakmi 6. A triedy počas hodiny OBN pozreli príbehy ľudí, ktorí sú bez akéhokoľvek štátneho občianstva na Slovensku a ktorým Liga za ľudské práva pomohla. 

        --------------------------

        So žiakmi sme si na konci hodiny napísali to, čo MY občania nášho štátu berieme za samozrejméani si neuvedomujeme, čo ľuďom bez občianstva CHÝBA.

        Táto aktivita sa uskutočnila v rámci projektu Spojení v jednote.

        Mgr. N. Rimáková

      • Odznak všestrannosti

      • 9. 2. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Odznak všestrannosti.

        Tohto roku sa naša škola zapojila do projektu Odznak všestrannosti, ktorý je zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov. Žiaci 6.9. ročníka absolvovali počas hodín TŠV šesť disciplín zameraných na vytrvalosť, rýchlosť, obratnosť a silu.

        Najúspešnejší žiaci našej školy:

        Miriam Husáková (9.A) - strieborný odznak

        Timotej Palko (8.A) – strieborný odznak

        Tamara Trojanová(8.A) – strieborný odznak

        Ella Rapavá (8.A) – strieborný odznak

        Bianka Gočová (8.A) – bronzový odznak

        Pavol Fedor ( 8.A) – bronzový odznak

        Jana Adzimová (7.A) – bronzový odznak

        Blahoželáme 😊

        Zodpovedný, príspevok: Mgr. G. Hricová

        Foto: Mgr. Š. Cígerová

      • Turistický krúžok: Kysak Brezie

      • 9. 2. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Turistický krúžok: Kysak Brezie.

        prvú februárovú sobotu sme zavítali do letného tábora Kysak Brezie, ktorý je od našej obce
        vzdialený iba 8 km. Viacerým tento názov rezonuje z dôvodu, že tento tábor má bohatú históriu
        a desaťročia ponúkal rôzne detské pobyty pre väčšinu veľkých podnikov na východnom Slovensku.
        Dnešná účasť bola nižšia, lebo hodinu pred naším plánovaným odchodom nás počasie prekvapilo
        slabším dažďom, ale o 10:00, čo bol čas nášho odchodu, už na nás svietilo slniečko.
        Našou prvou zastávkou bola naša Olajošová chata. Tam sme sa napojili na žltú turistickú značku,
        ktorá nás doviedla k druhej významnej zastávke s názvom Prokopov mlyn. Urobili sme si jeho
        obhliadku a zavítali sme aj ku vedľajšiemu rodinnému domu, ktorý je zaujímavý tým, že ho posledný
        majitelia opustili aj so všetkým nábytkom a vybavením. Preto je častým cieľom aj fanúšikov Urbex,
        ktorí vyhľadávajú podobné opustené objekty. Pri Prokopovom mlyne sme na napojili na červenú
        turistickú trasu
        , ktorá je súčasťou Cesty hrdinov SNP. Je to naša najdlhšia turistická trasa s označením
        E8, nazývaná aj magistrála. Vedie od Dukelského priesmyku na severovýchode krajiny až po hrad
        Devín pri Bratislave. Priemerný čas jej zdolania je 26 dní neustáleho trampovania.
        Naším ďalším cieľom je Ústie Sopotnice do Hornádu. Pri tomto turistickom smerovníku sa nachádza
        pamätník dvom príslušníkom Zboru národnej bezpečnosti, ktorí zahynuli v boji proti tzv.
        Benderovským lúpežným skupinám. Zaujímavosťou je, že samotný incident sa odohral práve
        v Prokopovom mlyne. Našou poslednou zastávkou bol už spomínaný Kysak Brezie, ktorý je od ústia
        Sopotnice vzdialený iba 10 minút. Zistil sme, že tábor je obnovený, vždy funkčný a na informačnej
        tabuli sme si mohli pozrieť aktuálnu ponuku táborov na rok 2024. Na ďalších tabuľkách bola pekne
        popísaná história celého tábora.
        Spoločne sme dnešný výlet zhodnotili ako veľmi zaujímavý. A to hlavne z dôvodu, že sme navštívili
        miesta s bohatou históriou a medzinárodným významom, ktoré sú našej obci veľmi blízko, ale
        zároveň nie sú až tak často cieľom našich turistických výletov.

      • Deň pre bezpečnejší internet 2024

      • 7. 2. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň pre bezpečnejší internet 2024.

        Mgr. N . Rimáková

        So žiakmi sme sa zapojili do aktivity v rámci Dňa pre bezpečnejší internet 2024.

        Piatacišiestaci v rámci hodín INF mali príležitosť pozrieť si video s názvom "Sociálne siete, kyberšikana", ktoré im poskytlo zaujímavý pohľad o rôznych aspektoch používania sociálnych sietí, ich vplyv na naše životy, aké sú riziká spojené s neuváženým používaním internetu a sociálnych médií, ako je kyberšikana a zneužívanie osobných údajov.

        Zároveň žiaci I. stupňa si na dolnej chodbe počas veľkej prestávky pozreli videá zo stránky ovce.sk, ktoré im priniesli príbehové situácie a poučenie o bezpečnom používaní internetu vhodné pre ich vekovú kategóriu.

        Takéto aktivity žiakom môžu pomôcť lepšie porozumieť problematike bezpečnosti na internete a odniesť si z nich  užitočné poznatky pri využívaní internetu aj v budúcnosti.

        Ďakujeme M. Fiľakovskému z 9.A za pomoc pri inštalovaní, príprave a interakcii videí. 

      • projekt Spojení v jednote

      • 7. 2. 2024
      • V rámci projektu "Spojení v jednote", z ktorého sme financovali kúpu magnetickejpopisnej farby, sme prostredníctvom šikovných rúk nášho pána školníka E. Fiľakovského mohli vyrobiť  a nainštalovať magneticko-popisnú tablu, ktorá sa stala našou novou praktickou pomôckou. Teraz zdobí hornú chodbu školy a ponúka nám možnosť vyjadriť a vymeniť si naše myšlienky a hodnoty.

        Jej magnetická povrchová úprava umožňuje jednoduché umiestňovanie a presúvanie obsahu, čo nám poskytuje flexibilitu pri kreatívnej prezentácii informácií, myšlienok či pri výmene nápadov.

        -------------------------------

        Hneď sme ju aj otestovali na  zaznamenávanie myšlienok týkajúcich sa ľudských práv. Vďaka možnosti písať a zdieľať svoje myšlienky sme mohli otvorene diskutovať o dôležitých otázkach týkajúcich sa tejto témy.

        -------------------------------

        Ďalšou novinkou sú samolepiace magnetické fólie, ktoré nám pán školník postupne lepí nielen na dvere tried II. stupňa, ale i do ŠKD, kabinetu špeciálnej pedagogičky či knižnice.  

        Veríme, že tieto novinky sa stanú dôležitým nástrojom nielen pre náš aktuálny projekt, ale aj pre ďalšie budúce aktivity. Veríme, že to bude miesto, kde sa môžeme stretávať, diskutovať a zdieľať svoje myšlienky a hodnoty.

        Mgr. N. Rimáková

        --------------------

        Tieto aktivity sa uskutočnili aj vďaka finančným prostriedkom NADÁCIE  ZSE.

      • Svetový deň bez mobilu

      • 7. 2. 2024
      • Svetový deň bez mobilu pripadol tento rok na utorok, teda na pracovný deň, ale ty si môžeš urobiť svoj deň bez mobilu kedykoľvek v týždni, napríklad v sobotu. A môžeš do toho zapojiť aj celú svoju rodinu :-) Tak čo? Ideš s nami do toho? Môžeš tak ušetriť približne 3 hodiny svojho času. Ako ho využiješ?

        zodpovedný, foto, príspevok: Mgr. Veronika Centkova

      • projekt Spojení v jednote

      • 5. 2. 2024
      • Aj žiaci siedmeho ročníka počas hodín informatiky  zbierali a triedili kľúčové informácie o rôznych hľadiskách ľudských práv, ktoré by mohli inšpirovať nielen ich spolužiakov, ale i širšiu verejnosť. Zameriavali sa hlavne na ich význam, históriu a dôležitosť v súčasnom svete. Po dôkladnom preskúmaní zdrojov si každý študent vybral tri práva, ktoré považoval za najdôležitejšienajzávažnejšie, ktoré následne spracoval do podoby informačného a príťažlivého plagátu. Žiaci sa sústredili na jasné a pútavé zobrazenie zvolených ľudských práv, použili škálu farieb a obrázkov, aby prilákali pozornosť nielen svojím obsahom, ale i výrazom, aby inšpirovali k ich ochrane a podpore vo všetkých oblastiach života a aby sa pootvorili dvere diskusiámvýmenám názorov.

        Táto aktivita sa uskutočnila v rámci realizácie projektu Spojení v jednote cez program Výminočné školy Nadácie ZSE.

        Mgr. N. Rimáková

      • 2.A: Exkurzia JASLIČKY, 2.A

      • 5. 2. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album 2.A: Exkurzia JASLIČKY, 2.A.

        Gabriela Kotuličová

        Žiaci 2.A pri príležitosti 800. výročia prvých jasličiek navštívili františkánsky kostol v Prešove, kde sú vystavené unikátne jasličky s pohyblivými figúrkami.Verte, že si išli oči vyočiť, nevedeli kam skôr pozerať.

      • KARNEVAL

      • 1. 2. 2024
      • Šepká šašo šu, šu, šu,

        kamarátke do ušú.

        Zajtra máme karneval,

        budem všetkých masiek kráľ.

        --------------

        Termín: 2.2.2024

        Čas: 9,30 - 11,20 hod.

        VŠETCI  STE  SRDEČNE  POZVANÍ

      • 1.A: Presýpacie hodiny

      • 1. 2. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album 1.A: Presýpacie hodiny .

        Ako sme zhotovovali  presýpacie hodiny a zisťovali, kolko času prejde, kým zbalíme veci do aktovky, kým zjeme desiatu ... Skúste aj vy doma. My sme použili rovnaké plastové fľaše, piesok, cukor, soľ a niekto i ryžu, či korálky a zlepili v strede lepiacou páskou. Môžete si zmerať aj  čas, ktorý prejde pri umývaní zúbkov. Čo vy na to?

        Veverková

      • projekt Spojení v jednote

      • 29. 1. 2024
      • Tvorivá cesta k porozumeniu základných hodnôt

        Žiaci 5. A triedy na hodinách INF tvorili plagáty v programe Word. Nešlo len o mechanickú tvorbu s využitím technológií, ale o niečo hlbšie a dôležitejšie - o ľudské práva.

        Žiaci sa najskôr pustili do preskúmania a zoznamovania sa s článkami Deklarácie ľudských práv. Z tridsiatich článkov si vybrali tri, ktoré ich najviac oslovili a následne z týchto troch spracovali  jeden článok do podoby plagátu.

        Táto úloha nebola len o vytvorení vizuálne atraktívneho plagátu, ale predovšetkým o hlbšom porozumení a interpretácii hodnôt, ktoré sú zakotvené v Deklarácii ľudských práv. Žiaci sa museli zamerať na dôležité aspekty vybraného článku a prezentovať  tieto myšlienky a princípy tak, aby boli zrozumiteľnéoslovili aj ostatných.

        Každý plagát bol originálnyosobitý s vlastnou  výrazovou formou. Tým sa posilnila nielen  ich kreativita, ale sa tiež lepšie posilnila ich schopnosť  kritického mysleniakomunikácie pri pochopení a osvojení si obsah článkov Deklarácie ľudských práv.

        Takéto aktivity sú dôležitou súčasťou vzdelávania, ktoré nielenže osviežujú vyučovací proces, ale i poskytujú žiakom príležitosť preukázať svoje schopnosti a angažovanosť  voči  aktuálnym spoločenským otázkam.

        zodpovedný, príspevok: Mgr. N. Rimáková

      • 1.A: Prváci sa hrajú na obchod

      • 26. 1. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album 1.A: Prváci sa hrajú na obchod.

        Aj zastupovaná hodina môže byť zaujímavá. Prváčikovia prišli s požiadavkou, aby sa mohli zahrať na obchod. Bol to skvelý spôsob, ako skombinovať vzdelávanie s hrou, pretože sa prepojila matematika pri sčítavaní peňazí, komunikácia pri vyjednávaní cien a rozvíjali sa tiež zručnosti pri manipulácii s produktami. 

        príspevok, foto: Mgr. N. Rimáková

      • Divadielko Gašparko

      • 26. 1. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadielko .

        Dňa 19.1. nás navštívilo Divadielko Gašparko. Tentoraz nás potešilo rozprávkou Ako sa čert dostal do neba. Rozprávka sa všetkým veľmi páčila a pripomenula nám, že robiť dobro sa oplatí.

        príspevok: Mgr. G. Kotuličová

        foto: Mgr. N. Rimáková

      • 7.A: Beseda o prečítanej knihe

      • 26. 1. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album 7.A: Beseda o prečítanej knihe.

        Mgr. N. Rimáková

        Knihyako brána do sveta nekonečného dobrodružstva, lásky, tajomstva, kde môžeme objavovať nové myšlienky, cestovať do iných dimenzií a prežívať príbehy, ktoré nás môžu ovplyvniť na celý život. Knihy nám dávajú možnosť vidieť svet očami iných,  umožňujú nám tiež opustiť realitu a na chvíľu sa ponoriť do iného sveta.

        Aj siedmaci  sa počas hodín literatúry pokúsili ukázať svojim spolužiakom, že vo svete literatúry je pre každého niečo, či už sú to napínavé príbehy, záhadné detektívky alebo rozvíjanie vlastnej kreativity cez fantáziu. Každý z nich si vybral knihu, ktorá ho zaujala a presvedčivo ju predstavil, aby inšpiroval ostatných k jej prečítaniu. Niektorí sa zamerali na významné momenty v príbehoch, iní zdôraznili charakteristiku postáv alebo dokázali preniesť atmosféru knihy do slov. Boli to malé výzvy v oblasti komunikácie a schopnosti presviedčania.

        Snáď sa niektorí nechali inšpirovať a navzájom si knihy vymenia.

        zodpovedný, príspevok, foto: Mgr. N. Rimáková

      • Deň komplimentov

      • 26. 1. 2024
      • Od roku 1998 je 24. január každoročne Medzinárodným dňom komplimentov.

        Prečo takýto deň vôbec vznikol? Poďme sa chvíľu nad tým zamyslieť. Hovorí sa, že ľudské slovo má veľkú silu. Slovom možno človeka povzbudiť, ale tiež aj zraniť. Slovo môže láskavo pohladiť, ale aj bolestivo ublížiť. Čo to teda vlastne ten kompliment je? Kompliment je dobromyseľné a priateľské vyjadrenie sa k inej osobe, ktorým ten, kto kompliment vyjadruje, vyzdvihuje niečo, čo sa mu na danej osobe obzvlášť páči alebo čo na nej pozitívne oceňuje. Môže pritom ísť o osobné vlastnosti, výkony alebo vonkajšie znaky. Na okamih sa zamyslite. Kedy vám naposledy ÚPRIMNE A ZO SRDCA povedal niekto niečo pekné, že ste sa cítili po hrejivých a oceňujúcich slovách šťastne a dobre? Robte to aj vy! Rozdávajte srdečné slová, hovorte ľuďom úprimné komplimenty. Nie iba v tento, ale každý deň! Vyvoláte poďakovanie i úsmev na tvári toho druhého a zároveň je to nástroj, ktorým môžete v ľuďoch hľadať tie najlepšie vlastnosti. Vyvolajte milým komplimentom úsmev na tvári, lebo len úsmev dokáže spájať ľudí. Ani naši žiaci v tento deň nezabudli obdariť svojich spolužiakov či blízkych milými slovami, ktoré ich potešili. Počas dňa si medzi sebou vymieňali rôzne komplimenty a nezabudli ani na našich učiteľov. S radosťou rozdávali okolo seba vľúdne slová, ktoré určite každého z nás obohatili na duši.

        príspevok: Mgr. S. Sedláková

        zodpovedný: Mgr. Š. Cígerová

      • Šaliansky Maťko

      • 25. 1. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Šaliansky Maťko.

        Mgr. Z. Rapavá

        Bola raz jedna malebná krajina. V nej malé mestečko Šaľa. A tá Šaľa šalianskeho Maťka Jozefa Cígera Hronského mala ...

        A naši žiaci odvahu nabrali a slovenské povesti nám recitovali - v školskom kole súťaže ŠALIANSKY MAŤKO  obsadil v kategórii 2. a 3. ročník Miroslav ŠOLTÉS 1. miesto. V kategórii 5. a 6.ročník získala 1.miesto Mariana KELOVSKÁ, 2. miesto Lucia VARGOŠKOVÁ a 3. miesto FILIP PETRENČÁK. Víťazi oboch kategórií budú našu školu reprezentovať v okresnom kole

        Zodpovedný, príspevok: Mgr. Z. Rapavá

        Foto: Pavol Fedor, 8.A

      • Zdravotná TŠV

      • 22. 1. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zdravotná TŠV.

        Fitlopta je pre deti perfektná voľba. Skákanie a pohupovanie na fitlopte ich baví a zároveň posilňujú svaly. Žiaci si tieto cvičenia vyskúšali na krúžku ŠporťáčikCviky na fitlopte zlepšujú nielen kondíciu, ale aj stabilitu, koordináciu pohybov a uvoľňujú tiež stuhnuté kĺby

        Cvičenia s ponožkami a loptičkami na posilnenie a ohybnosť chodidla si vyskúšali žiaci 2. ročníka počas hodiny TŠV.

        Zodpovedný, príspevok, foto: Mgr. G. Hricová 

      • 7.A: SJ 7.A, slávnostný prejav

      • 18. 1. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album 7.A: SJ 7.A, slávnostný prejav.

        Mgr. N. Rimáková

        Začiatok nového roka sa na hodinách SJ siedmom ročníku niesol v znamení cesty k sebaprezentácii, kde sa po dôkladnej príprave prednášali slávnostné prejavy. Okrem obsahu prejavov, kde žiaci prezentovali svoje myšlienky, postoje a osobné hodnoty, pripravili si aj prostredie a venovali pozornosť i svojmu vizuálnemu efektu – slávnostnému odevu. Týmto spôsobom sa učia nielen komunikovať svoje myšlienky, ale vytvárať aj dojem, ktorý chcú zanechať.

        Časté verejné vystúpenia sú i o prekonávaní trémy a zvládaní stresujúcich situácií, kedy sa postupne stávajú sebavedomými, dobre komunikujúcimi a kriticky zmýšľajúcimi jednotlivcami.

        zodpovedný, foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

      • projekt SPOJENÍ V JEDNOTE

      • 18. 1. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album projekt SPOJENÍ V JEDNOTE.

        predkladateľ projektu: Mgr. N. Rimáková

        Žiaci 6. A počas niekoľkých hodín OBN preberali a diskutovali o svojich právach a povinnostiach. Šiestaci sa rozprávali o témach, ktoré ovplyvňujú ich každodenný život nielen v škole, ale i mimo nej.

        Najčastejšie spomínaným bolo právo na vzdelanie s prístupom k informáciám. Ako majú byť k sebe tolerantní, ako sa cítiť rešpektovanými medzi svojimi spolužiakmi a učiteľmi.

        Druhým diskutujúcim právom bolo právo na slobodu prejavu, ako slobodne vyjadrovať svoje myšlienky a názory. Toto právo je dôležitým prostriedkom na rozvoj kritického myslenia a komunikácie. Tiež diskutovali o práve na bezpečné a zdravé školské prostredie, či ako v škole vytvárať pozitívnu a bezpečnú atmosféru.

        Žiaci vedeli, že ich práva a povinnosti sú zakotvené v školskom poriadku. Okrem toho sa hovorilo aj o význame vzájomnej komunikácie medzi žiakmi, učiteľmi a rodičmi. V priebehu diskusie sa vynorili aj otázky týkajúce sa zmien. Boli spomenuté myšlienky na vylepšenie školských zariadení a podmienok.

        Počas ďalších hodín sa šiestaci rozprávali o práve na osobný priestor a slobodu rozhodovania o svojom čase a výbere aktivít mimo školy. Diskutovali o tom, ako by mohli vyvážiť svoje povinnosti so svojou slobodou a zodpovednosťou.

        Hodiny OBN vytvorili priestor nielen pre pasívne učenie o svojich právach a povinnostiach, ale prostredníctvom aktívneho a otvoreného dialógu sa v danej problematike zvýšilo ich povedomie, čo môže pozitívne ovplyvniť ich vzdelávací proces, ale i prípravu pre budúcnosť.

        zodpovedný, foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

      • 7.A: DEJ 7

      • 17. 1. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album 7.A: DEJ 7.

        Mgr. J. Kaščák

        Na hodine dejepisu sa do veľkomoravských čias vrátili naši siedmaci. Ich šikovné ruky vytvorili modely kostolíkov a hradísk, ktoré si môžete pozrieť na minivýstavke na 2. poschodí.

      • Čítame pre radosť

      • 15. 1. 2024
      • V mesiaci december bola naša škola úspešná v rozvojovom projekte ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Čítame pre radosť.

        Cieľom projektu je zriadenie triednych knižníc  na prvom stupniposilniť tak pozitívny vzťah ku knihám, čítaniu a budovaniu čitateľského sebavedomia. Motivovať žiakov  čítať pre radosť, nie z povinnosti. Prehĺbiť vzťah detí k čítaniu a vytvoriť tak množstvo pekných a pozitívnych zážitkov s knihou. Zriadenie triednej knižnice by tak malo pozitívny vplyv na vzdelávanie a rozvoj žiakov. Rozvíjať správne čitateľské návyky nielen počas prestávok, ale aj aktívne ich využívať na vyučovaní, krúžkoch a posilňovať čitateľskú gramotnosť, podporovať kritické myslenie, kreativitu, podnecovať záujem o literatúru.

        Výška finančného prostriedku 1000 eur.

        Zodpovedný za projekt: Bc. M. Adzimová 

      • Návšteva priamo z Austrálie

      • 15. 1. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva priamo z Austrálie.

        Mgr. Z. Rapavá

        Austrália je celkom iným svetom, ako ten ktorý poznáme v Európe. O unikátnych prírodných krásach, endemitných živočíchoch,  o nádherných plážach a parkoch, domorodých i súčasných obyvateľoch, o systéme austrálskeho školstva, kultúre... aj ako plynú bežné pracovné i školské dni v Sydney nám porozprávala Viera Krehein - bývalá žiačka našej školy, ktorá u protinožcov žije už 25 rokov. Po zaujímavej prezentácii si jej syn Lucas pripravil pre našich žiakov kvíz v angličtine, a tak si deviataci i ôsmaci vyskúšali aj konverzáciu v anglickom jazyku. Tí najzvedavejší využili možnosť a našej hostke kládli rôzne otázky, na ktoré dostali vyčerpávajúce odpovede. Ochutnali sme aj pravé austrálske cukríky a čokoládu. 

        Ďakujeme Vierke, jej manželovi a synovi, že prijali naše pozvanie, prišli na hodinu geografie do 9.A a urobili ju jedinečnou a nezabudnuteľnou.

        Zodpovedný, príspevok: Mgr. Z. Rapavá

        Foto: Mgr. N. Rimáková, V. Dzvoňárová

      • 5.A: Abstraktné umenie na INF

      • 15. 1. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album 5.A: Abstraktné umenie na INF .

        Mgr. N. Rimáková

        Ešte pred Vianocami dostali žiaci 5.A príležitosť vybrať si dobrovoľné zadanie. Piataci sa rozhodli pre vytvorenie krásnych obrázkov prostredníctvom stránky weavesilk.com. Je to online platforma, ktorá umožňuje tvorbu jedinečného abstraktného umenia pomocou jednoduchých pohybov myši. Týmto spôsobom ukázali svet vlastnej kreativity a fantázie.

      • 7.A: CHEM 7

      • 15. 1. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album 7.A: CHEM 7.

        Kryštalizácia soli

        V pohári sme si pripravili nasýtený roztok kuchynskej soli. Do vody sme pridávali soľ tak dlho, kým sa soľ neprestala ďalej rozpúšťať. Na špajlu sme si pripevnili niť, zaťažili položili na pohár tak, aby sa niť ponorila do roztoku.

        Pohár sme umiestnili na teplé miesto, niekoľko dní pozorovali a vznikli nám takéto kryštály.

      • VYV 6 Iniciály

      • 14. 1. 2024
      • Žiaci v krátkom texte farebne vyzdobili prvé písmeno. Inšpirovali sa gotickými iniciálmi.

        Zodp. a foto: M. Hurajová

      • OZNAM

      • 9. 1. 2024
      • Vážení zákonní zástupcovia,

        v súvislosti s prechodom školy na novú právnickú osobu, ktorá bude vykonávať pre školu činnosť v oblasti poradenstva a ochrany osobných údajov vás preto prosíme o aktuálne udelenie Súhlasu so spracovaním osobných údajov vášho dieťaťa v zmysle čl. 6 ods. 1 písm. a) Nariadenia EP a Rady EÚ č. 2016/679 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov formou tlačiva, ktoré vám zasielame domov po vašom dieťati. Tlačivo musí byť vypísané pre každé dieťa zvlášťpodpísané oboma zákonnými zástupcami, ak je to možné.

        Zákonným zástupcom žiakov 2. stupňa zasielame ešte jedno tlačivo Súhlas so spracovaním osobných údajov v súvislosti so zakúpením licencie školou na vzdelávací portál SmartBooks. Aby bol žiakovi vygenerovaný prístup na tento portál, je potrebné prostredníctvom školy poskytnúť uvedenej inštitúcii meno a priezvisko žiakanázov triedy, ktorú navštevuje.

        Ďakujeme za porozumenie.                                                                         

        Mgr. Štefan Rimák, riaditeľ školy

      • Turistický krúžok: Aktivity

      • 9. 1. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Turistický krúžok: Aktivity .

        V posledný deň roka členovia turistického krúžku absolvovali Silvestrovský výstup na Roháčku v pohorí Čierna hora a hneď po Novom roku, 4. januára prechod Hornádskymi lúkami po modro značenej trase Sedlice - Malá Lodina.

        Na Silvestrovský výstup sme cestovali obecným autobusom z obce Sedlice ku chate Klenov, ktorá sa nachádza asi 1 km za obcou Klenov smerom na Margecany. Pán starosta v miestnom rozhlase vyhlásil, že sa k nám môžu pridať aj ostatní obyvatelia obce. Pozvanie prijali viacerí a obsadili sme celý autobus. Samotný výstup bol náročný, ale všetci členovia krúžku ho zvládli s prehľadom. Na vrchole bolo zhromaždených cca ďalších 100 turistov zo všetkých smerov: Margecany, Hrabkov, Ovčie a Víťaz, Kluknava a Sedlice. Tradične sa na vrchole spievali aj hynmnické piesne.

        Prechod Hornádskymi lúkami bol veľmi zaujímavý. Prvá polovica trasy po katastri obce Sedlice bola o pernamentnom stúpaní. Po prekročení hranice prešovského a košického kraja sme klesali smerom na obec Malá  Lodina. Tesne pred ňou sme odbočili z trasy a presunuli sme sa ku železničnej zastávke Ružín, zastávka. Cestou sme videli veľký priehradný múr - hrádzu na rieke Hornád na ktorej je umiestnená malá vodná elektráreň. Potom sme sa osobným vlakom presunuli do obce Margecany, kde sme neobišli miestnu pizzériu a po posilnení sme sa autobuosm vrátili domov. 

        Marek Guman, vedúci turistického krúžku

      • Vitajte v Afrike!

      • 9. 1. 2024
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vitajte v Afrike!

        Zodpovedný, foto, príspevok: Mgr. Z. Rapavá

        Naši šiestaci spoznávali na hodinách geografie nepochybne jeden z najzaujímavejších svetadielov - Afriku. Táto krajina oplýva prírodným bohatstvom, safari parkami, pyramídami, plážami Zanzibaru či gorilami z Rwandy. No na druhej strane je symbolom chudoby, negramotnosti i nízkej úrovne rozvoja hospodárstva. Práve tieto protiklady z nej robia neprehliadnuteľnú a lákavú krajinu hlavne pre cestovateľov. Z každého afrického rožka sa nám podarilo urobiť troška v podaní našich projektov Vitajte v Afrike! - kde si dvojica žiakov vybrala tému, spracovala 3D model a odprezentovala ho pred ostatnými.

      • Diskusia s Laurou Žemberyovou

      • 22. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Diskusia s Laurou Žemberyovou.

        V stredu 20.12. sme mali nezabudnuteľnú návštevu na našej škole! Laura Žemberyová, talentovaná 22-ročná futbalistka so širokými skúsenosťami vo futbale, nás poctila svojou prítomnosťou. Laura nám povedala svoj príbeh, ktorý bol plný odhodlania, pracovitosti a vášne pre šport, ako i jej prežívanie úspechov aj zlyhaní v novom vzrušujúcom období  života v USA. Jej úspechy vo futbale sú inšpiráciou pre každého z nás a jej životný príbeh nám ukázal, že s húževnatosťou a odhodlaním je možné dosiahnuť výnimočné veci

        Ďakujeme, Laura, za zdieľanie svojho príbehu s našimi žiakmi!

         🌟⚽ #Inšpirácia #ŠportovýPríbeh

        príspevok, foto: Mgr. Š. Cígerová

      • Tajný darček v 7.A

      • 22. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album 7.A: Tajný darček v 7.A.

        zodpovedný, foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

        Aj tento rok sme v našej triede pokračovali v tradícii TAJNÉHO DARČEKA, ktorá prináša radosť a príjemné pocity medzi žiakmi 7.A.

        Každý si vylosoval spolužiaka, ktorému neskôr podaroval nejakú maličkosť. Už od samého začiatku bolo pri losovaní cítiť napätie i zvedavosť. Lístočky s menami prinášali úsmevy na tvárach, pretože nikto nevedel, od koho darček dostane. Po niekoľkých dňoch očakávania a tajomstva sme sa stretli a spoločne  odhalili, kto sa za tajným darčekom skrýva.

        Nešlo o podarovanie čo najhodnotnejšieho darčeka, ale o to, že niekto vynaložil úsilie a premyslel si, čo by mohlo potešiť jeho spolužiaka. Bolo nádherné sledovať rozjasnené tváre, keď sa odhaľovali rôzne drobnosti, od zábavného pera po svetielka a sladkosti. Táto tradícia nielenže pridáva k sviatočnej atmosfére, ale i posilňuje puto medzi žiakmi. Vytvára priestor pre prejavy lásky a starostlivosti a to je v dnešnej uponáhľanej dobe mimoriadne cenné

      • Vianočná akadémia a trhy

      • 22. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná akadémia a trhy.

        Vianocenajkrajšie sviatky v roku, na ktoré sa tešíme azda všetci. Sú o prekvapeniach, radosti a spoločne strávených chvíľach. V tomto duchu sa niesla aj naša vianočná akadémia, ktorú  pre rodičov a priateľov školy pripravili žiaci 1.stupňa s tr. učiteľmi pod vedením p.uč.Veverkovej. Vystúpenie našich najmenších vyvolalo u hostí nielen skvelú náladu a úsmev na tvári, ale v ich očiach sa zračila radosť a hrdosť. Po prvýkrát sa v našej škole konali i vianočné trhy, ktoré pripravili žiaci 2.stupňa a remeselníci zo Sedlíc aj okolitých obcí, ktorí prítomným ponúkali svoje tvorivé výrobky, oplátky, koláčiky. Nechýbala ani kapustnica, punč či palacinky plné nutely. Magickou chvíľou bola vianočná tombola, v ktorej bolo 30 cien a výhercovia mali už v predstihu šťastné a veselé Vianoce. 

        Ďakujeme rodičom, priateľom školy a našim sponzorom za ich podporu a spoluprácu.

        Zodpovední: triedni učitelia

        Príspevok: Z. Rapavá

      • Vianočné pozdravy

      • 21. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné pozdravy.

        V tomto krásnom období, keď sa naša pozornosť zameriava na radostné chvíle s blízkymi, sme sa so žiakmi rozhodli rozšíriť pokoj, lásku a radosť aj na tých, ktorí žijú OSAMELO

        Žiaci 2. a 5. ročníka vyrobili jednoduché, no dojemné vianočné pozdravy, ktoré v sebe nesú teplo či nádej a odovzdali ich aj tým, ktorí môžu cítiť opustenosť počas sviatočných dní. Aj takéto malé gestá lásky môžu pre nich znamenať svetlo do ich života a pripomenúť im, že aj oni sú súčasťou našej komunitnej rodiny.

         zodpovední: Mgr. G. Kotuličová, Mgr. G. Hricová, Mgr. N. Rimáková

        príspevok: Mgr. N. Rimáková

      • Moja dedina, ako ju vidím ja ...

      • 21. 12. 2023
      • 7. 12. 2023 sa uskutočnilo vyhodnotenie výtvarnej súťaže „Moja dedina, ako ju vidím ja...“ 2023 – 9. ročník, organizovanej Spolkom pre obnovu dediny.

        Naše žiačky – Zuzana Gallíková (8. ročník) a Nina Jakubišinová (9. ročník) získali v III. kategórii 1. miesto. Víťazkám srdečne blahoželáme!

         

        Foto: M. Gallíková a M. Hurajová

        Zodp.: M. Hurajová

      • Zdobenie perníkov

      • 20. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zdobenie perníkov.

        foto: Mgr. N. Rimáková

        V piatok 15.12. 2023 si žiaci 4.A 7.A zdobili perníky. Poďakovanie patrí mamičkám Mgr. Ľ. Mihaľovej a p. Šebešovej, ktoré perníky napiekli. Pani M. Makarová prišla medzi nás do školy a ukázala žiakom, ako sa perníky zdobia. Následne žiaci perníčky krásnenápadite vyzdobili.
        Príspevok: Mgr. K. Hricová

      • odovzdávanie cien súťaže Hovorme o jedle

      • 20. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album odovzdávanie cien súťaže Hovorme o jedle.

        foto: rodina Jachvanová

        V hlavnom meste SR sa 12.12.2023 v budove Primaciálneho paláca uskutočnilo odovzdávanie cien súťaže Hovorme o jedle. Zapojilo sa do nej bezmála 600 škôl s dvoma tisíckami prác žiakov. V svojej kategórii ako najlepšiu prácu pod témou Mlieko od slovenských kravičiek ocenili Vanessu Jachvanovú, žiačku 1. ročníka našej školy. 

        Blahoželáme a tešíme sa z úspechu!

        (Veverková)

      • 75. výročie prijatia DEKLARÁCIE ĽUDSKÝCH PRÁV

      • 20. 12. 2023
      • Žiačky IX.A prostredníctvom školského rozhlasu sprostredkovali informácie o 75. výročí.

        Táto aktivita bola realizovaná v rámci projektu SPOJENÍ V JEDNOTE.

        zodpovedný: Mgr. N. Rimáková

      • PROGRAM

      • 19. 12. 2023
      • 16:00 hod. 

        AKADÉMIA - telocvičňa

        TRHY - škola

        17:30 hod.

        TOMBOLA  - škola

      • Grantový program: Spájame generácie

      • 17. 12. 2023
      • Do 18.12. (10:00) verejnosť možnosť hlasovať o TOP projekt, ktorý získa mimoriadnu prémiu vo výške 1 000 € na ešte lepšiu realizáciu projektu.

        KLIK na LINK: https://www.pre3generacie.sk/

        Preto by sme vás všetkých chceli ešte raz poprosiť, aby ste sa zapojili do hlasovania alebo zdieľali LINKpodporili NÁŠ projekt - JEŽKOVO JAZIERKO.

        ĎAKUJEME

      • OLEJKO CHRÁNI PRÍRODU

      • 16. 12. 2023
      • Aj naša škola sa v tomto školskom roku zapojila do projektu ,,OLEJKO CHRÁNI PRÍRODU, ktorý je zameraný na správne nakladanie s použitým kuchynským olejom.
        Prineste prepálený kuchynský olej do školy, aby neznečisťoval životné prostredie a dostal druhú šancu v podobe BIOPALIVA.
        Naplnené plastové fľaše s olejom odovzdávajte v priestoroch školy p. učiteľke Mgr. G. Benedicty, alebo vhadzujte do nádoby, ktorá je umiestnená v areáli školy pri nádobách s triedeným odpadom.
        Projekt trvá do 4.6.2024
        Žrebovanie prebehne 6. júna 2024
        Minimálny odber – 10 l /3 mesiace

        OCHRANA PRÍRODY A ODMENY PRE ÚČASTNÍKOV.

        Mgr. G. Benedicty

      • Vianočná výzdoba v triedach

      • 15. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná výzdoba v triedach.

        foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

        od začiatku decembra sa naše triedy menili na farebné oázy plné radosti, kreativity a očakávania.

        Žiaci i učitelia pracovali na vianočných dekoráciách, ktoré by odrážali pokoj, tvorivosť, estetickosť a čarovný duch Vianoc. V niektorých triedach vyrábali z farbeného papiera vianočné gule, niekde povešali ozdoby okolo tabule i okien, inde sa rozsvietili svetielka na stromčeku. Každý žiak mohol prispieť k vytváraniu vianočnej atmosféry. Aj keď sme v škole hlavne kvôli vzdelávaniu, vzťahy a spoločenstvo sú rovnako dôležité. Vianoce nám ponúkajú príležitosť spojiť sa s ostatnými, zdieľať radosť a písať triedny vianočný príbeh, ktorý nám pripomína, že Vianoce nie sú len o darčekoch, ale aj o spoločnom prežívaní zhody a porozumení.

        zodpovední: triedni učitelia

      • STROM PRIANÍ

      • 15. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album STROM PRIANÍ.

        foto: Mgr. N. Rimáková

        Vianočná atmosféra nielen doma, ale aj v škole má v sebe niečo magické a jedinečné. Chodby sú vyzdobené vianočnými motívmi, bielymi vločkami a hviezdičkami či žiariacimi svetielkami.

        Každý rok sa snažíme vniesť túto magickú atmosféru do celej našej školy a podeliť sa o ňu s ostatnými. Tento rok sme sa rozhodli, že si na II. stupni vytvoríme VIANOČNÝ STROM PRIANÍ.

        Na začiatku sme si pripravili ozdoby vo forme farebných vianočných motívov, na ktoré mal každý žiak možnosť napísať, čo by si prial do budúcnosti nielen pre seba, ale aj pre ostatných spolužiakov, pre školu či pre celý svet.

        Bolo fascinujúce sledovať, ako sa strom prianí zapĺňal rôznymi prianiami a želaniami - o láske, zdraví, šťastí, porozumení, o dobrých známkach i o nových priateľstvách. Stal sa tak miestom, kde sa stretli naše sny a túžby, čo vedie k jedinečnejpozitívnej atmosfére v celej škole.

        STROM PRIANÍ nám tiež pripomína, že dobré priania a pozitívne myšlienky majú silu meniť svet aj v čase mimo vianočných sviatkov.

        zodpovedný, príspevok: Mgr. N. Rimáková

      • TOMBOLA

      • 14. 12. 2023
      • Na známosť sa všetkým dáva, 

        že vianočná tombola sa predáva.

        Za Sandrou a Sofiou z 9.A sa náhlite

        a tam lístky na tombolu kúpite

        Tak bežte a neváhajte,

        veselé Vianoce si doprajte!

        zodpovedný, príspevok: Mgr. Z. Rapavá

      • 7.A: Kráľovský trón zo snehu

      • 13. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album 7.A: Kráľovský trón zo snehu.

        Siedmaci sa spolu so svojou tr. učiteľkou rozhodli trochu narušiť bežný harmonogram a vymeniť jednu hodinu informatiky za niečo úplne iné - hodinu strávenú vonku. Spoločne sa zhodli na tom, že postavia kráľovský trón, čo sa ukázalo nielen zábavné, ale aj veľmi tvorivé. Začali s hromadením a tvarovaním snehových blokov. Celá táto aktivita bola nielen skvelým spôsobom ako posilniť tímovú spoluprácu, ale aj príležitosťou pre žiakov prejaviť svoju kreativitu a predstavivosť.

        Pôsobivému a majestátnemu kráľovskému trónu neodolali viacerí – pokušenie posedieť si a cítiť sa ako kráľ alebo kráľovná svojho snehového kráľovstva bolo veľmi lákavé. No to, čo nasledovalo, bola ešte väčšia zábava - guľovačka! Bolo počuť iba radosť a smiech. Líca mali síce červené od zimy, ale výrazy na tvárach boli naplnené radosťou a šťastím.

        Táto skvelá skúsenosť nám pripomenula, ako je dôležité občas vystúpiť z bežných koľají a užiť si niečo netradičné. Takto strávený čas nám poskytol nielen oddych, ale aj príležitosť spojiť sa ako jeden tím a vytvoriť spoločné spomienky.

        zodpovedný, príspevok, foto: Mgr. N. Rimáková

      • Sladkosti pre ľudí v núdzi

      • 13. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Sladkosti pre ľudí v núdzi.

        V našej škole sme tento rok oslávili Mikuláša aj tým, že sa naši žiaci rozhodli podeliť so svojimi sladkosťami. Celkovo sme vyzbierali chutných 200 kusov sladkostí, ktoré sme odniesli do neziskovej organizácie DORKA. Tá je zameraná na poskytovanie útulku pre rodiny s deťmi, ktoré sa ocitli v krízovej životnej situácii.

        Aj týmto malým gestom sme sa snažili prispieť k vytvoreniu príjemného a radostného prostredia pre deti a ich rodiny, ktoré prežívajú ťažké obdobie. Táto iniciatíva nepomohla len ľuďom v núdzi, ale i našim žiakom, pretože im umožnila učiť sa o dôležitosti solidarity, šírenia radosti, empatie a pomoci tým, ktorí to potrebujú. Učiť sa, že aj malý príspevok môže mať veľký vplyv na životy iných. Spoločne sme dosiahli niečo veľmi pozitívne a prínosné. Dúfame, že sme týmto gestom vzbudili radosť a nádej v srdciach tých, ktorí sa momentálne nachádzajú v náročnej životnej situácii a že sme im aspoň na maličkú chvíľočku dokázali spríjemniť ich neľahké dni.

        príspevok, foto: Mgr. N. Rimáková

      • POTULKY: Podpisovanie malieb na stenu

      • 13. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album POTULKY: Podpisovanie malieb na stenu.

        Každý podpis sa stáva jedinečným príbehom, vyjadrením individuality a prispieva k celkovému dojmu z diela. 

        Krúžok POTULKY dokončil maľby na stenách v priestoroch telocvične, kde jeho členovia vyjadrili svoje myšlienky, pocity a pohľady na svet detí v pohybe

        Týmto spôsobom zdokumentovali, kto sa zapojil do tvorby týchto malieb a aký význam má pre nich samotných.

        zodpovedný, foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

      • Vesmír očami 5.A

      • 13. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vesmír očami 5.A.

        Mgr. Z. Rapavá

        Naši piataci na hodinách geografie bližšie spoznávali vesmír, ktorý nás neustále fascinuje. No aj napriek úžasným vedeckým pokrokom ostáva pre ľudstvo záhadou. Žiaci sa pokúsili vytvoriť 3D modely slnečnej sústavy a vesmírnych telies, rakety Apollo 1, prvého psa vo vesmíre-Lajky, dokument o UFO bežiaceho v TV či pristátie L. Armstronga na Mesiaci.

        Zodpovedný, príspevok, foto: Mgr. Z. Rapavá

      • výstava Možnosti stredoškolského vzdelávania

      • 13. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album výstava Možnosti stredoškolského vzdelávania.

        Naši deviataci spolu s niektorými ôsmakmi pod vedením riaditeľa školy Mgr. Štefana Rimáka a Mgr. Jozefa Kaščáka, výchovného poradcu, navštívili výstavu Možnosti stredoškolského vzdelávania v Prešove a okolí. Na tejto výstave sa prezentovali gymnáziá, konzervatórium a stredné školy. Jej súčasťou boli aj stánky firiem - zamestnávateľov, zapojených do duálneho systému.

        zodpovedný, príspevok: Mgr. J. Kaščák

        foto: M. Husáková, IX. A 

      • VYV 6 Kinetický objekt

      • 10. 12. 2023
      • Objekt vytvorený z odpadového a prírodného materiálu inštalovaný v exteriéri a pohybujúci sa vplyvom vetra.

        Zodp. a foto: M. Hurajová

      • VYV 6 Op-art

      • 10. 12. 2023
      • Inšpirácia vybraným princípom op-artovej tvorby (mihotavý efekt, ilúzia priestorovosti, svetelný kontrast, séria, mriežka...).

        Zodp. a foto: M. Hurajová

      • Stavania stromčeka a Mikuláš v ŠKD

      • 9. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Stavania stromčeka a Mikuláš v ŠKD.

        zodpovedný, foto, príspevok: Bc. Martina Adzimová

        Tak ako každý rok je u nás v ŠKD tradíciou, že sa naše deti podieľajú na vytvorení príjemnej mikulášskej atmosféry a chystajú sa na príchod Mikuláša. Spoločne sme vyzdobili vianočný stromček krásnymi ozdôbkami, vyrobili čižmičky a čakali na jeho príchod. A, čo by to bola za školu, ktorú by Mikuláš obišiel? Na všetky deti čakalo ráno v okienku sladké prekvapenie.

      • Mikulášske súťaže

      • 9. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikulášske súťaže.

        zodpovedný, foto, príspevok: Mgr. G. Hricová

        Aj tento rok sme pripravili pre žiakov mikulášske súťaže, ktoré absolvovali počas hodín TŠV.

        Úlohou bolo v čo najkratšom čase zvládnuť disciplíny: stavanie snehuliaka, guľovanie, lyžovanie, nosenie darčekov a zdobenie stromčeka.

      • MIKULÁŠ v škole

      • 9. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album MIKULÁŠ v škole.

        Tak ako každý rok, tak aj tento rok našu školu navštívil Mikuláš, ktorého už žiaci netrpezlivo očakávali. Prišiel aj so svojimi pomocníkmi – anjelmi a neposednými čertíkmi. Pre žiakov, ktorí mu zarecitovali báseň alebo zaspievali pesničku, si pripravil sladké prekvapenie. Tento rok bol o niečo krajší, pretože sme mysleli aj na tých, ktorých Mikuláš nemohol navštíviť. Preto sme sa rozhodli vytvoriť akciu s názvom „Podeľ sa o svojho Mikuláša“, kedy sa žiaci mohli podeliť so sladkosťou s tými, ktorí sú v núdzi. Anjeli nám pripomenuli, že tým najväčším darčekom, ktorý si môžeme navzájom dať, je ľudská prítomnosť. Návštevu Mikuláša si veľmi vážime, zo srdiečka mu ďakujeme a prajeme, aby bolo vždy dosť dobrých ľudí, ktorých bude môcť obdarovávať.

        Ďakujeme aj členom ZRPŠ, ktorí prispeli k tomu, aby tento deň bol pre žiakov ešte sladší.

        príspevok: Mgr. S. Sedláková

        foto: Š. Lacko, IX.A

      • Spájame generácie

      • 6. 12. 2023
      • S potešením vám oznamujeme, že náš projekt JEŽKOVO JAZIERKO bol úspešný v grantovom programe Nápad pre 3 generácie 2023, kde sme medzi 22 podporenými. Nápad pre 3 generácie 2023 je iniciatíva Poštovej bankynadáciou 365.bank, ktorá si kladie za cieľ rozvíjať projekty s významným prínosom pre rôzne generácie.

        Tento projekt vytvorený pod taktovkou Mgr. N. Rimákovej bude podporený finančnou čiastkou 1 500.

        Od 7.12. (10:00) do 15.12. (10:00) verejnosť možnosť hlasovať o TOP projekt, ktorý získa mimoriadnu prémiu vo výške 1 000 na ešte lepšiu realizáciu projektu.

        KLIK na LINK: https://www.pre3generacie.sk/

        Preto by sme vás všetkých chceli poprosiť, aby ste sa zapojili do hlasovaniapodporili NÁŠ projekt.

        Mgr. Š. Rimák, riaditeľ školy

      • Krúžok STREET WORKOUT

      • 6. 12. 2023
      • Čo majú nové členovia krúžku Tamara Trojanová, Zuzana Adzimová, Timotej Palko, Pavol Fedor, Maroš Petrenčák, Natália Jančová, Ella Rapavá, Liliana Dzvoňárová, Táňa Lacková, Anna Bánociová, Timea Fedorková

        video: ved. krúžku D. Hurajová

      • ŠKD zimné tvorenie

      • 2. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD zimné tvorenie.

        Bc. Martina Adzimová

        Kde sa vzal, tu sa vzal, prvý sneh napadal.

        Vonku nám už poriadne prituhlo, ale s teplými rukavicami, ktoré zahrejú šikovné ručičky našich družinárov sa zimy veru nebojíme.

        zodpovedný, príspevok, foto: Bc. Martina Adzimová 

      • KRABIČKY PLNÉ LÁSKY

      • 2. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album KRABIČKY PLNÉ LÁSKY.

        Žiaci 5. ročníka sa zapojili do projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Spoločne s triednou učiteľkou pripravili 3 krabice, ktoré počas štedrého dňa potešia neznámeho seniora. Spoločne vytvorenými krabičkami vedieme deti k dobrovoľníctvu a nezištnej pomoci

        zodpovedný, príspevok, foto: Mgr. G. Hricová

      • Vianočné dielne

      • 2. 12. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočné dielne.

        zodpovedný, príspevok: Mgr. M. Fričová

        foto: Mgr. V. Centková

        utorok popoludní - 28.11. sme sa začali pripravovať na tohtoročný advent.  Žiaci 4. - 9. ročníka sa zapojili do výroby adventných vencovsvietnikov.

        Pre mladších žiakov to bola náročná práca, veď vytvoriť podkladový kruh z novín, upliesť veniec z vetvičiek ihličia, upevniť sviece a vhodne veniec vyzdobiť je pomerne veľká výzva. Staršie žiačky boli pre svojich mladších spolužiakov neoceniteľnými pomocníčkami. Spoločnými silami sme vytvorili vence a svietniky, ktoré budú skrášľovať naše domácnosti i priestory školy.

        Štyri sviece na venci, ktoré  symbolizujú 4 adventné nedele, nám majú pripomínať nádej, pokoj, vierulásku, ktorá prišla na svet, aby aj nás pozvala k zmene svojho života postojov.

      • Olympiáda OAJ

      • 30. 11. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympiáda OAJ.

        Už každoročne sa v našej škole stretávajú žiaci, pre ktorých je angličtina nielen povinným vyučovacím cudzím jazykom, ale majú k nej oveľa bližší vzťah a radi si preveria svoje vedomosti súťažnou formou. Nebolo tomu inak ani v tomto školskom roku.

        Minulý týždeň sa uskutočnilo školské kolo postupovej jazykovej súťaže Olympiáda v anglickom jazyku. Ide o postupovú súťaž pre žiakov, ktorí svoje schopnosti a jazykové zručnosti rozvíjajú nielen na hodinách anglického jazyka, ale aj vo svojom voľnom čase či už počúvaním hudby, rozprávaním s priateľmi v angličtine na nete alebo návštevou rôznych jazykových kurzov či škôl. Tohtoročného kola sa zúčastnilo 6 registrovaných žiakov 5. – 9. ročníka, ktorí súťažili v 1A a 1B kategórii. Možnosť vyskúšať si atmosféru olympiády mali aj piati žiaci, ktorí neboli zaregistrovaní.

        V oboch kategóriách súťažili žiaci v písomnej a ústnej časti. Písomná časť pozostávala  z testov zo slovnej zásoby, gramatiky, čítania s porozumením a posluchu s porozumením.V ústnej časti súťažiaci museli využiť aj svoju fantáziu a vytvoriť príbeh na základe obrázku. 

        Víťazom školského kola je Miriama Husáková - kategória 1B, ktorá bude reprezentovať našu školu na okresnom kole v januári. 

        Š. Cígerová

      • Vyhodnotenie súťaže

      • 30. 11. 2023
      • Chceli by sme sa s vami podeliť o výsledky nedávno uskutočnenej súťaže o najkrajší ručne vyrobený lampión. Bol to nesmierne kreatívny a inšpiratívny zážitok a sme radi, že sme mohli obdivovať 24 nádherných kúskov z dielne našich žiakov.

        Naša porota, skladajúca sa z troch učiteľov Mgr. M. Hurajová, PaedDr. I. Veverková, Bc. M. Adzimová a dvoch najstarších žiakov výtvarného krúžku N. Jakubišinová /9.A/, P. Fedor /8.A/, nemala vôbec lahkú úlohu, keďže každý z lampiónov niesol so sebou svoju jedinečnú príbehovú linku a osobitý dotyk tvorcu.

        Po dôkladnom hodnotení sa porota rozhodla oceniť tieto výnimočné lampióny:

        Prvé miesto: Michaela Čuchtová /1.roč./, Nataša Kovaříková /1.roč./

        Druhé miesto: Jakub Cíger /2. roč./, Tomáš Adzima /3. roč./, Richard Kotulič /5. roč./

        Chceme vyjadriť našu úprimnú vďaku všetkým, ktorí sa zapojili do tejto súťaže. Vaša vášeň a kreativita nám priniesli obrovskú radosť. Sme hrdí na každý jednotlivý lampión, pretože každý z nich je výrazom vašej nevšednej výtvarnej vízie. 

        Tešíme sa na ďalšie podobné podujatia, kde budeme môcť obdivovať vašu tvorivosť.

        Tiež ďakujeme deviatakom za pomoc pri inštalácii výstavy.

        Zodpovedný, foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

      • UROB DOBRÝ SKUTOK A SLEDUJ, ČO SA STANE

      • 29. 11. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album UROB DOBRÝ SKUTOK A SLEDUJ, ČO SA STANE.

        Zodpovedný, príspevok: Mgr. N. Rimáková

        Foto: Mgr. N. Rimáková, Bc. M. Adzimová

        🌟 SVIATOK ŠTEDROSTI A DOBRÝCH SKUTKOV - 28. november 🌟

        Celý deň sme slávili Giving Tuesday, celosvetový deň venovaný štedrosti, láske a dobročinnosti. Rozprávali sme sa, ako môžeme prispieť k pozitívnym zmenám vo svete. 

        🎬 Počas prestávok sme púšťali video, ktoré žiakom ukázalo, že aj malé gestá môžu mať veľký vplyv, že darovať nemusí vždy znamenať len financie, ale i poskytnúť niekomu inému svoj čas, lásku a pozornosť môže urobiť druhého šťastným.

        Žiaci písali o svojich dobrých skutkoch - od drobných činov lásky až po aktívnu pomoc tým, ktorí to potrebujú. Naše deti nám ukázali, že v každom je schopnosť byť milý a pomáhať ostatným.

        Preto vás všetkých vyzývame, aby ste sa nechali inšpirovať našimi filantropmi.

        Čo môžete spraviť pre iných?

        Možno to bude gesto priateľstva, dobrovoľnícka práca alebo jednoducho podanie pomocnej ruky tam, kde je to potrebné.

        Pripojte sa k nám a šírte s nami radosť a lásku. Sme presvedčení, že každý môže byť nositeľom pozitívnych zmien vo svete 💖.

      • Medzinárodný deň za odstránenie násilia na ženách a deťoch

      • 29. 11. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň za odstránenie násilia na ženách a deťoch.

        Foto, príspevok: Mgr. Š. Cígerová

        Podľa odborníkov násilie prekvitá, keď ho spoločnosť ospravedlňuje.

        Najlepšia prevencia sociálno - patologických javov v školskom prostredí (agresivita, záškoláctvo, drogy, šikanovanie) je POROZUMIEŤ DEŤOM a dôležitá je aj KULTÚRA PROSTREDIA, aby sa tieto javy neopakovali. Práve v škole učiteľ veľký vplyv na to, čo je považované za normálne a čo nie.  Čo je ospravedlniteľné, a čo nie.

        V prípade, ak sa mladý človek cíti v ohrození, je mnoho organizácií, ktoré sa ľuďom snažia pomôcť a podporiť ich. Zoznam intervenčných centier, internetových stránok, informácii o šikane, ako aj medzinárodné gesto ruky nájdete na nástenke na chodbe na druhom stupni.

      • OZNAM - ŠJ

      • 27. 11. 2023
      • Informácie k poskytovaniu stravy v ŠJ pri ZŠ s MŠ Sedlice

        Pripomíname rodičom všetkých stravníkov, že odhlásenie zo stravovania z dôvodu choroby alebo neprítomnosti žiaka na vyučovaní je potrebné nahlásiť najneskôr do 14:00 hod. v predchádzajúci pracovný deň.

        Z dôvodu dodržiavania všeobecne záväzných právnych predpisov pre školské stravovanie  (Zásady správnej výrobnej praxe - HACCP a pod.) nie je možné odhlásiť stravu ráno v daný stravovací deň, len v súrnom prípade v daný deň do 7:45 hod!!!

        UPOZORNENIE

        V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu pripomíname, že žiak má nárok na dotáciu len v tom prípade, ak sa zúčastní vyučovacieho procesu (aspoň 1 vyučovacia hodina) a odoberie obed. Čiže, ak žiak nie je prítomný na vyučovaní, nemá nárok na dotáciu.

        • Neodhlásený obed je potrebné uhradiť v plnej výške dotácie, čiže 2,10 eur (1. – 4. roč.) a 2,30 eur (5.- 9. roč.)

        (Zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“)

         

        Možnosti odhlasovania z obedov v ŠJ pri ZŠ s MŠ Sedlice:

        telefonicky na tel. č. ŠJ 0948 770 148

        osobne v ŠJ pri ZŠ

        mailom na adrese: jedalen.sedlice@gmail.com

         

        Prihlásenie, resp. odhlásenie dieťaťa zo stravovania je možné kedykoľvek v priebehu školského roka u vedúcej ŠJ.

        Školská jedáleň nezodpovedá za zdravotnú bezpečnosť stravy konzumovanej mimo priestorov ŠJ.

        Za neodobratú alebo včas neodhlásenú stravu sa finančná ani vecná náhrada neposkytuje.

        Zmeny jedál v jedálnom lístku sú v kompetencii vedúcej ŠJ.

        Strava odobratá do obedára sa musí do 1 hodiny skonzumovať.

        V ŠJ pri ZŠ s MŠ Sedlice sa diétna strava neposkytuje.

        Počas prázdnin sú zo stravy odhlásení všetci stravníci.

        Mgr. V. Dubecká, vedúca ŠJ

      • Čítanie pri čaji

      • 27. 11. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čítanie pri čaji.

        Dňa 24.11.2023 mali žiaci 2.,3. a 4. ročníka rozprávkový deň

        Začali sme čajíkom, liečivými bylinami. Následne sme sa venovali tomu, čo milujú deti a možno aj tí starší  od svojho detstva.

        Vsadili sme na klasiku- Soľ nad zlato.

        Rozprávku sme si prečítalizdramatizovali. Nápoveda nám pomohla určiť názvy aj iných rozprávok. Rozprávkový deň sme si spríjemnili koláčikom, ktorý upiekla p. uč. K. Hricová, bylinkový čaj zo školských zdrojov uvarila p. uč. Kotuličová, teoretickú časť a výzdobu p. uč. Olejárová.

        Zodpovedná, príspevok: Mgr. B. Olejárová

        Foto: Mgr. B. Olejárová, Mgr. G. Kotuličová

      • VYV 6 - Svetelný objekt

      • 26. 11. 2023
      • Objekt vytvorený z odpadového materiálu doplnený zdrojom svetla. Rozvíjanie predstavivosti. Rôzny dojem, ktorý vyvoláva farba a intenzita svetla odrážajúceho sa v predmetoch inštalovaných v škatuli.

        Zodp. a foto: Mgr. M. Hurajová

      • VYV 7 - Inštalácia

      • 26. 11. 2023
      • Žiaci reagovali objektmi na priestor a priviedli nás k jeho novému vnímaniu. Rozmiestnením priestorových útvarov interpretovali napr. hádku, chaos, väzenie.

        Zodp. a foto: Mgr. M. Hurajová

      • Výnimočné školy 2023/2024

      • 26. 11. 2023
      • S veľkou radosťou by sme vás chceli informovať, že sme sa úspešne zapojili do výzvy Nadácie ZSE Výnimočné školy 2023/2024. Táto výzva zaznamenala rekordných 454 prihlášok a my vám s potešením oznamujeme, že sme medzi tými 64 vybranými.

        Za tento úspech by sme však chceli osobitne poďakovať pani učiteľke Rimákovej, ktorá s veľkým nasadením a odbornosťou napísala grant a zároveň bude koordinovať celý projekt. Jej odhodlanie a oddanosť vzdelávaniu našich žiakov nám priniesli nielen finančnú podporu vo výške 1500 eur, ale aj istotu, že prostriedky budú využité efektívne a so zameraním na prospech celej školskej komunity.

        Tešíme sa na ďalšie kroky projektu a veríme, že spoločne dosiahneme ešte viac úspechov v prospech našich žiakov.

        Mgr. Š. Rimák, riaditeľ školy

      • Šporťáčik 2

      • 25. 11. 2023
      • V dnešnej dobe je čoraz viac detí, ktorým pohyb veľa nehovorí. Oveľa radšej trávia voľný čas pred televíznou obrazovkou, tabletom alebo pri počítači. Aj preto by sme sa mali čo najviac usilovať svojim deťom zakomponovať do života pohyb.

        Krúžok Šporťáčik je zameraný na všestranný športový rozvoj a kopec zábavy

        Zodpovedný: Hricová, G.

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Šporťáčik 2.

      • Lampiónový sprievod

      • 24. 11. 2023
      • Lampiónový sprievod s 82 účastníkmi, vrátane ľudí zo širokého okolia, bol výnimočným prejavom spoločenstva a kreativity.  Krásne vlastnoručne vyrobené lampióny pridali na atmosfére podujatia, vytvárajúc jedinečné svetelné umenie, ktoré spája ľudí. Každý lampión, vyrobený so starostlivosťou a láskou, priniesol do sprievodu svoju vlastnú osobitú atmosféru a význam - svetlo v tme, jednotu komunity či modlitbu. Na polceste nášho sprievodu sa mohol každý účastník ponúknuť teplým čajom, ktorý nám pripravili tety zo školskej kuchyne. A pre naše malé účastníčky a účastníkov sme mali sladkú pozornosť.

        Naše ďalšie kroky viedli ku chrámu, kde nás privítal duchovný otec. Jeho prítomnosť pridala k tomuto zážitku ešte väčší duchovný rozmer. Spoločne sme zdieľali pieseň "Pán zastavil sa na brehu", čo posilnilo pocit jednoty a pokoja.

        Chceme vyjadriť veľkú vďaku všetkým, ktorí sa zúčastnili tohto lampiónového sprievodu. Táto udalosť bola možná vďaka oddanosti a tvrdej práci mnohých. Chceli by sme poďakovať aj p. riaditeľovi Mgr. Š. Rimákovi, Mgr. J. Ljubimovej za prípravu členov SZUŠ Dama, či duchovnému otcovi ThLic. Františkovi Slovákovi za odslúženie svätej omše.

        Tieto drobnosti prispeli k tomu, aby celé podujatie bolo nielen príjemné, ale aj duchovne obohacujúce. Húževnatosť a oddanosť všetkých prispeli k tomu, aby tento sprievod bol jedinečným zážitkom pre všetkých.

        Ďakujeme vámtešíme sa na ďalší ročník.

        Zodpovedný, príspevok, foto: Mgr. N. Rimáková

      • Šporťáčik

      • 23. 11. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Šporťáčik.

        Cieľom športového krúžku je vytvoriť pozitívny postoj k športovej aktivite, vzbudiť záujem o pravidelnú športovú činnosť, mať radosť z pohybu, získať základné zručnosti v športových aktivitách. 

        Žiaci na krúžku zdolávali prekážky, a tak rozvíjali pohybové schopnosti rýchlosť, obratnosť a vytrvalosť

        G. Hricová

      • INF 7.A

      • 23. 11. 2023
      • Hodina informatiky v 7.A bola naozaj zaujímavá a nápaditá. Téma hodiny - tvorba GIF - určite zaujala všetkých a prispela k rozvoju ich digitálnych zručností.

        Siedmaci mali možnosť naučiť sa základy tvorby GIF s použitím rôznych nástrojov a programov. Táto forma multimédií je v dnešnej dobe veľmi populárna.

        Pri tvorbe GIF-ov sa žiaci stretli so skvelými príležitosťami prejaviť svoju kreativitu. Od výberu záberov a obrazového materiálu až po aplikovanie rôznych efektov a animácií. Každý študent mal príležitosť vyjadriť svoje myšlienky a nápady formou pohyblivých obrázkov. 

        Tešíme sa na to, čo ešte budú siedmaci  v budúcnosti vytvárať a objavovať.

        Mgr. N. Rimáková

      • Lampiónový sprievod

      • 20. 11. 2023
      • PROGRAM:
        Zraz pri škole o 16:15 hod.
        Občerstvenie pri obecnom úrade 
        Rozchod 17:15 hod. pri Farskom kostole premenenia Pána Sedlice. Po rozchode preberajú zodpovednosť za deti rodičia (aj počas sv. omše).

        Detská sv. omša  + pomazanie olejom sv. Charbela 17:30 hod.

      • Výstava včelárstva v Košiciach

      • 17. 11. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výstava včelárstva v Košiciach.

        Zodpovedný: Vedúci včelárskeho krúžku M. Hric

        Foto, príspevok: Mgr. G. Hricová 

        Dňa 15.11.2023 sa žiaci včelárskeho krúžku a žiaci 5. ročníka zúčastnili výstavy včelárstva v Botanickej záhrade v Košiciach. Okrem ukážky predmetov spojených s chovom včiel a výrobou medu si mali možnosť vypočuť zaujímavú prednášku od skúseného včelára, ktorý sa stará o 130 včelstiev.

        Nechýbala ochutnávka medu, ukážka výroby sviečok a ozdôb z vosku, ktoré si žiaci vyskúšali odlievať. Na záver sme sa spoločne prešli po botanickej záhrade, pozreli si ukážku apidomčeka a mini zoo

      • FYZ 6.A - MERANIE OBJEMU

      • 17. 11. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album FYZ 6.A - MERANIE OBJEMU .

        Mgr. G. Benedicty

        Na FYZIKE sa ŠIESTACI v rámci témy MERANIE  OBJEMU pokúsili pomocou sklenenej fľaše, slamiek a odmerného valca odmerať svoju VITÁLNU KAPACITU PĽÚC.

        Mgr. G. Benedicty

      • Exkurzia 8.A v PO

      • 16. 11. 2023
      • 13. novembra sa žiaci 8. A triedy, členovia SOKOLIARSKEHO krúžku a krúžku POTULKY vydali na fascinujúci výlet plný objavov a nových poznatkov.

        Prvá zastávka ich zaviedla do sveta lesného prostredia a jeho obyvateľov v SOŠ Lesníckej v Prešove. Spolu s našimi skúsenými sprievodcami sa žiaci dozvedeli o živote zvierat, ktoré obývajú našu krajinu. Bolo to zaujímavé dozvedieť sa viac o rôznorodosti fauny a zároveň sa dozvedieť o opatreniach na ochranu prírody.

        Následne žiaci mali tú česť byť svedkami pôsobivej ukážky TRUBAČOV. Ich majstrovstvo a vášeň pre hudbu boli nesmierne inšpiratívne. Hudba trubačov ôsmakom odovzdala kúsok autentickej kultúry a tradície, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nášho regiónu.

        -----------------------------------------------------

        Ďalšia zastávka exkurzie bola v Múzeu rusínskej kultúry v Prešove, kde výprava exkurzie mala tú česť zúčastniť sa výstavy diel slávneho rodáka zo Slovenska, Andyho Warhola. Jeho inovatívne a provokatívne diela ich vtiahli do sveta moderného umenia a dali im priestor na zamyslenie sa nad rôznymi aspektmi umenia a kreativity, ktorú si mali možnosť vyskúšať aj v tvorivom ATELIÉRI.

        Osobitná vďaka patrí vedúcemu krúžku F. Kollárovi, riaditeľke MRK Ľ. Kráľovej a p. uč. Rimákovej, že  umožnili členom exkurzie prežiť tento nezabudnuteľný zážitok.

        Zodpovedný, príspevok: Mgr. N. Rimáková

        Foto: Mgr. M. Hurajová

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia 8.A v PO.

        SOŠ Lesnícka v Prešove

        Múzeum rusínskej kultúry SNM, Prešov - výstava Andy Warhola

      • 13.11. Deň Guinessových svetových rekordov

      • 14. 11. 2023
      • V roku 1951 sa riaditeľ pivovaru Guinness Sir Hugh Beaver stretol so svojimi známymi pri poľovačke. 

        Nevedeli sa zhodnúť, ktorý poľovnícky vták je najrýchlejší, a tak sa rozhodli hľadať odpoveď v rôznych knihách. 

        Odpoveď nemohli nájsť, preto sa H.B. rozhodol vytvoriť príručku, ktorá by bola po ruke pri každej debate. 

        V roku 1955 bola vydaná prvá Guinnessova kniha rekordov.

        Buďme aj my súčasťou NÁŠHO PRVÉHO ŠKOLSKÉHO rekordu a spoločne sa zapojme 22. novembra do Lampionového sprievodu.

        Mgr. Š. Cígerová

      • OZNAM

      • 14. 11. 2023
      • Registrácia do školského kola Olympiády v anglickom jazyku je už otvorená!

        Milí rodičia, v prípade záujmu o účasť Vášho dieťaťa na Olympiáde z Anglického jazyka, Vás prosím o jeho registráciu prihlásením. Svojho syna/dcéru viete prihlasovať len cez Edupage - priečinok Súťaže do pondelka 20.11.2023. Žiak sa môže zúčastniť súťaže iba so súhlasom rodiča! 

        Súťaž sa uskutoční v stredu 22.11.2023 o 12:30-13:30.

        Mgr. Š. Cígerová

      • Múzeum židovskej kultúry

      • 14. 11. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Múzeum židovskej kultúry.

        Mgr. Jozef Kaščák

        Naši deviataci pod vedením Mgr. Jozefa Kaščáka navštívili Ortodoxnú synagógu v Prešove. Mali možnosť obdivovať nielen exteriér budovy, ale hlavne interiér zdobený bohatými nástennými maľbami v orientálnom štýle. Na poschodí si mohli pozrieť stálu výstavu Bárkanyho zbierky judaík.

        Foto, príspevok: Mgr. Jozef Kaščák

      • SÚŤAŽ

      • 11. 11. 2023
      • Tešíme sa na výtvory detí, ktoré nám prinesú nielen svetlo, ale aj kúzlo ich kreativity a radosti.

      • Fenomény internetu v živote vašich detí

      • 11. 11. 2023
      • Milí zodpovední rodičia a všetci dospelí, ktorí máte vo svojom okolí deti a mladých ľudí, IPčko a Nadácia Orange pre vás pripravili bezplatný workshop, v ktorom spoločne nazrieme do online sveta vašich detí a toho, čo sa v ňom odohráva.

        Ak máte chuť porozumieť ich svetu, byť im blízko a pomôcť im cítiť sa viac v bezpečí, ste u nás vítaní.

        Ako sa na workshop prihlásite?

        Naskenujte si QR kód, vyplňte jednoduchý prihlasovací formulár a odošlite. Následne by Vám mal prísť e-mail s kópiou Vášho formulára a pred worshopom Vám pošleme aj ďalšie informácie.

        Tešíme sa na Vás a ďakujeme, že chcete porozumieť svetu mladých ľudí. 

        S pozdravom, Tím Káčko Prešov

      • Lampiónový sprievod

      • 9. 11. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Lampiónový sprievod.

        Viac informácií o chystanej akcii sa dozviete v priebehu budúceho týždňa.

        Budeme sa tešiť na každého, kto so sebou prinesie lampiónik, lampášik či akékoľvek svetielko.

        Zodpovedný: Mgr. N. Rimáková 

      • Ovocné stromy

      • 8. 11. 2023
      • Opäť sa v našej škole vysádzali ovocné stromy. Tým sa snažíme o trvalý záväzok k ochrane životného prostredia a vzdelávaniu žiakov o udržateľnosti. Výsadba stromov poskytuje žiakom príležitosť na rozšírenie ich znalostí o ekológii, záhradníctve a starostlivosti o stromy, pretože prax je najlepším učiteľom.

        Opäť nám prišiel pomôcť pán J. Kotulič, ktorému aj touto cestou ďakujeme za pomoc pri výbere a výsadbe ovocných stromov. Vaša odbornosť bola neoceniteľná. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

        Zodpovedný, príspevok: Mgr. Š. Rimák

        Foto: E. Fiľakovský

      • Chutné maľovanie

      • 8. 11. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Chutné maľovanie.

        Zodp.: Mgr. M. Hurajová a Mgr. K. Hricová

        Do výtvarnej súťaže CHUTNÉ MAĽOVANIE, ktorá je jednou z aktivít XI. ročníka HOVORME O JEDLE, boli do II. kategórie zaslané výtvarné práce týchto žiakov:

        1. téma: Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky Pavol Fedor, 8. ročník, názov práce: Cestoviny;

        2. téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadovNina Jakubišinová, 9. ročník, názov práce: Zber úrody;

        3. téma: Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiekTatiana Lacková, 5. ročník;

        4. téma: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny  - Ondrej Senderák, 6. ročník, názov práce: Polievka s mäsom a fazuľou;

        5. téma: Cukry, tuky, soľZuzana Gallíková, 8. ročník, názov práce: Sladké obláčiky.

      • Úcta k starším I. stupeň

      • 7. 11. 2023
      • Milí naši starkí,

        prinášame vám milé spomienky na krásne chvíle s vami, ktoré sme spolu strávili 27.11. na programe k dňu Úcty k starším. Ďakujeme za váš potlesk, ktorým ste ocenili básne, úvahy i scénku O repe. Mnohí ste mali v očiach slzy, keď vám všetky deti z prvého stupňa naraz spievali veľmi dojímavú pieseň o vašej láske k nám. Dúfame, že vám boli rovnako sladké naše bozky a objatia ako zákusky, či čaj i káva, ktorú sme vám ponúkli. Keď si budeme po rokoch pozerať spoločné portréty, ktoré vznikli pred vkusnou fotostenou, znova pocítime puto, ktoré k sebe máme.

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Úcta k starším I. stupeň.

        Zodpovedný uč., príspevok: PaedDr. I. Veverková

        Foto: Mgr. G. Hricová, Mgr. S. Sedláková

        Video: Mgr. G. Hricová

      • BIO 5.A

      • 7. 11. 2023
      • Na BIOLÓGII5. ročníku sme tému LESNÉ DREVINY ukončili prezeraním akrylátov rôznych druhov listnatýchihličnatých stromov.

        Mgr. G. Benedicty

      • Jesenná výzdoba v 7.A

      • 3. 11. 2023
      • Jesenná výzdoba v triede je skvelým spôsobom, ako pridať do učebne farbu a živý charakter počas tohto krásneho ročného obdobia. Jesenná výzdoba môže vytvoriť teplú a pohodlnú atmosféru, ktorá povzbudí žiakov k učeniu a tvorivosti, podporí ich vzdelávanie a rozvoj.

        Výzdobu v 7. A triede urobili Sofka a Vanesska

        ------------------------------

        Motivačné mottá o vzdelaní a povzbudení sú dôležité a prospešné, pretože majú schopnosť inšpirovať a motivovať jednotlivcov k dosahovaniu svojich cieľov a snov. Poskytujú pozitívnu perspektívu a zvyšujú energiu, ktorá je potrebná na prekonanie prekážok a dosiahnutie úspechu. Môžu pomôcť posilniť sebavedomie a sebavedomý postoj. Keď ľudia vidia pozitívne a povzbudzujúce myšlienky, začínajú veriť vo vlastné schopnosti a potenciál.

        Preto si SIEDMACI počas hodiny OBN vytvorili svoje mottivačné mottá, ktoré si umiestnili na stenu, aby ich mali stále na očiach.

        Foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

      • Súťaž o najkrajšiu vyrezávanú tekvicu

      • 3. 11. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž o najkrajšiu vyrezávanú tekvicu.

        Foto, zodpovedný uč., príspevok: Mgr. B. Olejárová

        Aj tohto roku sme sa kochali nápaditosťou a originalitou pri vyrezávaní a vyzdobovaní tekvíc. Mám radosť, že nás teší stráviť čas kreatívne a ešte aj potešiť ostatných.

        Za to všetko účastníkom súťaže o Najkrajšiu vyrezávanú tekvičku ďakujeme.

        Tu je vyhodnotenie:

        1. miesto

        D. Tomaščinová 3.A, T. Tomaščin 5.A, J. Tomaščinová 1.A, T. Olahová 3.A, D. Gumanová 3.A, D. Kontrošová 3.A

        2. miesto

        T.  Adzima 3.A, J. Joščák 3. A, M.  Šoltés 3.A

        3. miesto

        J. Jacko 3.A, T. Kostinská 6.A, N. Skalová 1.A, O. Gallík 3.A, A. Gallíková 4.A

        Všetkým zúčastneným blahoželáme.

      • PASOVANIE PRVÁKOV

      • 3. 11. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album PASOVANIE PRVÁKOV.

        Foto: Š. Lacko, 9.A

        Zodpovedný učiteľ, príspevok: Mgr. M. Hurajová

        26. 10. 2023 sa uskutočnilo PASOVANIE PRVÁKOV.

        Naši najmenší žiaci preukázali svoje vedomosti a spoločnými silami poskladali PANÁČIKA - PRVÁČIKA.

        Vyriešiť matematický príklad, uhádnuť názov rozprávky, poskladať puzzle, či správne priradiť písmeno k obrázku - to bola pre nich hračka.

        Po zložení slávnostného sľubu prišla dlho očakávaná chvíľa. Pán kráľ udelil každému žiačikovi rytiersky titul prváčika.

        Sľub bude prvákom pripomínať nielen pamätný list, ale aj malý darček.

        Celou akciou prvákov sprevádzali deviataci spolu so svojou triednou učiteľkou Mgr. M. Hurajovou.

        Všetkým, ktorí prispeli k príprave tejto akcie, srdečne ďakujeme.

      • Pohár mládeže základných škôl v stolnom tenise

      • 26. 10. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pohár mládeže základných škôl v stolnom tenise.

        Zodpovedný uč., foto, príspevok: Mgr. J. Kaščák

        Naši stolní tenisti opäť v akcii

        Žiaci navštevujúci stolnotenisový krúžok Timotej Palko, David Kollár, Šimon Biščák, Samuel Jakubík sa zúčastnili 1. kola bodovacej súťaže Pohára mládeže základných škôl v stolnom tenise v Prešove. Aj keď sa tentoraz neumiestnili na medailových pozíciách, ich športové výkony sú prísľubom do ďalších kôl.

      • ČÍTACÍ maratón

      • 26. 10. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album ČÍTACÍ maratón.

        SPOLOČNE sme počas 1. hodiny prečítali až 3 528 strán z našich obľúbených kníh

        Zodpovedný, video: Mgr. N. Rimáková

        Foto: vyučujúci

      • Piataci v planetáriu

      • 26. 10. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Piataci v planetáriu.

        Zodpovedný, foto, príspevok: Mgr. Z. Rapavá

        V pondelok 23.10.2023 sme s piatakmi navštívili prešovskú hvezdáreň a planetárium.

        Najprv sme mali veľmi zaujímavú a náučnú prednášku o pobyboch Zeme spojenú s názornými ukážkami na telúriu a videoprezentáciou - my sme na hodinách geografie sledovali dopad slnečných lúčov na našu planétu len pomocou baterky. Potom sme sa presunuli priamo pod hviezdnu oblohu a pozorovali sme pútavý príbeh o vzniku súhvezdí a znamení zverokruhu, ktoré vznikli v dávnych gréckych časoch.

        Navštívili sme kostol sv. Mikuláša a zapózovali na známej na 49. rovnobežke.

        Samozrejme, že nechýbalo ani pizzové občerstvenie

      • OBN 8.A - typy štátnych zriadení

      • 24. 10. 2023
      • Na začiatku niekoľkohodinového projektu žiaci mali za úlohu preskúmať a porovnať rôzne typy politického zriadenia, konkrétne REPUBLIKU, DIKTATÚRU a MONARCHIU. Trieda bola rozdelená do skupín, pričom každá skupina sa zameriavala na jeden z týchto typov zriadenia.

        Prvým krokom vo výskume bolo zozbierať teoretické informácie o každom z týchto zriadení. Žiaci skúmali  históriu, princípy a charakteristiky každého z nich. Vytvorili prezentácie a plagáty, aby zdieľali získané poznatky s ostatnými spolužiakmi.

        Následne sme sa spoločne pustili do analýzy výhod a nevýhod týchto politických systémov. Diskutovali sme o tom, ako sa tieto zriadenia prejavujú v rôznych krajinách a aký vplyv majú na život občanov.

        Jedným z najzaujímavejších aspektov projektu bola diskusia o súčasnosti. Skúmali sme aktuálne udalosti a porovnávali sme, ako tieto politické zriadenia fungujú v súčasnosti vo svete.

        Prezentácie boli interaktívne a obsahovali mnoho grafických a vizuálnych prvkov, aby skupiny p. učiteľke a spolužiakom čo najlepšie prezentovali nadobudnuté poznatky.

        Tvorba tohto projektu nám poskytla hlbší pohľad na politické zriadenia a pomohla nám lepšie pochopiť, aký vplyv majú na spoločnosť. Bol to síce náročný, ale veľmi vzdelávajúci proces.

        Do fotogalérie bol pridaný nový album OBN 8.A - typy štátnych zriadení

        Foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

      • Zvieracie lásky

      • 24. 10. 2023
      • Keď ich miluješ, nie je čo riešiť ... ❤️❤️❤️

        -----------------------

        Noví obyvatelia v 7. A triede

        Rybičky zabezpečila p. uč. Rapavá, akvárium A. Sirotňák, 7. A

      • Hovorme o jedle - PIATOK

      • 24. 10. 2023
      • PIATOK 20.10.2023 bol deň, kedy sa naša celotýždňová akcia HOVORME O JEDLE dostala do finále.

        Počas 3. vyučovacej hodiny sa to začalo: všetky triedy na 2. stupni chystali rôzne nátierky, natierali ich na pečivo a dekorovali nimi taniere či misy, ktoré vystavili na spoločný stôl.

        O zábavu sa postarali aj deviataci, ktorí si pre zástupcov jednotlivých tried pripravili zábavné aktivity s jedlom

        Počas 4. vyučovacej hodiny sme si vypočuli od pána Sirotňaka veľmi zaujímavú a náučnú prednášku o spracovaní mlieka a výrobe mliečnych výrobkov. Nechýbala ani koštovka syrov ako sponzorský dar z Kluknavskej mliekarne. Svoju prezentáciu spestril p. Sirotňak aj názornou ukážkou hry na píšťalke, dvojačke a predviedol nám aj udieranie bičom

        Potom nasledovala zážitková ochutnávka plná rozmanitej chuti - lákali nás jednohubky s vajíčkovou, tuniakovou, šunkovou či smotanovou nátierkou s redkvičkou a zelenou cibuľkou; hrianky so syrovo-cesnakovou nátierkou; lievance s jahodovým džemom; brownies; čerešňová bublanina; kokosové guľky; banány v čokoláde ako aj iné zákusky; ovocie a zelenina.

        Za celotýždňové aktívne zapájanie sa do súťaže boli naši žiaci na 5. vyučovacej hodine odmenení výborným čokoládovým RODIČOVSKÝM pudingom, ktorý navarili mamičky - M. Gallíková, L. Kotuličová, Z. Kupčíková - ďakujeme im za spoluprácu.

        Poďakovanie patrí aj ZRPŠ za zabezpečenie surovín, pánovi Sirotňakovi za prednášku a ukážku mliečnych výrobkov, pánovi riaditeľovi a všetkým triednym učiteľom II. stupňa za veľmi vydarenú akciu.

        Ďakujeme aj vedúcej školskej jedálne V. Dubeckej za prispôsobenie jedál jednotlivým témam. 

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Hovorme o jedle - PIATOK

        Príspevok: Mgr. Z. Rapavá

        Foto: Mgr. N. Rimáková, Mgr. Z. Rapavá, Mgr. G. Hricová, Š. Lacko IX.A

        Video: Mgr. N. Rimáková

        Za akciu zodpovední: triedni učitelia II. stupňa

      • Hovorme o jedle - ŠTVRTOK

      • 21. 10. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hovorme o jedle - ŠTVRTOK.

        Príspevok, foto: Mgr. N. Rimáková

        Vo štvrtok sa SIEDMACI s nami podelili o poznatky týkajúce sa mliečnych výrobkov, ich zdravých výhod i o to,  prečo sú mliečne výrobky pre náš organizmus prospešné.

        V prvom rade, mliečne výrobky sú vynikajúcim zdrojom vápnika. Vápnik je dôležitý pre silné kosti a zuby. Okrem toho, mliečne výrobky obsahujú bielkoviny, ktoré sú veľmi dôležité pre náš rast a opravu tela. Bielkoviny nám pomáhajú budovať svaly a tkanivá. Obsahujú aj vitamín D, ktorý je dôležitý pre naše kosti a zuby, či vitamín B12, ktorý je potrebný pre náš nervový systém. Sú to také malé, ale dôležité veci!

        Ako súčasť prezentácie si SIEDMACI pripravili tajničku a otázky, aby zistili, čo ich spolužiaci vedia a čo si zapamätali o mliečnych výrobkoch.

      • Deň venovaný starým rodičom 5.-7. roč.

      • 21. 10. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň venovaný starým rodičom 5.-7. roč..

        Príspevok: Mgr. Z. Rapavá

        Foto: Mgr. Z. Rapavá, Mgr. G. Hricová, Mgr. N. Rimáková

        V októbri už tradične vzdávame úctu starým rodičom a ináč to nebolo ani tohto roku.

        Naši piataci, šiestaci a siedmaci pozvali svojich starkých k nám do školy, aby spolu strávili nezabudnuteľné popoludnie plné aktivít a zábavy. Pri jednotlivých disciplínach si starí rodičia aj vnúčatá zmerali svoje sily, schopnosti, zručnosti či vedomosti. Za každú splnenú úlohu si spolu zbierali nálepky, a tak získali ocenenie – ručne vyrobenú medailu od každého svojho vnúčaťa.

        Po súťažných disciplínach boli starkí pozvaní na šálku čaju alebo kávy. Počas celého popoludnia panovala príjemná a uvoľnená atmosféra.
        Ďakujeme starých rodičom za to, že si našli čas na svoje vnúčatá a aj za to, že priniesli sladké prekvapenie, na ktorom sme si spoločne pochutnali.

      • POĎAKOVANIE

      • 20. 10. 2023
      • Nestáva sa nám často, aby v dnešnej ekonomicky náročnej dobe škola získala sponzorský DAR.

        Zvlášť, ak je to tak pre nás prepotrebná výpočtová technika.  Touto cestou by sme sa radi POĎAKOVALI nášmu rodičovi pánovi Mgr. Dušanovi Cígerovi, ktorý sprostredkoval pre našu školu nečakaný DAR v podobe 15 ks notebookov od spoločnosti TELEKOM.

        Darovaná výpočtová technika zmodernizovala vyučovací proces v našich triedach a kabinetoch.

        ĎAKUJEME

      • OZNAM

      • 19. 10. 2023
      • Vážení zákonní zástupcovia,

        v zhone Vašich každodenných starostí by som Vám pripomenul našu pozvánku na voľby do RADY ŠKOLY za rodičov, ktoré sa uskutočnia 20.10.2023 /v piatok/ o 16.00 hod. v priestoroch ZŠ. Ak sa v daný čas nezaregistruje nadpolovičná väčšina voličov, voľby sa budú o 30 minúť opakovať s tým, že už nebude pre úspešný priebeh volieb potrebná nadpolovičná väčšina voličov.

        Zákonný zástupca dostane jeden hlasovací lístok, aj keď má v škole viac ako jedno dieťa.

        Voliť môže jeden zákonný zástupca za rodinu.

        Ďakujem za porozumenie.

        Mgr. Štefan Rimák, riaditeľ školy                                                                                                           

      • Ježkove OČI

      • 19. 10. 2023
      • Deviataci našej školy sa stali hrdými dobrovoľníkmi, ktorí počas prestávok pomáhajú učiteľom udržať poriadok a pokoj v školskom prostredí. Táto iniciatíva ukazuje nielen ich zodpovednosť, ale podporuje aj spoluprácu medzi žiakmi a pedagógmi.

        Aby boli jednoducho identifikovateľní, dostali deviataci nové odznaky, ktoré symbolizujú ich rolu a angažovanosť

        Učiteliaveľmi vďační za ich pomoc úsilie, aby sa vytvorila pozitívna a podporná atmosféra v našom vzdelávacom zariadení.

        Príspevok, foto: Mgr. N. Rimáková

      • OBN 6.A - MOJA RODINA

      • 19. 10. 2023
      • Chceli by sme sa s vami podeliť o skúsenosť zo školského projektu, ktorý sme nedávno spracovali v ŠIESTOM ročníku. Témou bola "MOJA RODINA".

        Najprv sme sa v triede rozprávali o tom, čo pre nás znamená rodina. Boli sme prekvapení, koľko rôznych odpovedí sme dostali. Pre niektorých z nás je rodina miestom, kde nachádzame lásku a podporu. Pre iných je to miesto, kde sa učíme hodnoty a tradície. Rodina je miestom, kde sa učíme o tom, čo je správne a nesprávne, a kde sa učíme komunikovať a riešiť konflikty.

        Preto je dôležité, aby sme si vážili svoje rodiny a starali sa o ne. Máme šťastie, že môžeme mať rodinu, ktorá nás miluje, a mali by sme sa snažiť udržiavať tieto vzťahy silné.

        Veríme, že toto povedomie nám pomôže byť lepšími ľuďmi a lepšími členmi našich rodín.

        Do fotogalérie bol pridaný nový album OBN 6.A - MOJA RODINA.

        Príspevok, foto: Mgr. N. Rimáková

      • Jeseň v ŠKD

      • 19. 10. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jeseň v ŠKD.

        Bc. Martina Adzimová

        Jeseň nám hýri farbami a pripravuje prírodu na zimný spánok.

        Aj v ŠKD sme využili kreativitu detí pri tvorení s jesennými listami. Šikovné ručičky detí sa pustili do práce a spoločne sme vytvorili veselé jesenné veveričky.

      • FYZ 9

      • 19. 10. 2023
      • Vytváranie indukčných čiar pomocou magnetu.

        Mgr. G. Benedicty

      • Hovorme o jedle - STREDA

      • 19. 10. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hovorme o jedle - STREDA.

        Zodpovedný, príspevok: Mgr. G. Benedicty

        Foto: Mgr. G. Hricová, Mgr. N. Rimáková

        Streda patrila ôsmakom, ktorí svojim spolužiakom porozprávali, prečo je zdravé mäso, ryby, strukoviny a ponúkli ich vajíčkovoušunkovou nátierkou, ktoré sami pripravili.

      • Hovorme o jedle - UTOROK

      • 18. 10. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hovorme o jedle - UTOROK.

        Úspešne ďalej pokračujeme v školskej akcii "Hovorme o jedle" a UTORKOVÁ veľká prestávka patrila šiestakom, ktorí oboznámili žiakov našej školy s druhou dennou témouOVOCIE a ZELENINA. Svojich kamarátov potešili nielen prezentáciou, košíkom plným záhradných plodov, ale aj hádankami a spoločne vytvorenou básňou Hovorme o jedle:

        Jahody a maliny, 

        máme z krásnej doliny.

        Čerešne a černice 

        rastú od Klenova až po Sedlice.

        Školského ovocia veľa máme, 

        na všetkom si pochutnáme.

        Zeleninu nám úrodné pole prináša, 

        hoci ju nájdeme aj u Tomáša.

        Redkvička, paradajka a paprika

        rozvoniavajú zo školského skleníka.

        Byť zdravý je v dnešnej dobe HIT,

        s ovocím a zeleninou budeme FIT.

         

        Po prezentácii sa pri odchode do tried žiaci ponúkli hroznom, ktoré nám zo svojej záhrady priniesla p. uč. Cígerová, za čo jej opäť ďakujeme.

        Myslela na nás aj pani vedúca v školskej jedálni a po chutnom obede sme dostávali banány.

        Zodpovedný, príspevok: Z. Rapavá

        Foto: Mgr. G. Hricová, Mgr. N. Rimáková

      • FYZ 7.A

      • 17. 10. 2023
      • SIEDMACI si na FYZIKE pomocou šablóny vyrobili SLNEČNÉ HODINY.

        Mgr. G. Benedicty

      • Hovorme o jedle - PONDELOK

      • 17. 10. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hovorme o jedle - PONDELOK.

        Zodpovedný, príspevok: Mgr. G. Hricová

        Foto: Mgr. N. Rimáková, Bc. M. Adzimová

        Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, na ktorú často zabúdame. Práve preto sa naša škola v týždni od 16.10. do  20.10.2023 zapojila do súťaže  „Hovorme o jedle“

        V PONDELOK nám žiaci 5. ročníka počas veľkej prestávky odprezentovali prvú dennú tému, ktorou boli chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky. V školskej jedálni nám k tejto príležitosti pripravili zemiaky zapekané so syrom a šunkou a deti si domov odniesli sladké pečivo :-)

        Ponúknuť vzácnu návštevu chlebom a soľou je pradávny slovanský zvyk z obdobia Veľkomoravskej ríše. Čerstvý bochník voňavého chleba a plná soľnička nechýbali pri uvítacom ceremoniáli.

        Žiaci si mohli pochutnať na čerstvom domácom chlebíku, ktorý pre nich upiekla Mgr. Štefánia Cígerová.

      • OZNAM

      • 16. 10. 2023
      • Vážení zákonní zástupcovia,

        dňa 20.10.2023 v piatok o 16.00 hod. v budove ZŠ sa uskutoční plenárne zasadnutie s jediným bodom programu VOĽBA nových členov za rodičov do RADY ŠKOLY.

        Voľby do rady školy sa môžu uskutočniť, ak je prítomná nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, preto Vás prosím, aby ste sa volieb zúčastnili. V prípade účasti nižšej ako nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov, poverí po uplynutí  30 minút riaditeľ školy predsedu volebnej komisie uskutočnením  opakovanej voľby, kde už nebude podmienkou účasť nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov.

        Keďže si rodičia volia do rady školy za ZŠ troch členov, každý oprávnený volič zakrúžkuje spomedzi kandidátov najviac tri mená a vhodí hlasovací lístok do volebnej schránky.

        Kandidáti za člena rady školy  v abecednom poradí sú:  

        1. Mgr. Dušan Cíger
        2. Peter Fiľakovský
        3. Bc. Ivana Kollárová
        4. RNDr. Ingrid Kotuličová PhD.
        5. Anton Sirotňák

        Ďakujem Vám a teším sa na Vašu účasť.                             

        Mgr. Štefan Rimák, riaditeľ školy                                                                               

      • Poznaj SOKOLIARSTVO, živé dedičstvo ľudstva

      • 16. 10. 2023
      • V piatok 13.10.2023 naša základná škola zorganizovala projekt podporený Prešovským samosprávnym krajom pod názvom „Poznaj sokoliarstvo, živé dedičstvo ľudstva“.

        Pre verejnosť sme si pripravili pestrý program, ktorý začal vystúpením streetworkoutového krúžku, ktorý vedie vedúca krúžku Daniela Hurajová, na ktorom žiaci ukázali svoje fyzické zdatnosti.

        Nasledovalo sokoliarske vystúpenie, ktorý vedie vedúci krúžku Filip Kollár, na ktorom žiaci našej školy návštevníkom predviedli krásu našich dravcov a sov, ktoré im prelietavali tesne nad hlavami. Medzitým žiaci včelárskeho krúžku, kde vedúcim krúžku je Michal Hric, ukázali a porozprávali niečo o živote včiel a včelára. V závere predviedli žiaci modelárskeho krúžku modely rôznych druhov lietadiel, ktoré aj lietali. Vedúcim tohto krúžku je p. Seman.

        Návštevníci sa mohli ponúknuť občerstvením, dostali pamätné listy a mali možnosť urobiť si fotografiu s dravcom na ruke.

        Poďakovanie patrí p. riaditeľovi Mgr. Š. Rimákovi, p. školníkovi E. FiĽakovskému, p. starostovi Mgr. M. Gumanovi, žiakom 9. ročníka a všetkým, ktorí sa podieľali na príprave tejto krásnej akcie.

        --------------------------------------

        PRÍPRAVY na akciu

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Poznaj SOKOLIARSTVO, živé dedičstvo ľudstva.

        Príspevok: F. Kollár

        Foto: Mgr. N. Rimáková, Mgr. G. Hricová

      • Street workout

      • 16. 10. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Street workout.

        Street Workout je pojem ktorý zastrešuje viacero odvetví. Ako trénerka preferujem u detí cvičenia s vlastnou váhou. Preto sa na našom krúžku venujeme prevažne odvetviu zvanému Freestyle. Do tréningov zahrňujem dynamické a statické prvky na hrazde, bradlách a zemi. Samozrejme nezabúdame na posilňovanie celého tela, čiže aj jeho oslabených častí ako napríklad brušné a sedacie svaly. Verím že cvičenie s vlastnou váhou pomáha deťom kvalitnejšie vnímať svoje telo a jeho funkcie. Vediem deti k postupnému prekonávaniu strachu a posúvaniu tak svojich hraníc. Učím ich že prekážky nie sú naši nepriatelia ale lektori. Povzbudzujem ich k vedomiu, že so správnou technikou a vytrvalosťou dokážu aj to, čo sa spočiatku  zdá nedosiahnuteľné. 

        Deti tak cvičením nielen zlepšujú svoje schopnosti ale taktiež zvyšujú svoje sebavedomie.

        Príspevok: vedúca krúžku D. Hurajová

        Foto, video: Mgr. N. Rimáková

      • Základný plavecký výcvik 6.A a 7.A

      • 16. 10. 2023
      • Minulý týždeň (od 9. - 12.10.2023) naši šiestaci a siedmaci absolvovali základný plavecký výcvik v prešovskom školskom bazéne ŠŤUKA. Učili sa správne narábať s dychom, splývať a nacvičovať si techniku pri jednotlivých štýloch plávania na suchu aj vo vode. Samozrejme, že nechýbali ani skoky do vody a zábavné vodné aktivity, pri ktorých sa naše „šťuky“ dosýta vybláznili.

        Posledný deň preukázali svoju plaveckú zdatnosť a z plavárne odchádzali spokojní s mokrým vysvedčením v ruke.

        Mgr. Z. Rapavá

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik.

      • Pokračujeme v maľovaní

      • 15. 10. 2023
      • Niektorých členov krúžku POTULKY neodradila v piatok trinásteho ani tma, aby robili to, čo ich baví.

        Asi budeme musieť zorganizovať nočné maľovanie :-)

        Stále platí, že všetci, ktorí majú chuť nám pomôcť a odreagovať sa, sú vítaní

        Mgr. N. Rimáková

      • Exkurzia do PDP v Sedliciach

      • 15. 10. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia do PDP v Sedliciach.

        Dňa 12.10.2023 žiaci 2.,3., a 4. ročníka navštívili miestne poľnohospodárske družstvo.

        Sprievádzal nás pán Sirotňák, za čo mu veľmi pekne ďakujeme.

        Zamerali sme sa na starostlivosť o kravičky.

        Zistili sme, že to, aby sme si mohli dať ráno pohár mlieka nie je vôbec jednoduché.

        Skrýva sa za tým veľa šikovných a pracovitých rúk. Rozšírenie našich poznatkov a príjemný pocit znásobilo krásne počasie.

        Foto, príspevok: Mgr. B. Olejárová

      • Svetový deň depresie s tímom sokoliarov

      • 15. 10. 2023
      • Je rozdiel, či je človek sám alebo je človek osamelý?

        S osamelosťou prichádza smútok a depresia. Čo ich spôsobuje a hlavne ako im predchádzať?

        Dni duševného zdravia sú každoročnou jesennou aktivitou Ligy za duševné zdravie. Na túto tému sa žiaci porozprávali s vedúcim sokoliarskeho krúžku Filipom Kollárom, ktorý pomáha ľuďom v rôznych životných situáciach pomocou dravcov formou Aves terapie.

        Mgr. Š. Cígerová

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň depresie s tímom sokoliarov.

      • Slovné oblaky v 9.A

      • 12. 10. 2023
      • Vojna a mier sú dva protiklady, ktoré formujú dejiny ľudstva a stále aktuálna nielen vo svete, ale často sa objavujú aj v literatúre. Slová spojené s týmito dvoma pojmami nám ponúkajú pohľad na ich dôležitosť a následky. O tejto téme sme sa s deviatakmi rozprávali prostredníctvom diela "Krvavé sonety" od Andreja Sládkoviča. Sonety obsahujú brutálne a krvavé obrazy, ktoré majú za cieľ vyjadriť hrôzy vojny a násilia. Autor v nich často vyjadruje svoj odpor voči vojnám a utrpeniu, ktoré spôsobujú a na druhej strane tlmočí túžbu po mieri a harmónii. Tiež jasne ukazuje, že cesta k mieru môže byť dlhá a ťažká.

        Svoje pocity k danej téme deviataci vyjadrili skrze slovných oblakov.

        Mgr. N. Rimáková

      • Svetový deň zvierat v ŠKD

      • 12. 10. 2023
      • 4. október patrí zvieratám na celom svete a v tento deň si pripomíname Svetový  deň zvierat.  Tento deň je skvelou príležitosťou na to, aby žiaci získali povedomie o ochrane zvierat, i  ako môžu prispieť k ich lepšiemu životu. Aj u nás v školskom klube sme na tento deň nezabudli, boli sme kreatívni a strávili sme spolu pekné popoludnie pri spoločných aktivitách.

        Deti si so sebou priniesli svoje obľúbené plyšové zvieratko, ktoré nám predstavili a zahrali sa spolu. Neskôr si medzi sebou zasúťažili vo vedomostnom kvíze. Spoločne sme pracovali s encyklopédiou a kreslili obrázky ohrozených zvierat. Deti si tak vytvorili svoju vlastnú televíziudokumentárnym filmom - Návrat do divočiny. Pekne sa usaďte a preneste sa spolu s nami do sveta zvierat.

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň zvierat v ŠKD.

        Foto a príspevok: Bc. Martina Adzimová

      • Naše maľovanie pokračuje

      • 9. 10. 2023
      • Dnes nám prišla p. uč. Hurajová na POTULKY ukázať, ako nanášať farby na stenu.

        Naši maliari sú veľmi snaživí a šikovní. No najviac nás teší, že ich to mimoriadne baví

        Ak by sa chcel prísť niekto odreagovať pri takejto činnosti, je vítaný.

        Foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

      • Akú mám pamäť?

      • 9. 10. 2023
      • Počas hodín OBN si žiaci zisťovali, akú majú pamäť prostredníctvom prepisu textu. No nebolo to len také obyčajné prepisovanie textu z jedného zdroja do druhého. Siedmaci ho prepisovali prostredníctvom fyzickej aktivity. 

        Pomocou tzv. "behacieho diktátu" sa snažili zvýšiť nielen pamäť a koncentráciu, ale mal napomôcť i k zníženiu stresu a úzkosti. Táto zábavná aktívna činnosť sa žiakom tak zapáčila, že si ju chceli zopakovať aj počas písania diktátu na hodine SJ, ktorý bol zameraný na opakovanie učiva 6. ročníka

        Aj pri takýchto činnostiach na hodinách využívame medzipredmetové vzťahy.

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Akú mám pamäť?.

        OBN, SJL

        Mgr. N. Rimáková

      • Žiacky parlament

      • 6. 10. 2023
      • Náš žiacky parlament sa nedávno zišiel, aby sme zhodnotili a diskutovali o plnení návrhov, ktoré boli predložené minulý školský rok. Žiaci mali príležitosť zdieľať úspechy a hodnotiť oblasti, kde by sme mohli urobiť ešte viac. Všetci sme boli informovaní o pokroku v našich projektoch a iniciatívach.

        Zároveň to bola skvelá príležitosť získať nápady a názory od všetkých žiakov, ktorí mali možnosť pridať svoje vlastné návrhy na zlepšenie našej školy. Návrhom zo strany žiakov bolo vytvorenie študentskej hliadky, ktorá bude slúžiť ako pomocný dozor na chodbách. Táto iniciatíva má zlepšiť bezpečnosť a pohodu v škole, pričom žiaci budú mať aktívnu úlohu v dozore a zabezpečovaní poriadku. Ďalším návrhom je zakúpenie logických a náučných hier, ktoré umožnia žiakom interakciu a zábavu počas prestávok.

        Veríme, že spoločným úsilím dosiahneme pozitívne zmeny a vytvoríme lepšie prostredie pre nás všetkých. Sme plní nadšenia a očakávame, čo nám tento školský rok prinesie.

        Spoločne môžeme dosiahnuť veľké veci! 

        Mgr. Š. Cígerová

      • ZBIERKA

      • 5. 10. 2023
      • 22.9.2023 prebiehala na našej škole finančná zbierka BIELA PASTELKA.

        Vyzbieralo sa 40 eur.
        Všetkým, ktorí finančne prispeli na podporu ľudí s ťažkým zrakovým postihnutím patrí veľké ĎAKUJEME.
        Zodp.: Mgr. K. Hricová

      • KŠR- Muchotrávky a žalude

      • 5. 10. 2023
      • Už máme ďalší lesný plod. Poznáte ho?

        ------------------------------------------

        Tento týždeň sme si urobili muchotrávky parádnice....

        Do fotogalérie bol pridaný nový album KŠR- Muchotrávky a žalude.

        Krúžok šikovných rúk

        Foto, príspevok: Mgr. B. Olejárová

      • Beseda o ZDRAVÍ

      • 5. 10. 2023
      • 3.10.2023 do našej školy zavítali pracovníčky z RÚVZ Prešov.

        Žiakom 1. stupňa rozprávali o správnom ošetrovaní zúbkovzdravej výžive.

        So žiakmi 2. stupňa rozprávali o negatívnom dopade fajčenia na zdravie mladých ľudí.

        Zodp., príspevok: Mgr. K. Hricová
        Foto: Mgr. N. Rimáková

      • FYZ 8

      • 4. 10. 2023
      • Žiaci 8. ročníka pri výrobe papierového spektroskopu.

        Mgr. G. Benedicty

      • Maľujem, maľuješ, maľujeme

      • 4. 10. 2023
      • Maľovanie stien v škole so žiakmi je skvelý spôsob, ako povzbudiť kreativitu a vytvoriť príjemné prostredie pre všetkých.

        Pred začatím projektu sme so svojimi predstavami oboznámili p. riaditeľa Š. Rimáka. Predstavili sme mu náš plán a náčrty. Keď sme dostali povolenie, pustili sme sa do práce. 

        Pán riaditeľ nám zabezpečil potrebný materiál, ako sú farby, štetce, ale i techniku na prenášanie návrhov.

        Boli by sme však veľmi radi, ak by nás v našom maľovaní prišla podporiť a priložila ruku k dielu aj široká verejnosť, keďže táto kreatívna činnosť môže posilniť pocit hrdosti a komunity nielen medzi žiakmi a dobrovoľníkmi, ale i vytvoriť príjemné a inšpiratívne prostredie pre vzdelávanie.

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Maľujem, maľuješ, maľujeme.

        krúžok POTULKY, Mgr. N. Rimáková

      • LIT 9

      • 4. 10. 2023
      • Vytváranie prezentácií a zdieľanie dokumentov je skvelým spôsobom, ako zapojiť žiakov do výučby literatúry a umožniť im prezentovať svoje názory a analýzy. Tento moderný prístup k vzdelávaniu nielenže rozvíja ich schopnosti komunikácie a verejného prejavu, ale tiež umožňuje lepšie pochopenie literárnych diel.

        Žiaci majú príležitosť prejaviť svoju kreativitu a kritické myslenie. Môžu si vybrať rôzne formy prezentácií, čo im dáva priestor na vyjadrenie svojej individuality a preferencií.

        Pri vytváraní prezentácií sa žiaci musia hlbšie ponoriť do literárneho diela. Musia rozkladať jeho štruktúru, charakterizáciu postáv, témy a symboliku. Táto hĺbková analýza prispieva k lepšiemu pochopeniu textu a zvyšuje literárnu gramotnosť žiakov. 

        Zodpovedný, foto: Mgr. N. Rimáková

      • BIO 9 - MODEL ZEME

      • 4. 10. 2023
      • DEVIATACI si na BIOLÓGIU pripravili MODEL ZEME, ktorým priblížili vnútornú stavbu našej
        planéty.

        Mgr. G. Benedicty

      • Zvieratká v škole

      • 4. 10. 2023
      • Zvieratká v škole či triede, ako sú rybičky v akváriu, korytnačky, slimáčik, dravce a i., môžu mať mnoho dôležitých prínosov pre vzdelávanie a vývoj žiakov. 

        Zvieratká poskytujú jedinečnú príležitosť na učenie sa o živých organizmoch, ich biológii, správaní, potrebách a závislostiach na životnom prostredí. 

        Žiaci sa učia ZODPOVEDNOSTI a STAROSTLIVOSTI, čo vedie aj k rozvoju EMPATIE

        Zvieratká tiež môžu pomôcť vytvoriť pozitívne sociálne vzťahy medzi žiakmi, či navodiť emocionálne pohodlie a znížiť stres v školskom prostredí. 

        Prítomnosť zvierat v škole môže pomôcť spojiť teoretické učivo so skúsenosťami z reálneho sveta, čím sa upevňuje vzdelávacie ponímanie.

        Ako sa nám ukazuje, niektorí žiaci majú osobný záujem o zvieratá a vidia v školskom prostredí príležitosť na rozvoj svojich záľub a záujmov.

        Všetky tieto faktory zdôrazňujú, prečo sú zvieratká v škole dôležité

        Príspevok, foto: Mgr. N. Rimáková

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Zvieratká v škole.

      • Európsky týždeň športu

      • 4. 10. 2023
      • Pri príležitosti Európskeho týždňa športu žiaci počas hodín TŠV absolvovali štafetový beh.

        Počas prestávok si mali možnosť vytočiť pohybovú aktivitu na popoludnie. 

        Zodpovedný, foto: Mgr. G. Hricová

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky týždeň športu.

      • ŠKD v novom šate

      • 29. 9. 2023
      • Po letných prázdninách sme sa vrátili do vynovených priestorov ŠKD. Trieda ožila farbami. Pribudol nový nábytok, obrusy, oddychová zóna vo forme pekného nového koberca a penového puzzle. Stenu sme vyzdobili stromom, pod ktorým už čoskoro vznikne nová oddychová časť a to čitateľský kútik. 

        Veľmi pekne by sme sa chceli poďakovať pánovi riaditeľovi, pánovi školníkovi a všetkým učiteľom, ktorí priložili ruku k dielu.

        Veríme, že sa vo vynovenej triede bude deťom páčiť, oddýchnu si, načerpajú nové sily a s chuťou sa pustia do učenia a tvorenia. 

        Foto, príspevok: Bc. M. Adzimová

        Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD v novom šate.

      • European day of languages in Sedlice

      • 29. 9. 2023
      • "Znalosť jazykov je bránou k múdrosti.“ – Roger Bacon

        Žiaci 3. 9. ročníka sa zapojili do medzinárodnej akcie: Európskeho dňa jazykov, ktorý sa každoročne oslavuje 26. septembra. Vyskušali si znalosť poznávať rôzne európske jazyky a spoznávali slovenské nárečové slová.    

        "Kedykoľvek vám zíde na um, že nejaký jazyk je čudný, spomeňte si, že váš jazyk je presne tak isto čudný, len ste naň zvyknutí.”

        Mgr. Š. Cígerová

        Do fotogalérie bol pridaný nový album European day of languages in Sedlice.

      • ŠKOLENIE

      • 28. 9. 2023
      • 27. septembra si pedagogickí zamestnanci našej základnej a materskej školy zvyšovali svoje kompetencie v oblasti pedagogickej diagnostiky pod vedením riaditeľky súkromného CPP Demjata pani PaedDr. Viery Imrichovej.

        Dozvedeli sa veľa podnetných informácií.

        Mgr. A. Kaščáková, špeciálny pedagóg

        foto: Mgr. N. Rimáková

      • BIO 5 - Mikroskop

      • 27. 9. 2023
      • V rámci praktického cvičenia sa mali žiaci 5. ročníka oboznámiť so školským mikroskopom, jeho základnou stavbou ovládaním. K dispozícii mali trvalé preparáty a prácu s mikroskopom zvládli na výbornú.
        Mgr. G. Benedicty

        Do fotogalérie bol pridaný nový album BIO 5 - Mikroskop.

      • Exkurzia BA

      • 27. 9. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia BA.

        Dňa 25.09.2023 bola vyhliadková jazda vláčikom Prešporáčikom Oldtimer tá najlepšia voľba ako spoznať naše hlavné mesto so žiakmi 7.-9. ročníka.

        Najkrajšími panoramatickými výhľadmi sme sa kochali zo Slavína. Obdivovali sme modernú Euroveu, čarokrásny modrý kostolík, Prezidentský palác, budovu SND s fontánou, sochu T. G. Masaryka, budovu Národnej rady SR  i samotný hrad, kde sme si prezreli spomienkovú výstavu M. Žbirku a Keltov

        Za akciu zodpovedný, príspevok: Mgr. Z. Rapavá 

        Foto: Mgr. N. Rimáková

      • SOREN

      • 22. 9. 2023
      • Aj druhý z našich operených dravcov má nový domov - u nás v škole. Je to samička Plamienky driemavej Soren. Za suseda bude mať nášho prvého dravca - Tea.

        O Soren sa bude starať náš žiak ôsmeho ročníka Maroš Petrenčák.

        Príspevok: ved. krúžku F. Kollár​​​​​​​

        Do fotogalérie bol pridaný nový album SOREN.

      • BIELA PASTELKA

      • 22. 9. 2023
      • Dňa 22.9.2023 bude na našej škole ZŠ  s MŠ  Sedlice prebiehať finančná zbierka BIELA  PASTELKAktorej výnos je určený na podporu ľudí s ťažkým zrakovým postihnutím.

        Finančný príspevok môžete odovzdať p.uč. K. Hricovej   25.09.2023 do 14,00 hod.

        Ďakujem       

        Hricová K.

      • CYKLOPOTULKY

      • 21. 9. 2023
      • Členovia krúžku POTULKY vybrali svoje bicykle, oprášili cyklistické helmy a navštívili susednú obec Miklušovce, kde ich pri GRÉCKOKATOLÍCKEJ FARNOSTI NARODENIA PRESVÄTEJ BOHORODIČKY privítal p. farár Mgr. František KuzmiakTen im porozprával o histórii a zaujímavostiach kostola a farnosti. 

        Mgr. N. Rimáková

        Do fotogalérie bol pridaný nový album POTULKY č.1.

      • Deň pozitívneho myslenia

      • 21. 9. 2023
      • Dňa 13.09. sa na našej škole oslavoval Deň pozitívneho myslenia a Medzinárodný deň čokolády.

        Pozitívne myslenie vedie k pozitívnym akciám a krokom, ktoré vedú k pozitívnym výsledkom.

        Hlavnou myšlienkou tohto dňa bolo zvýšenie povedomia žiakov o vplyve pozitívneho myslenia a optimizmu na zdravie a život človeka ako je predĺženie života, zníženie depresií, väčšia obranyschopnosť, lepší psychický a fyzický stav a podobne.

        Medzinárodný deň čokolády sme oslávili najpopulárnejšou sladkosťou na svete čokoládou a to hneď plným košom čokolády, ktorý zmizol tak rýchlo, že sme ho ani nestihli odfotiť :-) 

        Zodpovedný, príspevok: Mgr. V. Centková

      • Záložky 2.A

      • 21. 9. 2023
      • Druháci by sa chceli pochváliť záložkami, ktoré vyrobili na hod. VYV s využitím laminovania.​​​​​​​

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Záložky 2.A.

      • Sokoliarsky krúžok

      • 20. 9. 2023
      • Náš TEO (Harrisov jastrab) je prvý obyvateľ naších nových voliér pre dravce.

        Žiačka sokoliarskeho krúžku Tamara Trojanová je zároveň prvá žiačka našej školy, ktorá sa stará o školského dravca a aj na fotkách a videách je vidieť, že jej to ide naozaj dobre.

        Foto, video: V. Trojanová, bývalá žiačka

        Príspevok: ved. krúžku F. Kollár

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Sokoliarsky krúžok.

      • Neochutené MLIEKO

      • 20. 9. 2023
      • Vážení rodičia a zákonní zástupcovia,

        s potešením Vám oznamujeme, že aj v tomto školskom roku bude realizovaná na mesačnej báze dodávka neochuteného plnotučného mlieka od spoločnosti RAJO.

        Dodávku si budete môcť prevziať VY alebo Vaše dieťa od 20.9.2023.

      • Plenárne zasadnutie

      • 18. 9. 2023
      • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Sedlice Vás pozýva na rodičovské združenie, ktoré sa bude konať vo štvrtok 21. septembra 2023 o 16.00 hod. v Základnej škole v Sedliciach.

        Na rodičovskom združení Vám budú poskytnuté informácie o vzdelávaní žiakov v minulom a v prebiehajúcom školskom roku. Bude sa odsúhlasovať príspevok za dieťa do ZR.  Triedni učitelia Vám poskytnú informácie týkajúce sa výchovno – vzdelávacieho procesu.

        Vaša účasť na zasadnutí rodičovského združenia je z týchto dôvodov nutná. 

                                                  

         Mgr. Štefan Rimák, riaditeľ školy

      • Drogová prevencia

      • 18. 9. 2023
      • Preventívne prednášky na tému závislosť, škodlivosť a účinok legálnych a nelegálnych drog, ale aj život ľudí, ktorí prišli do kontaktu s návykovými látkami nám v priebehu posledných dní odprezentovali pani kapitánka Janka z PZ a pán Peter Rempel z organizácie Bez drog.

        Čo všetko môžu DROGY spôsobiť, aké stavy vyvolávajú, ako rýchlo sa vytvára závislosť sa mali možnosť dozvedieť žiaci z dokumentu, ale aj formou diskusie. Zamysleli sa aj nad otázkami Kam vie drogovo závislý človek až zájsť, ak nemá financie a drogu potrebuje? Čo sa s ním a jeho blízkymi stane? Ako sa menia nálady a emócie? 

        Veríme, že pravda o škodlivosti všetkých drog sa dostala k žiakom skôr, ako sa k nim dostanú „falošné“ informácie od ich akože priateľov alebo drogových dílerov.

        Mgr. Š. Cígerová, koordinátor prevencie

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Drogová prevencia.

      • OČAP II. stupeň

      • 14. 9. 2023
      • Aj v tomto školskom roku bol OČAP rozdelený na dve časti do dvoch dní.

        Počas teoretickej časti sa žiaci dozvedeli nové informácie zo zdravotnej prípravy, dopravnej výchovy či o tom, ako sa správať v prírode.​​​​​​​

        V praktickej časti OČAP-u si žiaci preverili svoje vedomosti, zručnosti a schopnosti na jednotlivých stanovištiach: ​​​​​​

        1. volali na tiesňovú linku 112 a nahlásili vzniknutú krízovú situáciu,

        2. hádzali granátom,

        3. rozlišovali, pomenúvali, priraďovali rastliny a živočíchy k názvom,

        4.  na slepej mape obce Sedlice vyznačovali školu, Jednotu, poštu, hlavnú cestu, potok, kostol...,

        5. zdolávali prekážkovú dráhu,

        6. opravovali defekt na bicykli

        a dobrovoľne si mohli overiť aj svoju "mušku" a vystreliť zo vzduchovky.  Potešili sme sa spoločnej opekačke, ako aj hraniu priateľského futbalového či volejbalového zápasu .

        Do fotogalérie bol pridaný nový album OČAP II. stupeň.

        Za akciu odpovedný: Mgr. G. Hricová

        Príspevok: Mgr. Z. Rapavá

        Foto: Mgr. Z. Rapavá, Mgr. N. Rimáková, Š. Lacko IX.A

      • Začiatok šk. roka 2023/2024

      • 11. 9. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Začiatok šk. roka 2023/2024.

        Prvý školský deň privítal žiakov našej školy nielen pán riaditeľ Mgr. Štefan Rimák, ale i  18 našich najmenších prváčikov pani učiteľka PaedDr. I. Veverková.

        Všetkým prajeme veľa prijemnych okamihov a spoločných zážitkov.

        Foto: Mgr. Š. Cígerová, Mgr. G. Hricová

      • Organizácia dňa 04.09.2023

      • 31. 8. 2023
      • Príchod žiakov  v čase 7:30 – 7:45 hod.

        Program:

        1. Slávnostné otvorenie šk. roka o 8:00 hod.
        2. Triednická hodina  (informácia o organizácii vyučovania v šk. roku 2023/2024)

        Po skončení programu dochádzajúci žiaci odchádzajú tak, aby stihli autobusové spoje do svojich obcí:

        Smer Prešov : 9:58 hod.

        Smer  Klenov : 10:09 hod.

        Sedlice: 10:00 hod.

        Žiaci 1. ročníka odchádzajú v sprievode svojich rodičov.

        Dňa 04.09.2023 v prevádzke  NIE JE   ŠJ  ani  ŠKD.

        OBEDY sa vydávajú od 05.09.2023.

        V UTOROK 05.09.2023 je potrebné, aby si žiaci priniesli tašky na UČEBNICE.

      • OBN 8.A

      • 30. 6. 2023
      • Žiaci 8. ročníka v rámci PROJEKTOV uskutočnili zbierku šatstva.

        OZ  TOBIÁŠ si ho prišlo osobne vyzdvihnúť a srdečne sa žiakom a vedeniu školy poďakovalo

        Sme hrdí na našich žiakov a povzbudzujeme ich v ďalších aktivitách. 

        Mgr. N. Rimáková

      • Stolnotenisový turnaj

      • 30. 6. 2023
      • V predposledný deň tohto školského roka pripravili Mgr. Jozef Kaščák a Mgr. Gabriala Hricová pre žiakov 2. stupňa stolnotenisový turnaj.

        Celkovým víťazom sa stal deviatak Samuel Uličný, na druhom mieste skončil Timotej Palko zo 7. ročníka a na treťom mieste  Dávid Kollár, tiež zo 7. ročníka.

        Samuel Uličný bol najúspešnejší aj v stolnotenisovom kolotoči.

        Víťazom gratulujeme, ale naše poďakovanie patrí všetkým zúčastneným žiakom.

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Stolnotenisový turnaj.

      • Milujem SLOVENSKO

      • 30. 6. 2023
      • Keďže žiaci 8. ročníka počas celého školského roka na hodinách GEG preberali SLOVENSKO,  posledné dni pred prázdninami prichystali pre svojich mladších spolužiakov SÚŤAŽ s touto tematikou. Rozdelili sa na dve skupiny. Jedna si pripravila otázky, zábavné úlohy a hry pre            I. stupeň a druhá pre II. stupeň. 

        Mgr. N. Rimáková

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Milujem SLOVENSKO.

      • EnglishSTAR

      • 30. 6. 2023
      • Žiaci našej školy sa aj tento rok zúčastnili medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku Englishstar. Overili si svoje vedomosti z celoročného učiva a potvrdili ich svojimi vynikajúcimi výsledkami. Ak ste sa nezapojili, nevadí. Šancu budete mať aj na budúci školský rok. 

        Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme.

        Mgr. Š. Cígerová​​​​​​​

        Do fotogalérie bol pridaný nový album English STAR.

      • Vytáčanie medu - medobranie

      • 30. 6. 2023
      • V priestoroch školy sa tento rok po prvýkrát konalo vytáčanie medu - MEDOBRANIE.

        Žiaci mohli vidieť ako sa med z plástov dostane do fľaše. Celý postup si vyskúšali žiaci, ktorí navštevujú včelársky krúžok. Za odmenu si domov odniesli aj malú ochutnávku

        Zodpovedný: M. Hric

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Vytáčanie medu - medobranie.

      • Exkurzia - Obišovský hrad

      • 28. 6. 2023
      • Po roku opäť ožila myšlienka našich žiakov, tentoraz siedmakov, navštíviť Obišovský hrad. Počasie bolo ideálne, po zhruba polhodinovom výstupe sa žiaci pokochali prekrásnym pohľadom na Slanské vrchy s vysielačom na Dubník, na okolie Obišoviec. Zrúcanina hradu sa nachádza na sever od obce Obišovce, v časti Stráže, v lokalite zvanej Zámčisko v pohorí Čiernej hory.

        Príspevok, foto: Mgr. J. KaščákMgr. G. Benedicty

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia - Obišovský hrad.

      • Škola v príroda 4.A

      • 27. 6. 2023
      • V dňoch 19. - 23.6. 2023 boli naši štvrtáci v ŠVP na Drienici. Domov si odnesú spomienky na bohatý animačný program, zaujímavé atrakcie, ako jazdu na koni, bazén, vírivku či opekačku v noci, nápadité spoločenské a pohybové hry. Na vylihovanie a oddychovanie naozaj nebol čas.Do každej činnosti sa púšťali s chuťou a nasadením.

        Ďakujeme pani zdravotníčke A. Pavlíkovej, tiež asistentkám M. Adzimovej a V. Centkovej, ktoré triednej učiteľke I. Veverkovej ochotne pomáhali.

        Cestou domov navštívili mestečko Sabinov, aby spoznali krásy, ktoré jeho centrum ponúka. 

        Foto: M. Adzimová, V. Centková

        Príspevok: PaedDr. I. Veverková

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v príroda 4.A.

      • GEG

      • 27. 6. 2023
      • ​​​​​​Na posledných hodinách geografie sa žiaci 5.A zúčastnili praktických aktivít. Žiaci 7.A spracovali projekt Turistický sprievodca Európou a vybraný štát prezentovali pred celou triedou. Dozvedeli sme sa veľmi zaujímavé informácie z cestovneho ruchu či lákavých miest. Podobne aj žiaci 9.A predstavili projekt Turistický sptievodca Amerikou a Austráliou.

        Zod. a foto: Z.Rapavá

        ---------------------------------

        5.A

        --------------------------

        7.A

        ---------------------------------------------------

        9.A

      • OČAP - I. stupeň

      • 26. 6. 2023
      • Ako každý rok aj tento žiaci absolvovali praktickú časť OČAP-u. Žiakov prvého stupňa čakali zaujímavé didaktické hry v areáli školy a ukážka práce sokoliarskeho krúžku. Druhý stupeň absolvoval túru cez Varich smerom na Kopce a niekoľko súťažných disciplín.

        Dopoludnie sme zakončili spoločnou opekačkou

        Zodpovedný: Mgr. G. Hricová 

        Do fotogalérie bol pridaný nový album OČAP - I. stupeň.

        -------------------------------------------------------

        Žiaci sokoliarskeho krúžku ZŠ s MŠ Sedlice si prvýkrát vyskúšali sokoliarske predstavenie. Premiéru mali žiaci Materskej školy v Sedliciach a prvý stupeň Základnej školy Sedlice, ktorí sa na naše predstavenie prišli pozrieť do areálu našej školy. Mali možnosť vidieť orla stepného, výra skalného, kaňúra okruhlochvostého, plamienku driemavú, kuvika plačlivého a vyskúšať si, aké to je, keď im ponad hlavy alebo pomedzi nich preletí najväčšia sova v Európe.

        F. Kollár

      • Momentky zo školy

      • 27. 6. 2023
      • Keď sú horúce dni a my využívame vymoženosti modernej techniky :-)

        --------------------------------

        Keď pri balení výstavy potrebujeme celú chodbu :-) 

      • OBN 7.A

      • 27. 6. 2023
      • Siedmaci na niekoľkých hodinách v skupinách pracovali na témach extrémizmus, šikanovanie a vandalizmus. Každá skupina spolužiakom vysvetlila podstatu týchto sociálnych a politických napätí v spoločnosti.

        Mgr. N. Rimáková

      • OBN 8.A

      • 27. 6. 2023
      • Súčasťou učiva v predmete OBN sú aj ODVETVIA  PRÁVA, ktoré si žiaci 8. ročníka vyskúšali aj v praxi prostredníctvom spracovania a realizácie SÚDNEJ  SIENE.

        Mgr. N. Rimáková

        -------------------

        Keď sa žiaci pripravujú na natáčanie :-)

      • L 6.A

      • 26. 6. 2023
      • Žiaci 6. ročníka počas hodín LITERATÚRY spracovali v skupinách 3 tituly detektívok. Spoločne interpretovali pridelenú knihu a prezentovali ju pred spolužiakmi. Jednotlivé skupiny sa snažili navzájom presvedčiť, aby si daný titul prečítali

        Mgr. N. Rimáková

      • GEG 6.A

      • 26. 6. 2023
      • Žiaci 6. ročníka počas niekoľkých hodín pracovali a skúmali vybrané štáty Ázie.

        Výstupom bola prezentácia zaujímavostí svojho štátu pred triedou

        Mgr. N. Rimáková

         

      • Naši hasiči

      • 26. 6. 2023
      • Minulý týždeň sa naši žiaci zúčastnili hasičskej súťaže,  na ktorej úspešne reprezentovali Sedlice. Dievčatá sa umiestnili na prvom mieste, chlapci skončili na druhom mieste a v súťaži jednotlivcov zabodovala a stala sa víťazkou Mimka Husáková.

        Gratulujeme

        Foto, príspevok: Mgr. Š. Cígerová

      • OZNAM

      • 21. 6. 2023
      • Oznamujeme Vám, že posledná dodávka mlieka za mesiac jún bola škole dodaná z technických dôvodov v nižšom objeme a v 1l baleniach, za čo sa spoločnosť Rajo ospravedlňuje. Na každého žiaka ZŠ alebo dieťa v MŠ sú určené max. 2l mlieka v závislosti na dochádzke do školského zariadenia za mesiac jún.

        Ďakujeme za porozumenie.    

      • Obedy zadarmo od septembra 2023 pokračujú – NÁVRATKY

      • 21. 6. 2023
      • Ak bude Vaše dieťa od septembra 2023 navštevovať ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.09.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu.

        O dotáciu môže rodič požiadať návratkou, (v príslušnom tlačive je zároveň aj prihláška na stravovanie), ktorú je potrebné odovzdať najneskôr do stredy 28. júna 2023.   

        Upozornenie:

        V prípade, ak nepožiadate o bezplatné stravovanie v stanovenom termíne, na dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravuaž kým v priebehu školského roka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.

         

        V prihláške uveďte triedu, ktorú bude vaše dieťa navštevovať od septembra (nie v tomto šk. roku).

        Navratka_-_dotacia_na_stravu(1).docx

        Vo štvrtok 22.6. 2023 dostane každý žiak tlačivo, ktoré je potrebné vypísané odovzdať v stanovenom termíne.

         

      • Noc v škole - Historický vývoj hudby Britských ostrovov

      • 21. 6. 2023
      • Nocovačka v škole znie super! 

        Žiaci sa dozvedeli o skupinách a hudobných žánroch Britských ostrovov, ktoré počas rokov ovplyvnili vývoj hudby a celý hudobný svet. K filmu Bohemian Rhapsody a spoločenským hrám sme si dopriali pizzu a sladené nápoje. Zahrali sme si Hide N Seek (papuča sa stále úspešne ukrýva) a zabávali sa takmer až do rána. 

        Anglickú prespávačku sme ukončili v štýle British breakfast - nechýbali vajíčka so slaninkou a fazuľkou, toasty s arašidovým maslom a samozrejme čierny čaj s mliekom

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc v škole - Historický vývoj hudby Britských ostrovov.

      • školský výlet 9.A

      • 21. 6. 2023
      • Koncoročný výlet deviatakov sa začal v Planetáriu témou Po západe Slnka, navštívili sme knižnicu Slniečko s interaktívnou výstavou Českí inovátori a vedci minulosti. Energiu si žiaci doplnili počas Trojičného jarmoku a v plnej sile sa vybláznili v Laser Game a pri bowlingu.

        Do fotogalérie bol pridaný nový album školský výlet 9.A.

      • KŠR, Psík

      • 21. 6. 2023
      • Aj z papiera sa dá vyrobiť jednoduchá hračka.

        Ako sa vám páči ?

        Foto: B. Olejárová

      • ŠKD

      • 16. 6. 2023
      • ​​​​​Aj oteckovia majú svoj sviatok. Tretia júnová nedeľa patrí naším drahým oteckom, tatkom.

        Aj oni si zaslúžia, aby sme sa im poďakovali za všetko, čo  pre nás robia za ich lásku, obetavosť,  starostlivosť a pekné zážitky. Zhotovili sme si pre Vás pestrofarebné košieľky s venovaním.

        Ďakujeme Vám ocinovia, že Vás máme.

        Bc. M. Adzimová, ŠKD

        ------------------------------------

        Vynovený vstup do ŠKD

        Bc. M. Adzimová

      • Školský výlet 8. ročník

      • 13. 6. 2023
      • Kedy?      6. - 7. 6. 2023 

        Kde?        Banská Bystrica

        Navštívili sme:

        - Múzeum Slovenského národného povstania,

        - Stredoslovenské múzeum: 

        Matejov dom - Stála expozícia História mesta Banská Bystrica,

                               - vzdelávací program Zločin a trest,

        Thurzov dom - Stála expozícia Tranzithistory,

        - Divadlo Akadémie umení - premiéra Kamene vo vreckách.

        Nechýbala prehliadka mesta, nákup suvenírov, spoločne strávený čas pri chutnom jedle a maškrtách, debatky na izbách v GRAN hosteli, kde sme boli ubytovaní.

        Aj napriek dlhej ceste vlakom a upršanému počasiu sme si výlet užili. 🙂

        Foto: Mgr. V. Centková

        Zodp.: Mgr. M. Hurajová, Mgr. V. Centková

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský výlet 8. ročník.

      • Školský výlet 5.A, 6.A a 7.A

      • 13. 6. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský výlet 5.A, 6.A a 7.A.

        Napriek tomu, že nám počasie neprialo, návštevu Galérie Poliankovo a Tricklandie sme si poriadne užili. Dosýta sme sa vybláznili prostredníctvom umenia trick-artu a optických ilúzií, čím sme získali ďalší nezabudnuteľný zážitok. Cestou domov sme sa zastavili v popradskom OC Forum a "povymetali" obchody - hlavne tie s občerstvením .

        Zodp.: Z. Rapavá, G. Benedicty

        Foto: Z. Rapavá

      • Vesmír očami detí - vyhodnotenie

      • 13. 6. 2023
      • Okresné kolo (Prešov): 

        Ella Rapavá (7. ročník) - najlepšia ocenená práca postupujúca do celoslovenského kola,

        Jozef Stachura (8. ročník) - ocenená práca,

        Richard Kotulič (4. ročník) - ocenená práca.

        Zodp.: M. Hurajová, I. Veverková

         

        Celoslovenské kolo (Hurbanovo):

        Ella Rapavá (7. ročník) - víťazná práca 🙂

        Zodp.: M. Hurajová

        Srdečne blahoželáme!

      • Matematický klokan

      • 13. 6. 2023
      • Blahoželáme úspešným riešiteľom medzinárodnej súťaže Matematický klokan 

        Tomášovi Mihaľovi (6. ročník) a Adamovi Filinovi (2.ročník). 

        Získali 5 klokanov a zaradili sa tak medzi 20% najúspešnejších riešiteľov v SR🙂

        Zodp: M. Hurajová

      • MDD

      • 13. 6. 2023
      • 1. jún je už tradične venovaný našim deťom, a preto sa niesol v znamení radosti, úsmevu a šťastia. Tento krásny deň im spríjemnili žiaci 9.A, ktorí pre nich pripravili rôzne súťaže, maľovanie na tvár, strieľanie zo vzduchovky, futbalové zápasy medzi 2. 6. ročníkom, sily vo volejbale si zmerali triedy 7. A9. A a víťazi si svoje prvenstvo overili v súboji s učiteľmi.

        Na obed sa podával lahodný hamburger, ktorý si všetci vychutnali.

        Do fotogalérie bol pridaný nový album MDD.

        .........................................................

        Súboj 9. A s učiteľmi

      • Dotyková obrazovka

      • 13. 6. 2023
      • Žiaci aj učitelia sa v 8. ročníku učia pracovať s novou dotykovou obrazovkou, ktorá nahradila doterajšiu interaktívnu tabuľu a projektor. Po úvodnom oboznámení a "oťukaní sa" nachádzajú jej nové využitia a zatiaľ neprebádané možnosti. Ako hovoria zúčastnení:,,Je proste super, tešíme sa a ďakujeme vedeniu školy 🙂."

        Foto a príspevok:  M. Hurajová

      • VYV 6,7,8

      • 13. 6. 2023
      • Vesmír očami detí - kresba, maľba, kombinovaná technika

        Foto a zodp.: M. Hurajová

      • Výtvarný krúžok

      • 13. 6. 2023
      • Zelený svet - Voda je život

        Téma: Keď vyschla rieka...., Keď vyschol potok....

        Foto a zodp.: M. Hurajová

      • VYV 6

      • 13. 6. 2023
      • Abstraktná kompozícia - koláž,

        Obraz pre 5 zmyslov - kompozícia z odpadového materiálu s použitím čajových vrecúšok

        Foto a zodp.: M. Hurajová

      • Naši výtvarníci

      • 13. 6. 2023
      • Žiaci výtvarného krúžku sa podieľali na estetizácii vstupnej chodby

        Akrylovými farbami spoločne namaľovali krásny obraz. Posúďte sami 🙂

        Foto a zodp.: M. Hurajová

      • MAT 9

      • 13. 6. 2023
      • Žiaci 9. ročníka aplikovali poznatky o podobnosti trojuholníkov do praxeZ troch zmeraných údajov (výšky a dĺžky tieňa tyče, spolužiaka; dĺžky tieňa vysokého stĺpa) vypočítali trojčlenkou štvrtý údaj - výšku vysokého stĺpa.  

        Foto a zodp: Mgr. M. Hurajová

      • Rozvíjanie logiky a predstavivosti počas prestávok

      • 13. 6. 2023
      • Žiaci našej školy sa počas prestávok venujú nielen oddychu a relaxácii. Už počas niekoľkých týždňov vytrvalo skladajú rôzne hlavolamy - kovové a drevené. Hlavolamy sú k dispozícii v každej triede na druhom stupni.

        Foto a zodp.: M. Hurajová

      • Výtvarný krúžok - Noc v škole - Výtvarné techniky

      • 13. 6. 2023
      • 26. 5. - 27. 5. 2023 sa žiaci výtvarného krúžku oboznámili s grafickými technikami - xerografioutlačou z kartónu a s fotochemickou modrotlačou = KYANOTYPIOU.

        Po vzdelávacej časti získané poznatky aplikovali do praxe. Vytvorili krásne umelecké dielka, aj keď niektoré sa vydarili až na tretí pokus 🙂. Po výtvarnom tvorení si relaxačné chvíle spestrili módnou prehliadkou a zábavou.  

         

        Foto: žiaci výtvarného krúžku a M. Hurajová

        Zodp.: M. Hurajová

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Výtvarný krúžok - Noc v škole - Výtvarné techniky.

      • AKTIVITY v 3.A

      • 7. 6. 2023
      • ​​​​​​Deň MLIEKA

        Žiaci 3. roč. si 16.5.2023 pripomenuli DEŇ MLIEKA krásnymi kresbičkami kravičiek a náučným kvízom o tom, prečo je mlieko dôležité pre zdravý vývin dieťaťa. 

        Zodp.: K. Hricová 

        ---------------------

        ČÍTAJME si 2023

        Naša škola sa zapojila do celoslovenského detského čitateľského maratónu "Čítajme si 2023", ktorý prebiehal od 22. - 26.mája 2023.

        Cieľom a hlavnou myšlienkou tohto maratónu bolo podporiť a zvýšiť záujem detí o čítanie kníh. Deti čítali knihy v slovenskom a anglickom jazyku. Čítanie sa deťom páčilo a za odmenu dostali knižnú informačnú záložku od Linky detskej istoty. 

        Foto: M. Adzimová

        Zodp.: K. Hricová 

      • Svet okolo nás - Čína

      • 2. 6. 2023
      • Cyklus SVET OKOLO NÁS je celoštátny vzdelávací projekt, ktorý má žiakom  priblížiť zaujímavé kúty našej planéty. Žiaci 6. a 7. ročníka sa zúčastnili tohto zaujímavého projektu s názvom Čína - ríša za Veľkým múrom, kde sa dozvedeli nielen zemepisné, biologické a geologické aspekty danej oblasti, ale spoznali aj charakteristiku domáceho obyvateľstva, jeho zvyky a bežný život.

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Svet okolo nás - Čína.

        ------------------------------

        Po projekcii sa žiaci presunuli na námestie, kde si prezreli pamätné tabule na budove Evanjelického kolégia v Prešove, nahliadli do chrámu Svätej Trojice a preskúmali zákutia KONKATEDRÁLY sv. Mikuláša.

        Zodpovedný uč.: Mgr. N. Rimáková

      • Odloženec

      • 30. 5. 2023
      • Na včelárskom krúžku sa deti dozvedeli veľa zaujímavosti o tvorbe odloženca. Tvoríme ho podľa sily včelstva. Odloženec je v dnešnej dobe najčastejší spôsob ako vytvoriť nové včelstvo.

      • Čitateľský maratón - Čítajme si 2023

      • 30. 5. 2023
      • Aj školská knižnica je miesto, ktoré má niečo do seba... uplynulý týždeň sme si na hodinách literatúry s 5.A, 7.A a 9.A v nej vychutnávali pokojné chvíle plné relxu a oddychového čítania podľa vlastného výberu. Spoločné čítanie si spríjemnili žiaci 7.A sladkými maškrtami a čitateľský zážitok bol ešte "chutnejší". 

        Foto: Z.Rapavá

      • Umelá inteligencia

      • 26. 5. 2023
      • So šiestakmi sme na hodine INF oprášili naše inteligentné vzdelávacie roboty Q-scout. Prostredníctvom nich si v praxi vyskúšame to, čo sme sa naučili cez programovanie CODE.org.

        Mgr. N. Rimáková

      • Deň mlieka s RAJOm

      • 26. 5. 2023
      • O tom, ako veľmi je mlieko zdravé a prospešné pre náš rast a vývin, aké vitamíny obsahuje, čo všetko sa z neho vyrába, čo je pasterizácia, UHT mlieko, laktóza a mnoho ďalších zaujímavosti sme sa dozvedeli z RAJO prezentácie. Úspešne sme zodpovedali na kvízové otázky a za odmenu nám naši šikovní spolužiaci namiešali "triedny" banánový koktejl.

        Zodp.a foto, príspevok: Z.Rapavá

        -------------------------------------------

        RAJO v 2.A

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň mlieka s RAJOm.

      • Výstava

      • 23. 5. 2023
      • Posledné dni výstavy sme využili na to, aby ju postupne videli všetky ročníky našej školy. Individuálne si ju prišli pozrieť aj niektorí obyvatelia našej obce. 

        Ôsmaci sa vžili do rolí komentátorov výstavy naozaj BRAVÚRNE, čo potvrdila nielen PhDr. Lucia SotákováMúzea SNP v Banskej Bystrici, ale i tí, ktorí ich prejav počuli. 

        Ťažká práca a snaha žiakov sa vyplatila, pretože im odmenou bol nielen potlesk na konci každej prednášky, ale i odovzdaný DIPLOM a kniha, ktorá im bude pripomínať tieto chvíle. 

        GRATULUJEME ôsmaci, boli ste ÚŽASNÍ

        Mgr. N. Rimáková

        -----------------------------

        Balíme

        ----------------------------

        Ešte spoločná fotka

        ------------------------------

        Odovzdávanie DIPLOMOV

      • Starší mladším

      • 23. 5. 2023
      • Móric Beňovský zavítal aj do štvrtého ročníka prostredníctvom pútavého rozprávania zistených poznatkov od ôsmakov. Štvrtáci sa tak mohli oboznámiť nielen so životom tohto známeho Slováka, ale aj s jeho cestami a dobrodružstvami, ktoré na nich zažil.

        Mgr. N. Rimáková

      • ŠKD

      • 19. 5. 2023
      • V školskom klube detí sme si aj my pripomenuli deň mlieka. Pri tejto príležitosti si detičky vyrobili veselé kravičky.

        Bc. Martina Adzimová

      • Prednášky

      • 18. 5. 2023
      • Dňa 26.4. 2023 sa na našej škole uskutočnili prednášky v rámci výchovy k manželstvu a rodičovstvu pre žiakov 8. a 9. ročníka. Lektorkami boli p. Halmkan a p.BielekováOZ Tlakový hrniec, s podtitulom rýchle a výživné debaty. Ohlasy žiakov boli zväčša pozitívne, preto dúfame, že tieto prednášky boli pre nich prínosom. Zároveň ďakujeme lektorkám, že práve žiaci našej školy mohli s ich pomocou hľadať odpovede a vytvárať postoje k témam, o ktorých sa možno bežne nerozpráva.

        Mgr. G. Kotuličová

      • Turistický krúžok

      • 18. 5. 2023
      • Posledný výlet turistického krúžku na uskutočnil v polovičke jarných prázdnin na vrch Roháčka a Čierna hora. Využili sme spoj SAD, ktorý nás doviezol ku Chate Klenov a odtiaľ sme sa vydali na túru k nášmu cieľu. Trasa bola náročná, keďže miestami bol stále sneh. Na vrchole nás čakal nádherný výhľad na každú stranu. Naspäť sme zvolili trasu do obce Margecany, ktorá bola zaujímavá svojím prevýšením. Celú túru sme ukončili v pizzérií, kde nás čakala čerstvo upečená pizza.               

        Marek Guman

      • Srdcom SOKOLIAR

      • 16. 5. 2023
      • Tamara Trojanová zo 7.A nám opäť poslala krásne fotky našich dravcov

        Sme radi, že môžeme prostredníctvom tohto nášho netradičného a jedinečného krúžku sprostredkovať lásku k zvieratám.

      • Pripomenuli sme si s 8.A

      • 14. 5. 2023
      • S ôsmakmi sme si pripomenuli významné dni: Medzinárodný deň boja za odstránenie rasovej diskriminácie (21.3.) - voľnou debatou so školským inkluzívnym tímom a Svetový deň slobody tlače (3.5.) - vyskúšali si napísať krátky príspevok do novín, časopisu, v ktorom mali vyjadriť svoj vlastný názor na vybranú problematiku.

        Zodpovedný: Z. Rapavá

        Foto: S. Sedláková, V. Centková

      • Aj slovenčina krásne vonia...

      • 14. 5. 2023
      • S piatakmi sme sa presvedčili o tom, že hodiny slovenského jazyka môžu byť nielen zábavné, ale aj voňavé a hlavne chutné. Vďaka opisu pracovného postupu sme zistili, že slovesá majú v praktickom živote človeka veľmi dôležitú úlohu. Bez nich by sme nevedeli opísať, a tak ani vykonať nielen pracovné, ale i rôzne záujmové či vedeckovýskumné činnosti.

        Zodpovedný uč. a foto: Mgr. Z. Rapavá

      • Čítanie v knižnici

      • 13. 5. 2023
      • Ak máme čas, aj na druhom stupni sa snažíme navštíviť školskú knižnicu a v jej príjemnom prostredí si čítať. Žiaci 6. ročníka na hodinách LITERATÚRY práve spoznávajú nový preberaný žáner, ktorým je DETEKTÍVKA.

        Je to predpríprava na ďalší literárny projekt.

        Mgr. N. Rimáková

      • Ukáž sa

      • 13. 5. 2023
      • Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru spustila už 8. ročník grantového programu Ukáž sa. Program je určený pre mladých talentovaných športovcov vo veku od 10 do 18 rokov a pre mládežnícke športové tímy s prihliadnutím na elimináciu sociálnych rozdielov. V projekte podporíme deti, ktoré sa aktívne venujú športu, avšak pri napĺňaní ich cieľov im chýbajú financie. V tomto ročníku rozdelíme granty v celkovej hodnote 35 000 eur. Prihlasovacia fáza prebieha do 24. mája 2023 prostredníctvom formulára na www.olympic.sk/ukazsa.

        Posúvame preto informáciu o možnosti prihlásenia sa do grantového programu na žiakov a rodičov. V minulosti sa aj vďaka programu Ukáž sa mnohí športovci prebojovali na medzinárodné súťaže a zaznamenali popredné umiestnenia. Medzi podporenými športovcami z programu Ukáž sa boli napríklad Zuzka Paňková, Viktória Forster či Peťo Kuric.  

        V 8. ročníku programu bude rozdelených 35 000 eur medzi budúce športové hviezdy vo veku od 10
        do 18 rokov.  Prihlásiť sa môžu jednotlivci aj mládežnícke kolektívy. 
        Viac informácií o programe a prihlasovací formulár nájdete na www.olympic.sk/ukazsa 
        #smejedentim  #ukazsa #ukazsa2023

        S pozdravom

        Ing. Janka Pirohová, Marketing Manager 

      • LIT 8.A

      • 12. 5. 2023
      • Žiaci 8. ročníka počas niekoľkých hodín spoznávali cestovateľaobjaviteľa, kolonizátora, spisovateľa, kráľa Madagaskaru, plukovníka francúzskej armády, veliteľa poľskej armády a rakúskeho vojaka, ktorý sa ako prvý Európan plavil v severnom Tichom oceáne.

        Bol ním Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský.

        Žiaci pracovali v skupinách a svoje zistenia sprostredkovali svojim spolužiakom.

        Mgr. N. Rimáková

      • KŠR

      • 12. 5. 2023
      • Táto jarná dekorácia je vhodná aj ako módny doplnok na hlavu...

        Foto: Mgr. B. Olejárová

      • Búdka pre vtáčiky

      • 12. 5. 2023
      • Keďže sme ešte malí a vyrobiť búdku z dreva ešte nedokážeme, tak sme sa pokúsili z papiera...

        Foto: Mgr. B. Olejárová

      • Exkurzia Múzeum letectva KE + Kaštieľ Budimír

      • 10. 5. 2023
      • Opäť sme využili voľné stredy do MÚZEÍ v pôsobnosti Ministerstva kultúry SR.

        Najprv sme navštívili PRVÉ Múzeum letectva na Slovensku. Na ploche 7100 m² sme si prezreli  cca 500 unikátnych exponátov, ktoré približujú históriu letectva, vývoja lietadiel, leteckých motorov a prístrojovej techniky, od počiatkov lietania až po nedávnu minulosť. 

        Našou ďalšou zastávkou bol klasicisticko-tereziánsky Kaštieľ v Budimíre, kde Slovenské technické múzeum SK prezentuje expozíciu HISTORICKÝCH HODÍN. Vystavené sú tu historické nástenné, rámové i stolné hodiny, jedinečné vreckové hodinky zo 17. a 18. storočia či vežové hodinové stroje.

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Múzeum letectva KE + Kaštieľ Budimír.

        Zodpovedný uč., foto: Mgr. N. Rimáková

      • Motýľ

      • 10. 5. 2023
      • S prichádzajúcim teplom sme mali chuť na výrobu pestrofarebných motýľov...

        Foto: Mgr. B. Olejárová

      • Výstava

      • 29. 4. 2023
      • 28.4.2023 sa uskutočnilo slávnostné otvorenie výstavy HEYDRICHIÁDA a NAVRATY LIDICKÝCH DETÍ pod záštitou Múzea SNP v Banskej Bystrici v zastúpení PhDr. Luciou Sotákovou spolu s obcou Sedlice na čele so starostom Mgr. Marekom GUMANOM a riaditeľom školy Mgr. Štefanom RIMÁKOM. Piati ÔSMACI sa stali profesionálnymi LEKTORMI, ktorí sprevádzali a celý mesiac ešte budú sprevádzať návštevníkov výstavy

        Pozvanie prijali vzácni hostia: strostky a starostovia z Radatíc Mgr. Gabriela VIAZANKOVÁ, Ľubovca Mgr. Jozefína ŠTOFANOVÁ, Suchej Doliny Ing. Katarína PETRENČÁKOVÁ, Miklušoviec Ing. Martin FIĽAKOVSKÝ, Klenova Kamila BOGDAŇOVÁspolumajiteľ Poľnohospodárskeho družstva Ľubovec Ing. Jozef Karoli; štátna tajomníčka Ministerstva kultúry SR PaedDr. Viera  LEŠČÁKOVÁ; hlavný štátny radca Mgr. Alexander CAP; vedúci sokoliarkeho krúžku Filip KOLLÁR a Stacionár Sedlice.

        Súčasťou výstavy bol aj projekt PODAJ SPRÁVU o úteku dvoch Slovákov  z tábora Auschwitz & Birkenau, na ktorom žiaci 8. A pracovali viac ako tri mesiace. Traja žiaci prezentovali o živote týchto dvoch preživších ako aj o dokumente Správy.

        Výstava bude pre verejnosť, školy a inštitúcie prístupná do 26.5. 2023

        Ak by ste mali záujem aj o výklad,  kontaktujte vedenie školy. 

        ---------------------------------

        Žiaci sa postupne cez hodiny SJL, GEG, DEJ, INF, OBN, MAT, VYV, TCHV zoznamovali s autormi Správy z Auschwitz & Birkenau Rudolfom Vrbom a Alfrédom Wetzlerom, interpretovali a analyzovali ich Správu, ktorá zachránila niekoľko tisíc maďarských Židov pred deportáciami. Viacerými aktivitami spoznávali prostredie, myslenie či podmienky ľudí v táboroch smrti. Traja žiaci si vyskúšali stiesnenosť priestoru, akú mali ľudia pri deportáciach vo vozňoch pre dobytok. 

        --------------------------------------------

        S pomocou pána školníka Emila FIĽAKOVSKÉHO vytvorili model táborov Auschwitz & Birkenau podľa situačného plánu zo Správy.

        Zodpovedný uč., foto: Mgr. N. Rimáková

      • Včelársky krúžok

      • 29. 4. 2023
      • Jarné slnko láka včely vonku z úľa za nektárom. Začínajú nám kvitnúť stromy a je čas osadiť medníky. Je to veľký zásah do života včiel. Žiaci na včelárskom krúžku osadili medníky a tým rozšírili včelám priestor v úli. Zodpovedný: M. Hric

      • Výstava

      • 27. 4. 2023
      • Výstava bude pre školy, inštitúcie a verejnosť sprístupnená do 26.5.2023.

        Ak by mal niekto záujem o výklad k výstave, kontaktujte vedenie školy.

      • TŠV

      • 19. 4. 2023
      • Žiaci na hodinách TŠV hravou formou absolvovali prípravné cvičenia s balónmi. Cieľom týchto cvičení je naučiť žiakov herné činnosti jednotlivca vo volejbale. Zodpovedný: Mgr. G. Hricová

      • Exkurzia Markušovce

      • 17. 4. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Markušovce.

        5.4. 2023 sa žiaci 5. a 6. ročníka zúčastnili EXKURZIE do obce MARKUŠOVCE. Táto obec sa môže pýšiť architektonickým skvostom, ktorý bol najskôr postavený v renesančnom slohu s pevnostným charakterom. Týmto dominantným prvkom obce je KAŠTIEĽ, ktorý bol neskôr upravený ako rokokové reprezentatívne sídlo. V ňom si žiaci mohli prezrieť expozíciu historického nábytku, dostať sa do podzemia či na povalu, kde si pre nich sprievodcovia pripravili zábavné aktivity

        Súčasťou areálu je aj LETOHHRÁDOK DARDANELY, ktorý dal postaviť Wolfgang Farkaš Mariássy v rokokovom štýle. Tu si žiaci prezreli expozíciu klávesových hudobných nástrojov. Impozantná je spoločenská sála s freskami výjavov z gréckej mytológie. A keďže je to miesto, kde sa konajú koncerty, naši dvaja žiaci Tonko Sirotňak a Ondrejko Senderák nám zahrali na akordeóne a na klavíri, čím nám ešte viac umocnili hudobnú atmosféru.

        Z Markušoviec sme sa presunuli do neďalekej Spišskej Novej Vsi, kde piatakov previedli centrom mesta šiestaci. Tí si pripravili niekoľko zaujímavostí o historických pamiatkach tejto dominanty Spiša.

        Zodpovedný uč., foto: Mgr. N. Rimáková

      • Rope skipping

      • 9. 4. 2023
      • Skákanie cez švihadlo pozná asi každý.

        Viete, že je to šport, ktorý má svoje pravidlá, rozhodcov, ba aj majstrovstvá sveta?

        Na našej škole sa žiaci 2. stupňa mali možnosť prihlásiť do súťaže Rope skipping, kde si zmerali svoje sily v preskoku cez švihadlo. Úlohou bolo urobiť čo najviac preskokov počas 1 minúty. Súťažiaci prekonali svoje vlastné rekordy a dosiahli výborne výsledky. Víťaz, však, môže byť len jeden.  Na prvom mieste napokon skončila žiačka 8. ročníka, Patrícia Dubecká. Srdečne blahoželáme.

        Zodpovedný: Mgr. G. Hricová 

      • Deň ekologických aktivít - jar

      • 9. 4. 2023
      • 31.3.2023 sa na našej škole uskutočnil DEŇ EKOLOGICKÝCH AKTIVÍT.

        Žiaci I. stupňa sa zapojili do čistenia areálu a okolia školy, žiaci II. stupňa do čistenia vzdialenejších častí obce.
        Našou snahou bolo, aby sa zohľadňovanie environmentálnych hľadísk stalo prirodzenou súčasťou nielen výchovného procesu, ale i bežného života.
        Mgr. G. Benedicty

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň ekologických aktivít - jar.

      • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

      • 9. 4. 2023
      • Ďakujeme našim žiakom za reprezentáciu školy v okresnom kole Hviezdoslavovho Kubína v prednese poézie a prózy. Nezvíťazili sme, no predsa sme bohatší o skúsenosť recitovať "na cudzej pôde", počúvať a vidieť prednesy iných, brať si z nich príklad a taktiež o cenné rady poroty.

        Zodpovedný: Z. Rapavá

        Foto: Z. Rapavá, S. Sedláková

      • Tradície a zvyky

      • 30. 3. 2023
      • Ako sa vyrábajú prútené korbáčiky?

        Počas hodiny OBN sa šiestaci zoznámili s touto technikou, ktorú im prišiel ukázať dedko našich žiakov, p. TIMKO. Tí si s jeho pomocou dokázali upliecť svoj vlastný korbáčik

        Pánovi Timkovi veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšie ukážky tradičných zvykov nášho regiónu.

        Mgr. N. Rimáková

      • Suťaž Englishstar 2023

      • 30. 3. 2023
      • Poď súťažiť o smartfón a iné zaujímavé ceny! 

        Prihlás sa do konca týždňa (31. 3. 2023) a over svoje znalosti z anglického jazyka na medzinárodnej súťaži Englishstar, ktorá bude prebiehať 27.04.2023

        Pre bližšie informácie kontaktuj svojho učiteľa anglického jazyka (pani učiteľka Olejárová a Cígerová), prípadne ich nájdeš na https://englishstar.sk/

        Štartovné je 6,50€

        Vzorové testy : https://englishstar.sk/vzorove-testy/

      • Biblická súťaž

      • 30. 3. 2023
      • Blahoželáme k úspechu v biblickej súťaži D . Kontrošovej a D. Tomaščinovej.

        Po rokoch pandémie sme opäť mohli súťažiť a ukázať svoje vedomosti v Bibilickej súťaži gr. kat. náboženstva, ktorá sa uskutočnila 28.3.2023 na ZŠ Lesnícka v Prešove. Za A kategóriu (1. a 2. ročník) súťažili D. Kontrošová a D. Tomaščinová. Za B kategóriu (3. a 4. ročník) D. Fedorko, T. Tomaščin a M. Kelovská. Ich účasť bola úspešná. V A kategórii obsadili 3. miesto a v B kategórii 6. miesto.

        Doprevádzal ich o. Mgr. F. Kuzmiak, učiteľ náboženstva

      • Výzdoba v 6.A

      • 30. 3. 2023
      • Už aj do šiesteho ročníka zavítala farebná JAR. Žiaci kvietky svedomite vystrihovali, lepili a napokon ich aj zavesili. So strihaním im pomohli aj ôsmaci, za čo im ďakujeme.

        Mgr. N. Rimáková

      • OBN 7.A

      • 30. 3. 2023
      • Siedmaci počas niekoľkých hodín pracovali na téme o  SVETOVÝCH NÁBOŽENSTVÁCH

        Každá skupina pridelenú tému prezentovala svojim spolužiakom. 

        Mgr. N. Rimáková

      • Čítame spolu

      • 30. 3. 2023
      • 24. 3. 2023 si žiačky 8. ročníka pripravili aktivitu k MESIACU KNÍH. Spolu so žiakmi 3. ročníka si prečítali príbehy Maťka a Kubka, poskladali puzzle k vybraným príbehom, porozprávali sa. V závere hodiny si rozprávku aj pozreli. 

        Príspevok, foto: V. Dzvoňárová, 8.A

        Zodp.: Mgr. K. Hricová

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Čítame spolu.

      • BIO 5.A

      • 29. 3. 2023
      • Na BIOLÓGII si  PIATACI  prezreli akryláty lesných drevín a precvičili si prácu s mikroskopom.

        Mgr. G. Benedicty

      • M. R. Štefánik

      • 29. 3. 2023
      • Počas niekoľkých hodín LITERATÚRY šiestaci postupne spoznávali slovenského astronóma, vedca a vynálezcu, fotografa, vojenského letca, brigádneho generála ozbrojených síl Francúzska, organizátora, diplomata, politika a štátnika  v jednej osobe. Tento významný predstaviteľ 1. ČSR už od ranného detstva veľmi rád niečo objavoval, o čom sa mohli presvedčiť aj žiaci z úryvku Oči plné oblohy od Jaroslava Rezníka.

        Mgr. N. Rimáková

      • GRATULUJEME

      • 29. 3. 2023
      • Veľmi nás tešia úspechy našich žiakov.

        --------------------------------------

        Máme MAJSTRA  SLOVENSKA

      • Onášanie dravcov

      • 27. 3. 2023
      • Onášanie je držanie dravca na rukavici. Vďaka tomu si dravec zvyká na rukavicu, sokoliara, ostatných ľudí, ruch a okolité prostredie.

        Onášanie nie je tlačová chyba v danom slove. Naozaj sa táto fáza výcviku takto nazýva :-)

        Príspevok, foto: Tamara Trojanová, 7.A

      • OZNAM

      • 21. 3. 2023
      • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti

        o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu


        S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“),
        ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.


        Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

        • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ[1] odobralo obed,
        • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
        • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

        V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

        • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  
        • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).


        Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na nižšie uvedenom tlačive (návratka),  ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania ŠJ pri ZŠ s MŠ Sedlice, a to najneskôr v termíne do 05.04.2023.  V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov (zapísať ho ako stravníka do ŠJ).


        V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 



        [1] Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima. ​​​​​​​

      • Oznámenie o riaditeľskom voľne

      • 17. 3. 2023
      • Riaditeľ Základnej školy s materskou školou Sedlice, Sedlice 3, v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 a v súlade s § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z.z. o podrobnostiach o organizácii školského roka  udeľuje  riaditeľské voľno v stredu 22.03.2023 žiakom 6. – 8. ročníka Základnej školy s materskou školou Sedlice z organizačných dôvodov /Testovanie T9/. V tento deň sú žiaci uvedených ročníkov odhlásení z obeda.

        Vo vyučovaní sa bude pokračovať vo štvrtok 23.03.2023.

        V Sedliciach, 17.03.2023

                                                Mgr. Štefan Rimák,  riaditeľ školy                                                                                      

      • Motýle

      • 20. 3. 2023
      • Na krúžku šikovných rúk sme si z papierových tanierov urobili motýle.

        Foto, príspevok: B. Olejárová

      • Čítanie pri čaji

      • 20. 3. 2023
      • 17.3.2023 žiaci 1.stupňa pracovali na zlepšovaní svojej čitateľskej gramotnosti netradičným spôsobom. V priestoroch školskej knižnice si čítanie spríjemnili pitím domáceho mätového čaju, čo vytvorilo príjemnú domácu atmosféru.

        Foto, príspevok: B. Olejárová

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Čítanie pri čaji.

      • Krúžok šikovných rúk

      • 20. 3. 2023
      • S ustupujúcou zimou nás lákajú jarné motívy. Preto sme začali zošitom v tvare tulipánu....

        Foto, príspevok: B. Olejárová

      • BIO 5

      • 17. 3. 2023
      • Piataci mali za úlohu vytvoriť postery na tému VODNÉ VTÁKY.

        Mgr. G. Benedicty

      • Pripomenuli sme si ...

      • 17. 3. 2023
      • S piatakmi sme si v januári pripomenuli Medzinárodný deň komplimentov (24.1.). Objasnili sme si význam slova KOMPLIMENT a rozprávali sme sa o tom, aký vplyv majú na človeka, ktoré emócie v ňom vyvolávajú. Piataci vytvorili krásne stromy komplimentov, ktoré nás upozorňujú na ich dôležitosť v našom každodennom živote. 

        So šiestakmi sme sa vo februári zaoberali témou zločinu a to pri príležitosti Európskeho dňa obetí zločinu (22.2.). Na spoločne zhotovenom plagáte roztriedili činnosti, skutky na tie, ktoré zločinom sú a na tie, ktoré zločinom nie sú. Tiež sme diskutovali o negatívnom vplyve zločinu na celú našu spoločnosť...

        Zodpovední: Z. Rapavá, S. Sedláková, V. Centková

        Foto: Z. Rapavá

      • Nové fotografie

      • 13. 3. 2023
      • Tešíme sa z týchto krásnych záberov našich dravcov.

        Foto: Viktória Trojanová, bývalá žiačka

      • OBN 6.A

      • 4. 3. 2023
      • Ešte pred jarnými prázdninami šiestaci navštívili pána starostu Sedlíc Mgr. M. Gumana v jeho pracovni. Dozvedeli sa, že sa tu schádza aj obecné zastupiteľstvo, kde spoločne rozhodujú a riešia  základné otázky života obce. S pánom starostom sa žiaci porozprávali nielen o náplni jeho práce či kompetenciách, ale i o plánoch do budúcnosti

        Mgr. N. Rimáková

      • Exkurzia v LEVOČI

      • 3. 3. 2023
      • Prvú stredu v mesiaci sme opäť využili na to, aby sme spoznali ďalší kút nášho krásneho Slovenska.

        Tentoraz sa naša pozornosť sústredila na nádherné historické mesto LEVOČU, ktorá je zapísaná od r. 1993 do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO .

        Prvé naše kroky viedli do múzea špeciálneho školstva, kde si žiaci 6. a 8. ročníka mohli pozrieť stále expozície venované histórii najstarších ústavov a špeciálnych škôl na Slovensku, priestor pre špeciálno-pedagogickú knižnicu so študovňou, vyskúšať si písmená Braillovej abecedy či štyri ľudské zmysly (hmat, zrak, sluch a čuch).

        --------------------------------------------

        Druhou našou zastávkou bol historický dom na námestí. Nachádza sa tu expozícia venovaná životu a dielu jedného z najvýznamnejších majstrov neskorej gotiky rezbárovi Majstrovi Pavlovi.

        --------------------------------------------

        K architektonicky najtypickejším stavbám levočského námestia patrí budova radnice, ktorá vznikla okolo polovice 15. storočia. Žiaci sa tu oboznámili s dejinami mesta a ukážkami bohatej cechovej produkcieNechýbala ani legenda o záhadnej a krásnej Levočskej bielej panej.

        -----------------------------------

        Posledná zastávka, ktorú sme v tento slnečný deň absolvovali bol stredoveký kláštor minoritov. Je to jedna z najvýznamnejšíchnajstarších stavieb mesta a zároveň jedna z najzachovalejších gotických monastických stavieb na Slovensku vôbec.

        Zodpovedný: Mgr. N. Rimáková, Mgr. Z. Rapavá

        Foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v LEVOČI.

      • Vynálezy J. Verna

      • 28. 2. 2023
      • V stredu 22. februára, žiaci ôsmeho ročníka prezentovali vynálezy Julesa Verna pred ostatnými triedami, na ktorých pracovali v priebehu niekoľkých týždňov počas hodín LITERATÚRY. Svojimi exponátmi, plagátmi a prezentáciami sa snažili deťom priblížiť tvorbu a poukázať na neskutočnú fantáziu tohto francúzskeho spisovateľa.

        príspevok: P. Dubecká, VIII.A

        zodpovedný, foto: Mgr. N. Rimáková

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Vynálezy J. Verna.

      • Kam po skončení ZŠ

      • 28. 2. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kam po skončení ZŠ.

        Pomaly sa našim deviatakom kráti čas podania prihlášok na stredné školy. Preto využili možnosť spolu s niektorými žiakmi 8. ročníka navštíviť Spojenú školu v Prešove na ulici Ľ.Podjavorinskej, kde si pozreli výstavu stredných škôl a niektorých firiem - zamestnávateľov, zapojených do duálneho systému.

        Mgr. J. Kaščák

      • Exkurzia do knižnice a múzea (PO)

      • 24. 2. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia do knižnice a múzea (PO).

        Žiaci 6. a 7.ročníka sa prvý februárový deň zúčastnili EXKURZIE do Centra regionálnych dokumentov PO, v ktorom si pozreli výstavu venovanú J.A. Komenskému pod názvom  Labyrint sveta. Výstavu knižnici zapožičalo České centrum v Bratislave. Tiež sa interaktívne prechádzkali po Prešove a oboznámili sa s jeho osobnosťami

        ----------------------------------------------------

        Ďalšou zastávkou žiakov bolo najmladšie múzeum na Slovensku Múzeum rusínskej kultúry v PO. Tu sa dozvedeli a prezreli si zbierky dokladajúce vývin materiálnej a duchovnej kultúry Rusínov v Slovenskej republike. Súčasťou expozície sú aj drevené kostolíky Ladislava Cidyla - miniatúry drevených sakrálnych stavieb zo severovýchodu Slovenska.

        Mgr. N. Rimáková

        Foto: Mgr. G. Benedicty

      • 4.A: Web stránka: PVC, SJL

      • 24. 2. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album 4.A: Web stránka: PVC, SJL.

        Ako sa dá skĺbiť pracovné vyučovanie a slovenský jazyk?

        Jednoducho vymyslíte menu s použitím slov v inštrumentáli, ktorý sme precvičovali a spojíte s reálnou prípravou jedál. Vďaka, za moderne vybavenú kuchynku a nadšených štvrtákov.

        Čo si navarili, to aj zjedli ...

      • Vyhodnotenie súťaže HK

      • 23. 2. 2023
      • Počet súťažiacich: 26 

        Súťažilo sa v I. kategórii v prednese prózy a poézie (2.- 4.ročník);

        v II. kategórii v prednese prózy a poézie (5.- 6. ročník).

        Víťazi:

        I.kategória v prednese prózy: 1. miesto J.Palko; 2. miesto  M. Timková; 3. miesto F. Petrenčák

        I. kategória v prednese poézie: 1. miesto R. Kotulič; 2. miesto M. Šoltés, D. Gumanová, A. Jakubíková; 3. miesto T. Mihaľová, T. Lacková, T. Adzima, M. Ondáš

        II. kategória v prednese prózy: 1. miesto O. Senderák, 2. miesto J. Gurský, 3. miesto  A. M. Gurská

        II. kategória v prednese poézie2. miesto V. Fedorko

        Víťazi prvých miest v I. aj II. kategórii postupujú na okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína, ktoré sa uskutoční v Prešove

        Zodpovedný: Z. Rapavá

      • Hviezdoslavov Kubín

      • 21. 2. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín .

        Jednoslovným pseudonymom Hviezdoslav si  Pavol Országh naplnil sen z detstva, keď ho fascinoval pohľad na nočnú oblohu posiatu množstvom hviezd. Niet pochýb, že je naším najväčším básnikom. A vedia to už aj naši žiaci. Vzdali mu úctu tým, že sa zúčastnili školského kola Hviezdoslavovho Kubína - súťaže v prednese poézie a prózy. Stali sa tak "recitátorskými hviezdami" a svojím umeleckým výkonom potešili nielen prítomné publikum a porotu, ale určite aj samotného básnika, ktorý sa na nich pozeral z neba...

        Zodpovedný: Z. Rapavá

        Foto: B. Olejárová

      • Včelársky krúžok

      • 14. 2. 2023
      • Počas zimy je jedna z hlavných včelárskych činností príprava rámikov na ďalšiu sezónu. To ako poskladať samotný rámik nie je zložité. Žiaci si na včelárskom krúžku rámiky pozbíjali aj nadrôtikovali.

        Zodpovedný: M. Hric

      • ŠKD

      • 14. 2. 2023
      • Valentínske darčeky

        Deti zo školského klubu detí si pripravili pre svojich blízkych darčeky z odpadového materiálu.

      • GEOGRAFIA 5.A

      • 14. 2. 2023
      • Naši šikovní piataci vidia vesmír nielen očami, ale aj  srdiečkom. Vytvorili zaujímavé modely slnečnej sústavy , súhvezdí ️ na severnej pologuli, Mliečnej cesty či vesmírneho ďalekohľadu.

        Zodpovedný+foto: Z. Rapavá

      • Lyžiarsky kurz

      • 3. 2. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky kurz.

        Po dvojročnej pauze sme opäť zorganizovali lyžiarsky výcvik, ktorého sa zúčastnili žiaci 8. ročníka. Cieľom bolo naučiť nelyžiarov základy lyžovania. Veríme, že sme tento cieľ splnili a žiaci budú mať pekné spomienky. 

        Za akciu zodpovedný: Mgr. Š. Rimák, Mgr. G. Hricová

        Príspevok, foto: Mgr. G. Hricová

      • Včelársky krúžok

      • 3. 2. 2023
      • Žiaci sa na včelárskom krúžku učili ako sa značia rámiky. Skontrolovali zásoby v úli aj aktuálnu silu včelstva. Včielky si plnia svoju úlohu a počas teplých dní vynášajú z úľa mŕtvoly.

        Zodpovedný: M. Hric

      • Sokoliarska výstroj

      • 31. 1. 2023
      • Na januárovej hodine sokoliarskeho krúžku sme si ukazovali a vysvetľovali kompletnú sokoliarsku výstroj pre dravca a pre sokoliara. Ukázali sme si aj to, ako si niektoré časti vyrobiť, ako sa o ňu starať a ako ju použiť na dravcovi. Taktiež sme si hovorili a ukázali prostredníctvom prezentácie sokoliarske voliéry a transportné bedny do auta na prepravu dravca.

        Filip Kollár, vedúci krúžku

      • BIO 9.A

      • 31. 1. 2023
      • Deviataci v rámci hodín BIOLÓGIE vypracovali postery o niektorých sopkách sveta.

        Mgr. G. Benedicty

      • FYZ 6.A

      • 31. 1. 2023
      • Na FYZIKE sa šiestaci učili o meraní dĺžky, rôznych meradlách a ich jednotkách. Dozvedeli sa niečo o meraní dĺžky v minulosti a zároveň si pomocou rôznych meradiel vyskúšali odmerať nielen dĺžku vlastného kroku a stopy, ale aj dĺžku a šírku triedy.
        Mgr. G.Benedicty

      • GEG 6.A

      • 26. 1. 2023
      • Počas niekoľkých vyučovacích hodín žiaci 6. A zosumarizovali informácie o pridelenom štáte Afriky vo forme lapbooku.  Vytvorili aj exponát, ktorý mal charakterizovať daný štát. Neostalo len pri prezentovaní prác svojim spolužiakom, ale o svoje poznatky sa podelili aj so štvrtákmi a siedmakmi

        Mgr N. Rimáková

      • Exkurzia Planetárium Prešov, 5.A

      • 26. 1. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Planetárium Prešov, 5.A.

        S piatakmi sme navštívili prešovské planetárium, a tak sme mohli zblízka obdivovať neskutočnú krásu a záhady vesmíru. Preleteli sme našou galaxiou, zastavili sa na každej planéte a pozorovali jej povrch, atmosféru... Na nočnej oblohe plnej hviezd sme zazreli najznámejšie súhvezdia severnej aj južnej pologule. Cestou po meste sme zavítali do Konkatedrály sv. Mikuláša na Hlavnej ulici. Vlastnými nohami sme sa postavili aj na 49. rovnebežku a vychutnali pizzu. 

      • Sokoliarsky krúžok

      • 26. 1. 2023
      • ​​​​​​Žiaci sokoliarskeho krúžku sa na hodinách učili vyrábať časť sokoliarskej výstroje, konkrétne sokoliarske pútka. Tie sú vyrobené z pravej hovädzej kože a slúžia na držanie dravca. Je to jediná kontrola, ktorú nad dravcom sokoliar má. Sokoliarske pútka sú robené na mieru konkrétneho dravca a sú pravidelne mastené alebo podľa potreby menené.

        ------------------------------------------------

        Na ďalšej hodine žiaci sokoliarskeho krúžku na jej začiatku nakŕmili dravce a zvyšok hodiny si pozreli film "Králi hôr". Film rozpráva príbeh o silnom pute chlapca k orlovi, ktorého zachránil pred istou smrťou v nádhernom prostredí Álp. Účelom sledovania tohto filmu bolo ukázať žiakom, aký silný dokáže byť vzťah medzi človekom a zvieraťom a tak ich, v dnešnej pretechnizovanej a uponáhľanej dobe, inšpirovať k láske k zvieratám, k prírode a k duševnej pohode.

        Filip Kollár

      • OZNAM

      • 20. 1. 2023
      • Zmeny v poskytovaní dotácií na stravu od 01.01.2023

        Poskytovanie dotácií na stravu od 01.01.2023

        Dňa 01.01.2023 nadobudol účinnosť zákon č. 496/2022 Z. z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (ďalej len „novela zákona o dani z príjmov“). Predmetný zákon bol zverejnený v zbierke zákonov SR: 496/2022 Z.z. - Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa záko... - SLOV-LEX 

        Novela zákona o dani z príjmov od 01.01.2023 upravuje poskytovanie daňového bonusu na dieťa, čo má vplyv na poskytovanie dotácií na stravu.

        V zmysle § 52zzp ods. 4 novely zákona o dani z príjmov:

        Daňovník, ktorý v zdaňovacom období dosiahol zdaniteľné príjmy podľa § 5 alebo § 6 ods. 1 a 2, si môže uplatniť daňový bonus na každé vyživované dieťa žijúce v domácnosti s daňovníkom, pričom prechodný pobyt dieťaťa mimo domácnosti nemá vplyv na uplatnenie tohto daňového bonusu. Suma daňového bonusu, o ktorú sa znižuje daň, je:

        • 50 eur mesačne, ak vyživované dieťa dovŕšilo 18 rokov veku, alebo
        • 140 eur mesačne, ak vyživované dieťa nedovŕšilo 18 rokov veku, a to poslednýkrát za kalendárny mesiac, v ktorom dieťa dovŕši 18 rokov veku; to neplatí, ak sa na vyživované dieťa poskytuje dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa podľa osobitného predpisu.126a)

        Odkaz na osobitný predpis je § 4 ods. 3 písm. c) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“). Predmetné ustanovenie zákona o dotáciách do 31.12.2022 umožňuje súbeh poskytovania dotácií na stravu a poberanie daňového bonusu na deti, ktoré dovŕšili 15 rokov veku. 

        Od 01.01.2023 novela zákona o dani z príjmov už neumožňuje súbeh poberania dotácie na stravu a daňového bonusu na deti do 18 rokov veku

        V zmysle novely zákona o dani z príjmov od 01.01.2023 v prípade detí, ktorým je poskytovaná dotácia na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách, dôjde k zmene pri deťoch v ZŠ, ktoré dovŕšili 15 rokov veku, nakoľko tieto už nebudú mať nárok na dotáciu na stravu, ak si rodič na dieťa uplatní daňový bonus.

        Vzhľadom na novelu zákona o dani z príjmov, oprávnenosť dieťaťa na poskytnutie dotácie na stravu od 01.01.2023 jeho zákonný zástupca preukazuje zriaďovateľovi školy novým čestným vyhlásením, v ktorom vyhlasuje, že na toto dieťa nebude uplatnený nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 18 rokov veku.

        Všetky potrebné informácie  o zmenách v poskytovaní dotácií na stravu od 01.01.2023 sú zverejnené aj na webovom sídle ústredia:  Poskytovanie dotácií na stravu od 01.01.2023 > ÚPSVaR (gov.sk)

         

        Mgr. Valentína Dubecká, vedúca jedálne

      • Cvičenie na FITLOPTÁCH

      • 20. 1. 2023
      • Žiaci si na hodinách TŠV vyskúšali cvičenie na fitloptách. Cvičenie na fitlopte pomáha pri problémoch s chrbticou, posilňuje svaly chrbta, brucha, panvy a celkovú stabilitu.

        Zodpovedná: Mgr. G. Hricová 

      • TCHV 5.A

      • 9. 1. 2023
      • Na hodine TECHNIKY si PIATACI vyskúšali svoje zručnosti pri výrobe svojho
        vlastného výrobku.
        Mgr. G. Benedicty

      • OZNAM - výška príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školskej jedálni

      • 8. 1. 2023
      • Vážení rodičia,  
        obecné zastupiteľstvo obce Sedlice vo veciach územnej samosprávy v zmysle § 6 ods. 1, 2 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších právnych predpisov, § 6 ods. 24 zákona č. 596/2003 Z. z o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a v zmysle § 28 ods. 5, § 49 ods. 4, 114 ods. 6, § 116 ods. 6, § 140 ods. 10, § 141 ods. 6 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov vydalo dodatok č.2, ktorým sa s účinnosťou odo dňa 01.01.2023 mení Všeobecne záväzné nariadenie č.1/2016,  o určení výšky príspevku  na činnosť školy a školského zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti Obce Sedlice nasledovne.

        Výška príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školskej jedálni:
        1. Školská jedáleň poskytuje stravovanie deťom, žiakom, zamestnancom a cudzím stravníkom za čiastočnú úhradu nákladov, ktoré uhrádza zákonný zástupca, zamestnanec a iná fyzická osoba vo výške nákladov na nákup potravín podľa vekových kategórií stravníkov v nadväznosti na odporúčané výživové dávky.
        2. Obecné zastupiteľstvo obce Sedlice (ďalej len „obecné zastupiteľstvo“) pre školskú jedáleň v zriaďovateľskej pôsobnosti obce Sedlice určuje výšku príspevku zákonného zástupcu na stravovanie v školskej jedálni v 1. finančnom pásme, s účinnosťou od 1.1.2023. Finančné pásma určuje príslušné ministerstvo podľa osobitného predpisu nasledovne:

        a/ pre stravníkov materskej školy vo veku 2 – 6 rokov vo výške:
        desiata: 0,40 €, obed 1,00 €, olovrant 0,30 € - spolu 1,70 €

        b/ pre stravníkov základnej školy vo veku 6 – 11 rokov vo výške:
        obed 1,30 €, - spolu 1,30 €

        c/ pre stravníkov základnej školy, ktorí poberajú dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom vo veku 6 – 11 rokov vo výške:
        obed 1,30 € - spolu 1,30 €
        Doplatok zákonného zástupcu: 0 €

        d/ pre stravníkov základnej školy vo veku 11 – 15 rokov vo výške:
        obed 1,50 €, spolu 1,50 €

        e/ pre stravníkov základnej školy, ktorí poberajú dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom vo vek     11 – 15 rokov vo výške:
        obed 1,50 € - spolu 1,50 €
        Doplatok zákonného zástupcu k dotácii – 0,20 € / 1 obed

        f/ pre zamestnancov ZŠ s MŠ Sedlice obed 4,44 € /2,44 € - hradí zamestnávateľ,
        Doplatok zamestnanca na nákup potravín na 1 jedlo: 2,- €

        g/ iné fyzické osoby /cudzí stravníci/
        Úhrada za obed: 4,44 €

        Príspevok na čiastočnú úhradu nákladov v školskej jedálni zákonný zástupca, zamestnanec ZŠ s MŠ a iná fyzická osoba uhrádzajú bezhotovostným prevodom na účet školskej jedálne do 25. dňa v príslušnom kalendárnom mesiaci.

      • Mikulášska súťaž

      • 9. 1. 2023
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikulášska súťaž.

        Žiaci 2. až 9. ročníka mali počas hodín TŠV mikulášske súťaže.

        Úlohou bolo v čo najkratšom čase splniť 4 disciplíny: zdobenie stromčeka, nosenie darčekov, sánkovanie a guľovanie. 

        Zodpovedná: Hricová G.

      • Darčeky pod stromčekom

      • 22. 12. 2022
      • Šiestaci si pod stromčekom vo svojej triede našli darčeky.

        Každý si vylosoval svojho spolužiaka a toho obdaroval.

        Všetci boli v očakávaní nielen darčeka, ale aj toho, kto ich obdaroval. 

        Mgr. N. Rimáková

      • Halová súťaž mladých hasičov

      • 19. 12. 2022
      • V piatok 16.12.2022 dopoludnia sa v telocvični Spojenej školy na ulici Ľ. Podjavorinskej v Prešove uskutočnila halová súťaž mladých hasičovPohár primátora mesta Prešov. Našu školu reprezentovali 2 dievčenské a 1 chlapčenské družstvo. V silnej konkurencii 18-tich chlapčenských družstiev naši chlapci obsadili 17. priečku a  získali ocenenie pre najmladšie družstvo súťaže. Jakub Cíger si zároveň prevzal cenu za najmladšieho súťažiaceho hasiča.
        V rámci kategórie dievčat, kde súťažilo až 24 družstiev, naše mladšie dievčatá obsadili 23. miestostaršie dievčatá krásne 4. miesto.

      • 6.A: Web stránka: Snehuliaci

      • 16. 12. 2022
      • Žiaci 6.A triedy si spolu s triednou učiteľkou postavili rodinku zo snehu. Ako sa im to podarilo, si môžete prísť pozrieť aj v reáli. Snežná rodinka sa na vás bude usmievať na školskom pozemku :-)

        Foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

        Do fotogalérie bol pridaný nový album 6.A: Web stránka: Snehuliaci.

      • KŠR

      • 15. 12. 2022
      • ​​​​​​Vianočné sviatky klopú na dvere.

        Šikovnými rúčkami si pripravujeme ozdoby.

        B. Olejárová

      • Súťaž o najkrajšieho šarkana

      • 15. 12. 2022
      • Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž o najkrajšieho šarkana.

        Jesenné obdobie sme ukončili súťažou o najkrajšieho šarkana.

        Tu je vyhodnotenie:

        1.miesto

        J.Cíger   1.A

        T. Olahová   2.A

        T. Mihaľová  3.A

        2.miesto:

        D. Kontrošová  2.A

        D. Tomaščinová  2.A

        J.Joščák   2.A

        3.miesto:

        J. Gurský   2.A

        Z.Gurská   2.A

        A. Gallíková  3.A

        Všetkým blahoželáme a ďakujeme za vytvorenie pekného jesenného prostredia v priestoroch školy.

        Zodpovedný, foto, príspevok: B. Olejárová

      • FYZ 6.A

      • 15. 12. 2022
      • Ako sme na FYZIKE vyrábali vlastné rovnoramenné váhy.
        Mgr. G. Benedicty

      • Sánkovačka

      • 14. 12. 2022
      • Žiaci 6.A triedy so svojou triednou učiteľkou využili snehovú nádielku a išli sa sánkovať.

        S úsmevom na perách i červenými líčkami sa vrátili do školy a pokračovali vo vyučovaní.

        Foto: Mgr. N. Rimáková

      • Exkurzia v KE

      • 12. 12. 2022
      • Opäť sme využili prvú stredu v mesiaci, kedy sú ZADARMO všetky múzeá a galérie v pôsobnosti Ministerstva kultúry SR .

        Žiaci 6. a 8. ročníka tak mohli navštíviť Slovenské technické múzeum v Košiciach.  Prešli si stálymi expozíciami: História hutníctvaMetalurgia v 19. a 20. storočí, Písacie strojePravdivo o nepravých zuboch, Od remeselníka k dentistovi a zubnému technikovi, Vývoj geodetickej techniky a kartografieBaníctvo a iné.

        Najviac sa však žiaci zdržali a zahrali vo vedecko-technickom centre pre deti a mládež. Tu sa interaktívnym, hravým a zábavným spôsobom oboznámili s fyzikálnymi, mechanickými, optickými a elektrotechnickými javmi. Našli tu optické klamy, 3D a 2D ilúzie, hlavolamy, akustické a elektrické zariadenia, merania postrehu... 

        Zodpovedný učiteľ, foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v KE.

      • Zima v 6.A

      • 7. 12. 2022
      • Šiestaci si počas triednických hodín vyzdobili nástenku zimnou tematikou a triedu krásnymi vianočnými snehovými vločkami recykláciou papiera. 

        Mgr. N. Rimáková

      • Thanksgiving

      • 7. 12. 2022
      • Štvrtý štvrtok v mesiaci sa v Amerike oslavuje Deň vďakyvzdania.

        Žiaci sa počas angličtiny dozvedeli o jeho histórii a tradícii spoločnej večere. Na záver hodiny spoločne vytvorili Moriaka - symbol Thanksgiving s chvostom plným vďaky. 

      • Vianočné ikebany

      • 7. 12. 2022
      • Adventný čas - čas, kedy zapaľujeme nielen sviečky, ale aj iskierky lásky, viery, pokory a nádeje v našich srdciach...V jedno utorkové popoludnie sme si spoločnými silami vyrobili vianočné ikebany, aby sme mohli zapaľovať aj to, čo je hlboko v nás.

        Zodpovedný: Magdaléna Fričová

        Foto: Z. Rapavá

      • VIANOČNÁ atmosféra v 5.A

      • 7. 12. 2022
      • Čaro, krása a hlavne kúzelná moc Vianoc už opantáva nielen nás, piatakov, ale aj ostatných navôkol.

        Veľmi milo nás potešila sladká mikulášska nádielka. Najväčšiu radosť však máme z vianočného stromčeka i prekvapení, ktoré sú v ňom ukryté. Vďaka nášmu pánovi riaditeľovi sa vytešujeme zo spoločenských hier, ktoré sme si našli pod stromčekom.

        Zodpovedný: Z. Rapavá

        Foto: Z. Rapavá

      • Olympiáda v anglickom jazyku

      • 7. 12. 2022
      • Olympiáda v anglickom jazyku každoročne preverí vedomosti žiakov. Tento rok sa jej zúčastnilo 15 žiakov, ktorí boli rozdelení do kategórie 1A a 1B.

        Ďakujeme za účasť a blahoželáme všetkým žiakom za jej úspešné zvládnutie. 

      • VIANOČNÝ STROMČEK

      • 7. 12. 2022
      • S deťmi zo školského klubu sme vyrábali ozdoby na stromček, čím sme chceli prispieť k pohodovej predvianočnej atmosfére.

        Mgr. A. Kaščáková

      • Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí

      • 5. 12. 2022
      • 19.11. - Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí

        Naše asistentky, Mgr. V. Centková a Mgr. S. Sedláková,  nám poukázali na vážnosť tohto problému hlavne v menej rozvinutých krajinách. Hoci nepatríme medzi zaostalé štáty, faktom je, že v bežnom živote sa môžeme stretnúť s rôznymi formami detského násilia. Dôležité je nezostať ticho a netrpieť! V prípade potreby je nutné kontaktovať príslušné inštitúcie a upozorniť na problém. 

        So žiakmi 7.A sme tak diskutovali o prevencii týrania a zneužívania detí - formou sociálnej hry Klbko priateľstva (pravidlá sme si prispôsobili) žiaci vyjadrovali svoje názory, zaujali postoj k danému problému. 

        Zodpovedný: Mgr. Z. Rapavá

        Foto: Z. Rapavá

      • GEG 5.A

      • 5. 12. 2022
      • "Škola hrou" - na hodinách Geografie netradičným spôsobom zisťujeme a pozorujeme ako dopadajú slnečné lúče na Zem a aký tieň vrhá naša planéta. Spoznávame súhvezdia opradené starými príbehmi. Často pozeráme do múdrych kníh, ktoré z domu prinesú do školy žiaci. Z máp sa učíme čítať a určovať geografickú polohu. Naše bystré a zvedavé oko neminie ani legendu či mierku mapy...

        Zodpovedný: Mgr. Z.Rapavá

        Foto: Mgr. Z. Rapavá

      • Včelársky krúžok

      • 5. 12. 2022
      • Na včelárskom krúžku žiaci skontrolovali včely pomocou stetoskopu.

        Podľa meliva na podložke zistili, že obsadzujú 8 rámikov. 

        Zodpovedný M. Hric

      • Úspech vo výtvarnej súťaži

      • 2. 12. 2022
      • Naša žiačka Zuzana Gallíková získala 3. miesto v 3. kategórii vo výtvarnej súťaži ,,Moja dedina, ako ju vidím ja..." 2022. Túto celoslovenskú súťaž organizuje Spolok pre obnovu dediny

        Srdečne blahoželáme!

        Zodp.: Mgr. M. Hurajová

      • ŠKD

      • 2. 12. 2022
      • Keďže sa k nám pani Zima pomaličky blíži a vonku sa nám pekne ochladilo, bez teplej čiapky sa veru nezaobídeme.

        Veselé a pestrofarebné si vytvorili deti podľa vlastného vkusu aj v ŠKD.

        Foto, príspevok: Bc. M. Adzimová

        Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD.

      • LESNÉ VTÁKY

      • 29. 11. 2022
      • Piataci na hodinu BIOLÓGIE vytvorili postery na tému LESNÉ VTÁKY.
        Mgr. G. Benedicty

      • Meranie hmotnosti

      • 29. 11. 2022
      • Šiestaci si na hodine FYZIKY vyskúšali merať hmotnosť rôznych predmetov pomocou digitálnych a rovnoramenných váh.
        Mgr. G. Benedicty

      • Chránené živočíchy

      • 29. 11. 2022
      • Úlohou žiakov 7. ročníka bolo na hodinu BIOLÓGIE vypracovať poster chránených ohrozených druhoch živočíchov.
        Mgr. G Benedicty

      • Oznam pre členov Hasičského krúžku

      • 25. 11. 2022
      • Vedenie CVČ oznamuje členom Hasičského krúžku, že najbližšie stretnutia sa uskutočnia v nedeľu 27.11.2022 v telocvični ZŠ. O 10:00 hod. je naplánovaný tréning dievčat a o 13:00 hod. tréning chlapcov. Prosíme Vás, aby ste si so sebou prinieli športovú obuv vhodnú do telocvične.

      • Súťaž o najkrajšiu tekvičku

      • 25. 11. 2022
      • Ako každoročne chodbu našej školy skrášlili originálne tekvice. Svojou príjemnou oranžovou farbou priniesli teplo jesene. O originály sa postarali žiaci našej školy, ktorým chceme poďakovať za ich tvorivosť...

        Ich snahu sme vyhodnotili a ocenili:

        1.miesto

        D. Tomaščinová 2.A

        T. Tomaščin 4.A

        T. Olahová 2.A 

        2.miesto

        Ž.Timková 2.A

        J. Pekár 2.A

        D. Kontrošová

        3.miesto

        D.Gumanová

        T. Jacko

        T. Adzima

        Všetkým srdečne blahoželáme!

        Foto: B. Olejárová

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž o najkrajšiu tekvičku.

      • Liečivé rastliny

      • 25. 11. 2022
      • Bylinkyrastlinky, ktoré liečia sú všade okolo nás.

        Treba ich len poznať a vedieť na čo nám slúžia. S niekoľkými druhmi sa oboznámili aj žiaci 5.ročníka, ktorí mali za úlohu vytvoriť referáty o niektorých druhoch liečivých rastlín.
        Mgr. G. Benedicty

      • Snehová vločka

      • 25. 11. 2022
      • Z jesenných motívov pomaly prechádzame na zimné. Začali sme snehovou vločkou, ktorá ozdobí stromček alebo vianočnú kyticu.

        Foto: B. Olejárová

      • iBOBOR

      • 16. 11. 2022
      • V týždni od 7. do 11. novembra 2022 sa 17 žiakov našej školy zapojilo do celoslovenskej informatickej súťaže iBobor. Všetkým zúčastneným ďakujeme a zvlášť blahoželáme trom úspešným riešiteľom: Michalovi Timkovi, Richardovi Kotuličovi a Mariane Kelovskej.

        Zodp. uč.: Mgr. G. Kotuličová

      • Gratulujeme k 3. miestu

      • 15. 11. 2022
      • Členovia stolnotenisového krúžku Samuel Uličný, Timotej  Palko a Dávid Kollár pod vedením Mgr. Jozefa Kaščáka získali v okresnom kole súťaže družstiev cenné 3. miesto

        Zodpovedný uč., foto, príspevok: Mgr. Jozef Kaščák

      • Návšteva divadelného predstavenia DJZ

      • 10. 11. 2022
      • Dňa 9.11. sa žiaci 7.,8.,9. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia DJZ - bláznivej komédie - Zbabraná hra. Vďaka výbornému podaniu hercov sme sa ocitli na Havershamskom panstve, kde v podaní divadelného krúžku Technickej univerzity nič nešlo podľa plánu.

        Spolu sme sa výborne nasmiali.

        Príspevok: Mgr. V. Centkova

        Foto: Mgr. M. Hurajová

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva divadelného predstavenia DJZ.

      • Včelársky krúžok

      • 9. 11. 2022
      • Žiaci si na včelárskom krúžku vyskúšali výrobu točených sviečok z pravého včelieho vosku.

        Zodpovedný: M. Hric

      • Darček pre dôchodcov

      • 9. 11. 2022
      • Pre dôchodcov zo Stacionára zo Sedlíc sme na krúžku šikovných rúk urobili darček. Robili sme ho s láskou a dúfame, že  ho aj s láskou prijmú.

        Foto: B.Olejárová

      • OBN 8.A

      • 9. 11. 2022
      • Počas niekoľkých hodín OBN žiaci 8.A pracovali v skupinách na projektoch s témou FORMY VLÁDY, ktoré prezentovali svojim spolužiakom. 

        Zodpovedný uč.: Mgr. N. Rimáková

        Foto: Š. Lacko, 8.A

      • FOTO SÚŤAŽ: Exkurzia COSMOS DISCOVERY

      • 8. 11. 2022
      • Vyhodnotenie fotografickej súťaže z exkurzie v BA. 

        Súťaže sa zúčastnilo 23 žiakov.

        Porota zložená z p. uč. Hurajovej, Rapavej a Rimákovej vybrala 3 najkrajšie fotografie z cesty, mesta a 3 zo samotnej výstavy.

        Ďakujeme všetkým, ktorí sa súťaže zúčastnili a víťazom gartulujeme.

        NAJ foto z cesty, mesta: Ela Rapavá 7.A, Pavol Fedor 7.A, Mária Fedorková 8.A

        NAJ foto z výstavy: Anton Sirotňak 6.A, Timotej Palko 7.A, Sofia Ranová 8.A

        Do fotogalérie bol pridaný nový album FOTO SÚŤAŽ: Exkurzia COSMOS DISCOVERY.

      • Pasovanie prvákov

      • 8. 11. 2022
      • Slávnostné pasovanie prvákov prebehlo úspešne. Pasovačkou ich sprevadzali žiaci 9. ročníka. Až po prednesení sľubu pán riaditeľ pasoval prváčikov a tí, aby na tento deň nezabudli, dostali pamätný diplom, sladkú odmenu a veselé úlohy vytvorené deviatakmi. 

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Pasovanie prvákov.

      • LIT 6.A

      • 8. 11. 2022
      • Počas hodiny literatúry sme si čítali baladu o ČAKANKE.

        Dozvedeli sme sa, že je to  nielen krásny kvietok, ale aj liečivá bylinka, z koreňa ktorej si už naši predkovia varili lahodný nápoj pripomínajúci kávu

        A keďže p. uč. má veľmi rada tento nápoj, dala z neho ochutnať aj svojim žiakom.

        Foto, príspevok: Mgr. N. Rimáková

      • SÚŤAŽ

      • 6. 11. 2022
      • Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV

        V rámci Týždňa vedy a techniky sme pre vás pripravili súťaž - báseň v štúrovčine!

        Napíšte básničku v štúrovskej slovenčine minimálne v rozsahu dvoch strof a vyhrajte zaujímavé ceny.

        Dvoch z vás odmeníme tričkom a šiltovkou!

        Ak potrebujete pomôcť so štúrovčinou, pohrajte sa s naším špecializovaným nástrojom LUDEVÍTprekladač do štúrovskej slovenčiny (https://www.juls.savba.sk/ludevit/).

        Básne posielajte na e-mailovú adresu kristina.bobekova@korpus.juls.savba.sk do 13. novembra 2022.

      • Včelársky krúžok

      • 6. 11. 2022
      • Čo je propolis?  Načo slúži včelám?  Ako ho vieme spracovať a využívať my? 

        To všetko sa žiaci dozvedeli tento týždeň na včelárskom krúžku. Vyskúšali si aj čistenie rámikov od propolisu, ktoré im išlo na 1*.

        Zodpovedný: M. Hric

      • Exkurzia PO

      • 3. 11. 2022
      • Žiaci 5. a 6. ročníka sa zúčastnili exkurzie v Prešove. 

        Navštívili MÚZEUM SOLIVAR, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Je to unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky pochádzajúci zo 17. storočia.

        Žiaci navštívili  aj 29 m vysokú VODÁRENSKÚ VEŽU. Spoločne sme napočítali 135 schodov

        Zodpovedný, foto: Mgr. N. Rimáková

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia PO.

      • Čitateľský krúžok

      • 3. 11. 2022
      • Posledný októbrový týždeň bol venovaný školským knižniciam. Našu krásnu, útulnú a plne vybavenú knižnicu máme radi aj my. Aby sme motivovali k čítaniu v nej všetkých žiakov, pripravil si náš ČITATEĽSKÝ krúžok dramatické stvárnenie rozprávky Mocno mocný Ďoďo od autora Jozefa Jenču, ktorý svoju tvorbu nedávno prezentoval v našej škole...

      • OBN 6.A

      • 3. 11. 2022
      • Žiaci 6. ročníka na hodine OBN prezentovali projekt DOMČEK MOJEJ RODINY. Dozvedeli sme sa niečo o jednotlivých členoch rodiny, o ich záujmoch, čo by na svojej rodine nemenili alebo zmenili, čo by chceli spoločne ešte uskutočniť či navštíviť.

        Zodpovedný uč., foto: Mgr. N. Rimáková

      • FYZ 9.A

      • 3. 11. 2022
      • Deviataci si na hodine FYZIKY vyrobili ELEKTROSKOP (pomôcku na meranie veľkosti elektrického náboja) z vecí, ktoré sa nájdu aj doma (fľaša, drôt, alobal).
        Mgr. G. Benedicty

      • BIO 9.A

      • 3. 11. 2022
      • MODEL ZEME:
        Žiaci 9.ročníka
        mali za úlohu na hodinu BIOLÓGIE vytvoriť model Zeme z akéhokoľvek materiálu.
        Mgr. G.Benedicty

      • GEG 6.A

      • 27. 10. 2022
      • Žiaci 6. ročníka sa počas hodín GEG zoznámili, spracovali a napokon prezentovali svojim spolužiakom vybrané zvieratá, ktoré zijú v AFRIKE

        Zodpovedný, foto: Mgr. N. Rimáková

      • Exkurzia COSMOS DISCOVERY

      • 25. 10. 2022
      • Dňa 19.10.2022 sa žiaci 6., 7. a 8. ročníka zúčastnili svetovej výstavy v BA. Výstava sa týkala KOZMONAUTIKY. Počas dvoch hodín mali žiaci možnosť spoznať začiatky vývoja rakiet a lodí, prvé cesty do vesmíru. Mohli vidieť aj 200 originálnych exponátov z USA a Sovietského zväzu. Taktiež spoznali najnovšie projekty týkajúce sa kolonizácie Mesiaca a letu na Mars.

        Exkurzia nebola len zážitkom v podobe výstavy, ale aj spoznávania hlavného mesta. Navštívili sme záhrady Grassalkovichovho paláca, prešli sme popod Michalskú bránu Dómu svätého Martina. Videli sme UFO a cez most SNP sme prešli na druhú stranu Dunaja až k Inchebe.

        Zážitkom pre nás bola aj cesta vlakom, počas ktorej sa naši žiaci viac spoznali a zabavili.

        Za akciu zodpovedný, foto: Mgr. N. Rimáková, Mgr. Z. Rapavá

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia COSMOS DISCOVERY.

      • NP Slovenský raj

      • 24. 10. 2022
      • Druhá túra nášho turistického krúžku sa uskutočnila do Národného parku Slovenský raj. Náš štart bol v campingu Podlesok a v pláne sme mali absolvovať najznámejšiu, ako aj najkrajšiu roklinu s názvom Suchá Belá. Tak hor sa na ňu. Začiatok bol pomerne ľahko zvládnuteľný, no po istom čase nás už čakali prvé drevené rebríky, ktoré skôr plnili funkciu lavičiek. No čím hlbšie sme do rokliny vchádzali, tým to bolo náročnejšie. Ani nevieme, ako  sme zrazu stáli pred vysokými kovovými rebríkmi, ktoré snáď ani nemali koniec. Cesty späť už nebolo a každý jeden účastník musel zaťať zuby a strach nechať pod rebríkom. Asi každý, kto uvidel koniec tejto nádhernej rokliny sa v kútiku duše potešil a bol sám na seba hrdý, že to zvládol.

        V ďalšej časti našej túry sme sa rozdelili. Tí, ktorých Suchá Belá úplne neodrovnala, sa pobrali ďalej a navštívili ešte Kláštorisko, Kláštornou roklinou zišli k Hrdlu Hornádu a absolvovali Prielom Hornádu smerom do nášho východzieho bodu – Podlesku. My ostatní, sme sa červenou trasou vrátili do Podlesku. Bola to trasa, ktorá už viedla iba cez les, ale aj tak sa nám zdala ako nekonečná.

        V Podlesku sme si dopriali sladkú odmenu v podobe horúcej čokolády a počkali na druhú polovicu skupiny. 

        Vedúci krúžku: Mgr. M. Guman

      • Svetový deň boja proti chudobe

      • 24. 10. 2022
      • Vďaka našim asistentkám sme sa 17.10.2022 od 9.35 do 10.20 hod. stredoeurópskeho času na chvíľu ocitli na najchudobnejšom svetadieli na Zemi - v AFRIKE. Vcítili sme sa do kože našich rovesníkov, ktorí sú veľmi chudobní. Pociťujú nielen obrovský materiálny nedostatok, ale nemajú ani pitnú vodu, či možnosť chodiť do školy.  Porovnali sme dôsledky chudoby v Afrike a na Slovensku. Uvedomili sme si, že často sa nám máli, no v skutočnosti máme oveľa, oveľa viac...

        Zodpovední: Mgr. Z. Rapavá; Mgr. S. Sedláková; Mgr. V. Centková

        Foto: Mgr. Z. Rapavá

        Trieda: 5.A

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň boja proti chudobe.

      • FOTO

      • 21. 10. 2022
      • DRAVEC TEO očami členky sokoliarskeho krúžku TAMARY TROJANOVEJ.

      • Vysádzanie ovocných stromčekov

      • 21. 10. 2022
      • Najlepšie na sadenie ovocných stromčekov je jeseň. Túto informáciu a mnoho ďalších sa dozvedeli žiaci našej školy od Jaroslava Kotuliča, ktorý vysvetľoval ako sadiť a starať sa o ovocné stromy.

        Každá trieda zasadila svoj ovocný strom a čaká, že o tri roky zarodí.

        Príspevok: PaedDr. I. Veverková

        Za akciu zodpovedný: Mgr. Š. Rimák

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Vysádzanie ovocných stromčekov.

        FOTO: Mgr. N. Rimáková, PaedDr. I. Veverková, Mgr. Z. Rapavá, Š. Lacko (8.A)

        VIDEO: Mgr. N. Rimáková

      • Vtáčiky

      • 21. 10. 2022
      • Zopár kúskov pekného prírodného materiálu a výrobok, ktorý poteší oko je hotový...

        Foto: B. Olejárová

      • Hodzini Vichodňarčini - interaktívna divadelná čítačka

      • 21. 10. 2022
      • Začiatok týždňa, aký mali žiaci prvého stupňa, by sme radi mali stále.

        Rozveselil a hodinou východniarčiny nás pobavil spisovateľ a herec Jozef Jenča. Zasmiali sme sa na ukážkach z jeho kníh písaných v nárečí. Mnohí už nepoznáme vzácne archaizmy, ktoré žijú len u starých rodičov. Preto sme sa rozhodli, že našu školskú knižnicu obohatíme o knihy pána spisovateľa.

        Besedu sprostredkovala p. uč. Veverková

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodzini Vichodňarčini - interaktívna divadelná čítačka.

      • Profesijná orientácia žiakov

      • 14. 10. 2022
      • Záleží nám na tom, aby sme produkovali zrelých absolventov, ktorí sa dokážu bez veľkých problémov etablovať na trhu práce. Snažíme sa dosiahnuť, aby naši žiaci prinášali nové myšlienky, nápady či nové výrobky a služby.

        Profesijná orientácia začína už na konci ôsmeho ročníka. Žiaci začínajú uvažovať, kam si podať prihlášku.

        Na hodinách OBN sme vyhodnocovali svoje pocity a preferencie, čo malo načrtnúť približné oblasti záujmu vzhľadom na vlastné schopnosti a vlastnosti

        Mgr. N. Rimáková

      • Sokoliarsky krúžok

      • 14. 10. 2022
      • Žiaci sokoliarskeho krúžku si mali možnosť vyskúšať, ako prebieha výcvik Orla stepného, Výra skalného a Kaňúra okrúhlochvostého.

        Žiaci sa učia, ako s dravcom správne zaobchádzať, kŕmiť ho, dbať na jeho fyzickú kondíciu a ako docieliť tú najkrajšiu časť sokoliarstva ... pracovať s dravcom tak, aby sa po vypustení z rukavice, naspäť na ňu bez nátlaku a bez donútenia vrátil

        Filip Kollár, vedúci krúžku

        -----------------------------

        Aj učitelia sa prišli zoznámiť s dravcami.

      • Turistický krúžok

      • 14. 10. 2022
      • Prvý výstup turistického krúžku sa uskutočnil na krásny výhľadový vrch Sivec.

        Z geomorfologického hľadiska patrí do oblasti Slovenského rudohoria a jeho horského celku Čierna hora (podcelok Pokryvy). Výstupu sa zúčastnilo 14 žiakovtraja dospelí rodičia. Počasie nám vyšlo priam dokonalé a na vrchole nás čakal prekrásny výhľad na okolitú prírodu, ako aj na dolný tok vodnej nádrže Ružín s priehradným múrom malej vodnej elektrárne.

        Celý výstup nám trval 1 hodinu a 40 minút, čo je rovnaký čas ako určoval aj  turistický smerovník na začiatku trasy. Pri ceste späť sme si urobili obednú prestávku pri existujúcom ohnisku, kde sme si poopekali pripravené spekáčiky, klobásky, či slaninu. Po zostupe sme nasadli do autobusu a vydali sa domov, no inou trasou, ako sme sem došli. Ranná trasa smerovala smerom na Margecany, Veľký Folkmar a cez folkmarsky kopec do oblasti nazývanej Košické Hámre. Poobede sme sa vydali domov cestou okolo vodnej nádrže Ružín smerom na Malú a Veľkú Lodinu, Obišovce, údolie riečky Svinky, Ľubovec a Sedlice.

        Marek Guman, vedúci turistického krúžku

         

        Do fotogalérie bol pridaný nový album Turistický krúžok.

      • Včelársky krúžok

      • 13. 10. 2022
      • Žiaci si na včelárskom krúžku vyskúšali prácu s kliešťami a rozperákom.

        Naučili sa o základnom včelárskom vybavení, ktoré včelár pri svojej práci využíva. 

        Zodpovedný M. Hric

      • OZNAM

      • 7. 10. 2022
      • CVČ pri ZŠ s MŠ Sedlice oznamuje všetkým členom hasičského krúžku, že prvé stretnutie mladých hasičov sa uskutoční v nedeľu 09.10.2022 o 13:30 hod. pri Hasičskej zbrojnici v Sedliciach.

      • OBJAVOVANIE PREŠOVA

      • 7. 10. 2022
      • Mal by niekto chuť OBJAVOVAŤ secesnú budovu nového evanjelického kolégia, ktorá si tento rok pripomína 111. výročie svojho vzniku?

        Ja sa objavovať chystám. Tak sa možno uvidíme.

        Mgr. N. Rimáková

      • OČAP jeseň

      • 7. 10. 2022
      • Takto krásne začal tento deň ...

        Dňa 7.10.2022 žiaci II. stupňa absolvovali praktickú časť účelového cvičenia - Ochrany človeka a prírody pod vedením pedagógov.

        Aktivity sa realizovali za slnečného počasia v areáli školy.

        Žiaci absolvovali súťažne 5 dicsiplín: nosenie zraneného, hod granátom na cieľ, jazda na kolobežke, prekážková dráha, práca s mapou a buzolou.

        Vyhodnotenie disciplín:

        1. miesto: 7. ročník

        2. miesto: 8. ročník

        3. miesto: 9. ročník

        Po úspešnom splnení jednotlivých úloh mali žiaci priestor na rôzne športové aktivity. Mohli si vyskúšať streľbu zo vzduchovky, naučiť sa 3 druhy uzlov a nechýbalo ani  opekanie špekáčikov. 

        A ešte pozdrav od bývalých deviatakov ... ďakujeme :-)

        Do fotogalérie bol pridaný nový album OČAP jeseň.

      • FYZ 9.A

      • 7. 10. 2022
      • Na FYZIKE si DEVIATACI overili vlastnosti magnetu a vytváranie indukčných čiar magnetického poľa pomocou kovových pilín.
        Mgr. G. Benedicty

      • VÝROBA TEPLOMERA

      • 7. 10. 2022
      • Na hodine FYZIKY7. ročníku pri téme Teplota si žiaci pomocou fľaše, plastelíny a potravinárskeho farbiva sami vyrobili jednoduchý teplomer.
        Do fľaše naliali vodu a zafarbili farbivom. Vložili do nej slamku tak, aby sa nedotýkala dna a otvor fľaše uzavreli plastelínou. Takto vyrobený teplomer ponorili do misky s horúcou vodou a na slamke naznačili miesto, kde sa zafarbená voda dostala najvyššie.
        Potom teplomer premiestnili do misky s ľadovou vodou a zistili, že zafarbená voda v slamke začala klesať. Takto vyrobený teplomer nezmeria presne stupne, ale ukáže aký má zvyšujúca alebo znižujúca teplota efekt.
        Mgr. G. Benedicty

      • Včelársky krúžok

      • 7. 10. 2022
      • Na včelárskom krúžku sme sa učili o dôležitosti včiel v živote ľudí a uvedomili si význam vysádzania medonosných rastlín. V areály školy si žiaci vysadili svoju levanduľu

      • Knižný škriatok

      • 5. 10. 2022
      • Deti z čitateľského krúžku Knižný škriatok sa v pondelok 3.10. zúčastnili exkurzie do kníhkupectva Martinus v Novume s učiteľkou Veverkovou.

        Hoci bolo upršané popoludnie,mali sme nádherný deň, krásne pocity pri čítaní kníh, úžasný výklad o rozdelení detských kníh a nezabudnuteľný zážitok. Tešíme sa už teraz na ďalšiu podobnú akciu a odporúčame všetkým čítať knihy.

      • Spektroskop

      • 4. 10. 2022
      • Na FYZIKE si ôsmaci pomocou papiera a starého CD skúsili  vyrobiť svoj vlastný spektroskop.

        Mgr. G. Benedicty

      • Meranie objemu pľúc

      • 4. 10. 2022
      • Šiestaci si na hodine FYZIKY pomocou sklenenej fľaše, slamiek a odmerného valca zistili a odmerali objem plynu, ktorý vydýchli.

        Mgr. G. Benedicty

      • FAREBNÝ VĹČIK

      • 4. 10. 2022
      • Žiaci 8.ročníka si na hodine FYZIKE vyrobili takýto FAREBNÝ VĹČIK  a zisťovali, či sa jednotlivé farby  spoja do bieleho svetla.

        Mgr. G. Benedicty

      • HUV 2.A

      • 4. 10. 2022
      • Počuli ste spievať druhákov?

        Ak ešte nie, vypočujte si pieseň Vešiak od B. Felixa v podaní druháčikov a učiteľky Veverkovej.

        --------------------

        KLIK TU: 2.A__HUV.aac

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Sedlice
      • +421 x 0517782217
      • Sedlice 3 082 43 Sedlice Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje